Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Quan els drets humans van entrar a les presons

16 de Maig de 2013, per Isabel Martínez

Avui que la societat sembla força secularitzada i l’església oficial és més aviat qüestionada pot sobtar el compromís tan ferm de dues bones persones que des de fa trenta-sis anys treballen pels més necessitats des d’una pràctica de cristianisme de base.

El recorregut de la Pilar i la Paquita té, però, unes arrels ben profundes, i el seu ànim sembla que no decaigui mai malgrat les dificultats que han contemplat els seus ulls. La seva història de servei comunitari comença un ja remot  1977, quan a través de mossèn Anglada van entrar en contacte amb la problemàtica de la droga i van veure com afectava les famílies de la seva parròquia. El coneixement d’aquesta situació les apropà a un problema greu i les encoratjà a obrir la seva acció a més persones afectades per aquesta xacra. En aquest punt, el relat de la Paquita i la Pilar recordà també un altre dels darrers ponents del cicle Testimonis, l’Artur Sardà, que explicà que la droga mossegava amb força els joves més humils dels barris a principis dels vuitanta. Persones amb poques sortides sociolaborals que delinquien per consumir en aquells anys del desencant posterior a l’esclat de les llibertats.

En aquest context de necessitats de tot tipus, les dues dirigents del centre pastoral  començaren a visitar les presons per donar suport als reclusos. Aquells eren moments en els quals la democràcia encara no havia penetrat a través d’aquells murs i en què l’arbitrarietat d’un funcionari pesava molt. Per sort, la Paquita i la Pilar no només s’estimaven els altres sinó que van perseverar en la seva missió d’assistir i donar suport a qui en necessitava. Això a poc a poc va fer que les portes abans tancades de la presó comencessin a entreobrir-se i es donés una mica d’esperança als reclusos.

Recorden amb entusiasme una data també: l’any 1985, quan la Generalitat va adquirir les competències sobre Justícia i el que havia estat molt gris va començar a tenir un color més  proper al tracte digne. La presó es va omplir de professionals (psicòlegs, criminòlegs…) i es començà a pensar en una tasca de rehabilitació dels empresonats a través de la feina i els tallers.

Són ja 36 anys de treball voluntari acompanyades de moltes persones amb noms i cognoms (més de 225 voluntaris) i també d’anònims que aporten el que tenen per resoldre els problemes d’altres desconeguts. Elles ho saben bé. La pobresa avui té una cara diferent de la que tenia a finals dels 70, però el seu entusiasme i la seva fortalesa són els mateixos que quan eren més joves i van començar aquest projecte de servei.

Han canviat les coses. La veritat és que no tant com voldríem. Però la Paquita i la Pilar continuen al peu del canó per aportar el seu granet de sorra a un món una mica més humà. Gràcies!

Isabel Martínez és periodista i membre de Carrutxa.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Flavià Mateu i Cluet  22 de Maig de 2013

bona voluntat, sí.

Admiro la bona voluntat de la Pilar i la Paquita,però...si s'acabessin els pobres no podriem fer caritat

Manel  17 de Maig de 2013

Collons

Si aquesta és la d'iniciativa! amb tot el q van fotre mentre manaven que fotene scrivint encara?

josep risueño granda  16 de Maig de 2013

uns drets humans que discriminan.

Dins la labor de l'Associació de Veïns l'Amonia del Carme, a partir del 1986 durant uns deu anys, en algunes reunions ja vàrem conèixer persones amb voluntat i capacitat d'anàlisi, sobretot en el tema dels drogoadictes, que jo com a President de l' Associació, la pòopia Junta i el mateix Barri, prou vàrem viure d' aprop. La companya Ruiz, ara al capdavant del Centre Cívic Ponent, var ser una persona que va asonsellar en alguns temes de la droga, mentre algun sector del barri no volia escoltar-ne res.. un xicot voluntari que ajudavam i que jo li deia Antoni, ens parlava de la gent abans d'èsser detinguts i de el canvi de quan entreven a la pressó i el concepte de que no sempre els hauriem de veure com a culpables sino com a victimes..i que la societat els feia encara "mes escòria". Una lliçó que no oblidaré mai donat que com diu l' Isabel la droga mossega fort. Jo he estat actuant amb el grup "Les Veus de Reus" a la presó a cantar i quan fas el viatge de retorn, pots entendre el preu que te la llibertat i la necessitat de tractar a les persones humanament.. perquè de vegades hi ha persones que porten la presó dintre per tota la vida per culpa de l' entorn.