Divendres, 26 de Febrer de 2021

C's insisteix en què l'Ajuntament usi el 'bilingüisme administratiu'

La formació presentarà una moció al ple del dia 28 de desembre per tal que l'Ajuntament reusenc apliqui de manera 'real i efectiva' el bilingüisme en les seves comunicacions

23 de Desembre de 2015, per Redacció
  • C's durà al ple una moció per demanar l'ús del bilingüisme administratiu al consistori reusenc

    Reusdigital

El Grup Municipal de Ciutadans (C's) a l'Ajuntament de Reus presentarà dues mocions en el pròxim Ple municipal del 28 de desembre. La primera d'aquestes serà una moció que demana l'aplicació real i efectiva del bilingüisme administratiu a l'Ajuntament reusenc. El portaveu de C's, Juan Carlos Sánchez, ha explicat que actualment al consistori està en vigor el Reglament per a l'ús de la llengua catalana, una normativa que "discrimina i relega la llengua castellana a un ús molt residual i, en ocasions, fins i tot l'omet", ha concretat Sánchez.

"El Grup Municipal de Ciutadans ha comprovat de primera mà com s'ha fet cas omís a veïns que han demanat a l'Ajuntament la tramitació de documents en castellà. No pot ser que es tracti a alguns reusencs com a ciutadans de segona. És il·legal, inconstitucional i injust", ha denunciat Sánchez. Per això, la moció que es portarà al Ple demana que es respecti el castellà a l'Ajuntament i que "es reconegui la cooficialitat de català i castellà", així com que "s'anul·lin els articles del Reglament per a l'ús de la llengua catalana que no s'ajusten a la legalitat vigent", ha afegit el portaveu.

Moció per millorar el trànsit a la ciutat

D'altra banda, la segona moció que Ciutadans presentarà al Ple té per objectiu solucionar els problemes de trànsit a l'entrada i la sortida dels centres educatius de Reus, que causen, segons la formació, embussos i risc d'accident. "Proposem que les escoles puguin obrir portes mitja hora abans de l'inici de les classes i tancar mitja hora després. Així l'arribada i la sortida dels alumnes podrà ser més esglaonada i no hi haurà tanta acumulació de vehicles a les portes dels centres", ha argumentat Sánchez.

A banda, aquesta moció també demana que es dugui a terme una campanya de conscienciació adreçada als pares, mares i familiars que porten amb vehicle els nens a l'escola, per tal de fomentar les actituds cíviques al volant.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (7)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Paco  27 de Desembre de 2015

PACO

NO ERREMOS...POR FAVOR
El artº 6 del Estatuto nos dice que todas las personas tanto el catalán como el castellano tienen el derecho a utilizarlas. Y el artº 32 ratifica que todas las personas tienen derecho a no ser discriminadas por razones lingüísticas teniendo los actos realizados en cualquiera de las dos lenguas plena validez y eficacia.
Si supiéramos el Estatuto no erraríamos tan amenudo y no crearíamos problemas por...IGNORANCIA

J. A. C. O.  24 de Desembre de 2015

El problema no és catalá!

El gran problema d'aquests representants del 'señoriu' hispà és que volen carregar-se el català, sigui com sigui, i no entenen que més idiomes és més cultura i és precisament el que no volen. A més incultura creuen que és millor per mantenir l'estatus d'hispaniarum rex.

Eba  24 de Desembre de 2015

Grans idees de ciutadans

"Proposem que les escoles puguin obrir portes mitja hora abans de l'inici de les classes i tancar mitja hora després".
GENIAL! I qui tindrà cura dels nens i nenes mitja hora abans i després?
Crec que s'han de dedicar a les idees habituals...banderes espanyoles, llengua, 3%...vaja, la demagògia habitual i deixar les qüestions locals.
Vostès són el que són, i malgrat que els pesi, són uns catalans més, que dins de l'estat espanyol, són tractats de forma injusta, apel·lant a una solidaritat territorial que en més 30 anys no ha portat cap mena de resultat.
Ànims, i a continuar proposant grans idees.

Trilingüe  23 de Desembre de 2015

Ciudadanos

Potser els de Ciudadanos només entenen el castellà i per això no comprenen el que diu el Reglament per a l'ús de la llengua catalana de l'ajuntament de Reus. És possible que aquesta desconeixença els faci dir el que diuen sobre la normativa: "discrimina i relega la llengua castellana a un ús molt residual i, en ocasions, fins i tot l'omet".
Aquí va el Reglament, per si alguna anima caritativa els el vol traduir al castellà: http://www.reus.cat/sites/reus/files/Fitxers/arees/educacio_formacio/doc...

J. A. Carricondo  23 de Desembre de 2015

Han enviat mai un text en català?

M'agradaria veure si aquests habitants, o no, han utilitzat mai el catalá com a llengua d'expressió escrita en la seva vida diària!. Els catalans, habitualment, som més correctes i no tenim problema per utilitzat en qualsevol moment el castellá, que no 'español' com es diu moltes vegades. La llengua 'española' no existeix.

ivan  23 de Desembre de 2015

lenguas

Las lenguas oficiales son dos. Obviar una de ellas por parte de las administraciones y la educación, es vivir en una sociedad ficticia. Algún día esto se puede volver en contra del mismo idioma catalán , por lo que defender el bilingüismo es defender el catalán.

Manolo  23 de Desembre de 2015

Coherència

Aquestos srs. són coherents C's va crear-se entre altres motius per anar contra la llengua catalana. Haurien d'assabentar-se que la llengua pròpia de la ciutat de la que en són regidors és el català.