Dijous, 28 de Març de 2024

Agredano: 'Al Camp de Tarragona també hi ha referèndums constants per qüestions territorials'

El candidat reusenc de Catalunya en Comú-Podem afirma estar 'totalment en contra dels blocs'

14 de Desembre de 2017, per Isabel Martínez
  • Andreu Agredano, a la plaça de Prim de Reus

    Marc Busquets

Vinculat a la política a partir del 15M, el jove graduat en Relacions Laborals per la URV Andreu Agredano (Reus, 1992) és el primer reusenc en la llista de Catalunya en Comú per la demarcació de Tarragona. Després que històricament la comarca hagi estat representada amb opcions de sortir en les successives transformacions d’aquest espai (PSUC, ICV-EUiA, CSQ), Andreu Agredano ocupa el número 7 d’aquesta candidatura que ha donat peu a nous lideratges i que tanca la sindicalista Teresa Fortuny. Des del 2011 ha participat en diferents candidatures electorals i a partir del 2014 en aquest nou espai de Podem i els Comuns que “per sort”-afirma- s’ha extès des de Barcelona a tota Catalunya. Actualment a les files de l’atur, explica que ha desenvolupat fins al moment “les feines precàries clàssiques”. 

Quins són els principals objectius programàtics de la candidatura de Catalunya en Comú-Podem?

Estem totalment en contra dels blocs i la necessitat d’oferir una sortida per deixar aquesta dinàmica de blocs a Catalunya. Com que no són unes plebiscitàries creiem que hi ha un component social i de territori i al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre aquest component social i de territori encara pren més valor perquè a la situació actual de les comarques de Tarragona hi ha el projecte del Barcelona World que en el Parlament anterior que es deia plebiscitari, monotema, es va debatre; el tema de Flix i d’Ercros en el sentit de contaminació que és un tema que va treballar molt la Hortènsia Grau i se seguirà treballant; i en el sentit de les Terres de l’Ebre el transvasament de l’Ebre, el no transvasament en aquest cas. En conjunt, el Camp de Tarragona és un territori que sí que decideix si ha de votar en un referèndum sí o no però també hi ha uns referèndums constants que són les qüestions territorials. 

Específicament pel Baix Camp quines són les prioritats del vostre programa?

El baixador de Bellisens és un tema que va començar a sortir i volem seguir apostant molt concretament per la necessitat de vertebrar el territori i també Reus. Des de Catalunya en Comú, hem presentat el tema de l’hospital com els dos hospitals (Joan XXIII i Sant Joan) perquè tot i que siguin diferents es necessita mantenir una sanitat pública i de qualitat.  En una trobada interterritorial parlàvem també de recuperar definitivament la idea del Tramcamp.

Concretament sobre la imminent creació del consorci amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Reus quina postura té Catalunya en Comú?

Si es planteja que sigui públic totalment sense ingerències pot ser una opció mentre es mantingui 100% públic.

Quines oportunitats tindrà l’elector reusenc de conèixer el vostre programa?

L’acte central serà a Tarragona i serà bastant potent. A Reus, vindrà l’Elisenda Alemany i estem acabant de definir un acte sobre educació en què volem destacar la sevant vessant pública per un cantó i evitar l’atac que està patint per part del 155 i de C’s.

Fa uns dies el Xavier Domènech va declarar que s’està judicialitzant un problema que en realitat és polític. Com penseu seduir l’elector perquè confiï en què podeu resoldre el conflicte plantejat?

ERC ho està patint i el PDeCAT també en el sentit de recuperar el concepte de bilateralitat, de parlar, perquè la unilateralitat s’ha dut a terme i ja sabem tots com ha acabat. El que sempre ha defensat Catalunya En Comú-Podem és mantenir a partir d’aquí.  La unilateralitat d’aplicar el 155 sense cap tipus de diàleg, sense superar els blocs tampoc dóna solució als conflictes socials i interritorials que portem.

Creieu que aquesta postura equidistant l’entén l’elector?

Superada la situació plebiscitària del 27 de setembre que s’ha vist que els propis membres de JXS s’han separat i la CUP ja comença a diferenciar certes coses. El plebiscit, la dicotomia, ja es troba superada i per tant com he comentat des d’En Comú Podem no apostem pels blocs sinó per superar-los i, per tant, trobem que sí pot ser necessari.

Quina expectativa electoral teniu del 21-D?

Són unes eleccions diferents per diferents motius. Recordo els resultats de Fèlix Alonso, primera força, evidentment en uns comicis diferents com són els generals. Sempre des de 1980 hi ha hagut un diputat en aquest espai i com estem en un moment de molts canvis polítics sempre és important créixer i evidentment des d’aquest primer esperem això.

Teniu enquestes o són sensacions?

Sensacions, nosaltres no tenim enquestes.

Revisant les darreres llistes de les candidatures afins al vostre projecte (ICV-EUiA, CSQ) la comarca del Baix Camp ha perdut pes en la confecció de la llista actual. Aquesta situació es deu a una situació interna, d’equilibris, o de pèrdua de representació en les institucions locals?

Sí que és veritat que el Baix Camp en aquest espai sempre ha tingut un diputat i amb el que hem aportat com a comarca per un cop que no anem de cap de llista...Reus-Tarragona, El Vendrell sempre ha estat com a fora i una comarca com el Baix Penedès amb la situació d’atur que té pren molt més valor la candidatura de la Yolanda López en aquest sentit. 

Quin seria el seu referent polític?

No ho sé, potser la Teresa Fortuny que tanca la nostra candidatura i que demostra que hi ha llistes que si les poses del revés no passa res. Pel seu camí que ha estat molt destacat.   

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anna  14 de Desembre de 2017

Maria Vilà és reusenca i la núm. 2 de Catalunya en Comú Podem

M'estranya que aquets mitjà no sàpiga que la número 2 de la candidatura a les comarques tarragonines i de les terres de l'Ebre de Catalunya en Comú-Podem és Maria Vilà, reusenca, feminista i activista dels moviments socials contra les violències de gènere.
Sent la número dos alguna possibilitat de sortir diputada sí que té, la qual cosa seria una bona noticia per les nostra comarca.
En fi, per tant a la llista n'hi ha dues candidates del Baix Camp.