Dilluns, 25 de Novembre de 2024

Col·loquen una llamborda Stolpersteine en homenatge a Josep Monné Sentís

El reusenc va ser assassinat pels nazis al Castell d'Hartheim

28 d'Octubre de 2023, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la llamborda dedicada al reusenc Josep Monné Sentís

    Xavier Robert

Els impulsors del projecte Mai més continuen amb la instal·lació de llambordes Stolpersteine, en record de les víctimes reusenques dels camps de concentració nazis. Aquest passat divendres, s'ha instal·lat una de nova dedicada a Josep Monné Sentís al carrer del Roser, número 21 de Reus, al lloc on va viure. 
 
Jaume Monné va néixer el 8 de setembre de 1916 a Reus. Va treballar de guarnicioner i de serraller. A l'exili, va ser forçat a allistar-se a la Companyia de Treballadors Estrangers número 140 i el juny de 1940, fou capturat per l'exèrcit alemany. A finals de gener de 1941, va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen Poques setmanes després, el van traslladar al camp satèl·lit de Gusen. El 15 d'agost de 1941, Monné –malalt o incapacitat per a treballar– va ser enviat i assassinat a les cambres de gas del Castell d'Hartheim (Àustria).
 
A l'acte del divendres han intervingut familiars de Monné que han donat a conèixer aspectes de la seva biografia i han dedicat unes paraules a la seva memòria. També hi ha intervingut la regidora de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta, Montserrat Flores, que hi ha recordat que aquest acte “no és només un homenatge al passat, sinó també una crida al present i al futur". La trobada ha clos amb unes paraules d'alumnes del col·legi Sant Josep i la interpretació musical d'"El cant dels ocells".
 
Les Stolpersteine són llambordes quadrades on es graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. Se solen col·locar davant l'últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat i els veïns. Cada llamborda és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l'exterminació dels nazis.
 
La regidoria de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta, amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal, l'historiador Joan Navais i l'Associació Cultura i Solidaritat, treballa en projectes de memòria democràtica, un dels quals està vinculat al projecte Stolpersteine, iniciativa impulsada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria a través del Memorial Democràtic.  
 
Fins a finals d'any, hi ha previst que s'instal·lin quatre llambordes Stolpersteine més a Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics