La Denominació d’Origen (DO) Montsant ha arrencat aquesta campanya 2023 potenciant encara més l’agricultura sostenible, gràcies al creixement que ha experimentat la zona vitícola treballada amb tècniques de confusió sexual per combatre la Lobesia botrana o cuc del raïm.
Les feines, que van arrencar a principis del mes d’abril, cobreixen ja 1.291 ha, el que suposa més del 70% del total de superfície de vinyes inscrites a la DO Montsant (1.805 ha), és a dir, gairebé un 25% més que en l’any anterior, i amb l’afegit que la gran majoria es concentren a la zona sud, la de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’havien aplicat més químics, essent ara substituïts per aquesta pràctica que garanteix una major sostenibilitat a la vinya.
Un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la feina en conjunt, és a dir, que se sumi el nombre més gran possible, no només d’hectàrees, sinó també de viticultors. Actualment són més de 350 els viticultors involucrats (en la passada campanya eren 272), afavorint així que el projecte continuï creixent any rere any.
La confusió sexual, que consisteix a propagar per tot l’ambient la feromona sexual amb què les femelles atreuen els mascles, provocant la seva desorientació i impossibilitant l’aparellament i, per tant, posant fi a aquesta plaga, s’està impulsant a la DO Montsant des de l’any 2017 per evitar emprar tractaments de tipus químic. L’objectiu final "és contribuir a la sostenibilitat del territori, la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en l’elaboració del vi", segons s'ha assenyalat en un comunicat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics