Es troben els divendres a la tarda, a la seu del Gepec de Reus. El passat dia 12, de fet, els integrants de Families for future de la ciutat es van reunir per segon cop. Tracten temes relacionats amb un medi ambient que hauria de ser "humanament sa", sempre amb la vista posada en un futur que és "per als joves". Ja tenen perfils a les xarxes socials, creats per atraure interessats en la missió del moviment, que té el seu origen en la lluita d'una jove sueca, Greta Thunberg, que es va plantar uns dies davant del Parlament per instar la classe política a promoure mesures concretes contra l'escalfament global. Al calendari del col·lectiu hi ha marcat el proper 25 d'abril. S'han convocat manifestacions pel clima arreu de l'Estat, i se sumaran a la cita a Tarragona.
Tothom hi és benvingut
A la capital del Baix Camp, i encara per la seva recent constitució, Families for future aplega mitja dotzena de persones en les reunions celebrades per ara. Tenen un grup de WhatsApp, però, en què són prop d'una trentena. "Convidem qui ho vulgui a unir-se a nosaltres a les xarxes, a les trobades, i a les reunions preparatòries" de cara a futures accions al carrer, fa constar una de les promotores de Families for future a Reus, la Núria Pujals. "Vaig voler informar-me del moviment, i vaig trobar notícies alarmants sobre el futur del planeta. Si no s'apliquen polítiques decides per combatre el canvi climàtic, els efectes poden ser irreversibles en qüestió d'anys. Com a mare, és quelcom que em va preocupar", assenyala per argumentar la seva adhesió a la causa.
L'Esther Flubacher, per part seva, ha viscut a Suïssa i ara és a casa nostra. Implicada en política al país helvètic, segueix l'activitat del moviment ecologista arreu d'Europa. "Al nord del continent hi ha una gran consciència de la importància que té la preservanció del medi ambient", destaca, fet que es tradueix quan la població vota. "A Alemanya, el partit verd està creixent molt", posa d'exemple. Al seu costat, el docent Josep Maria Bofarull apel·la directament els adolescents que té a classe. "Estan al cas del que passa, sí, però tenen la sensació que tot plegat és cosa dels governs, que no va amb ells", lamenta. A l'aula hi ha treballat la història de Thunberg, amb bons resultats. "Quan els reveles les dades, se sorprenen. Es tracta d'aconseguir que es preguntin què poder fer ells, a títol individual, pel bé del planeta", subratlla.
Contacte amb les entitats
Una altra de les prioritats de la plataforma reusenca és la d'entrar en contacte amb grups i associacions que puguin ser sensibles amb la seva missió. És el cas de Bicicamp. La seva presidenta, Ester Avila, apunta que "com a entitat, hem volgut ser presents en aquestes reunions per oferir-los el nostre suport". La voluntat de "descarbonitzar la mobilitat" mou el col·lectiu, que a més procura per contribuir a fer que les ciutats siguin "més amables". Des del Gepec, que cedeix l'espai per fer-hi les reunions, la Isabel Carreras eleva el debat i es planteja si, de fet, "les ciutats poden ser sostenibles", i si l'administració i els veïns fan prou, posem per cas, en matèria de recollida selectiva.
Des les trobades mantingudes fins ara i les properes, per tant, Familes for future Reus vol "posar en coneixement el nostre projecte i sortir al carrer", avança l'Abel Guinovart. De fet, durant les properes setmanes començaran a planificar la que serà la seva primera acció a la via pública, amb vistes al proper 7 de juny. Més endavant, diu, les sortides seran periòdiques. Qui vulgui posar-se en contacte amb els seus integrants poden fer-ho a través de Facebook, Twitter, Instagram o el correu electrònic familiesforfuture.reus@gmail.com.
A nivell internacional, Fridays For Future reclama respectar i complir l'acord de París (2015) de les Nacions Unides. Els experts indiquen que cal limitar l'augment de la temperatura global de la terra. Si no s'actua de seguida, s'assenyala des del moviment ecologista, "es pot arribar a un període de no retorn i això pot derivar en una crisi a nivell mundial, tenint un clima que afectaria en gran mesura a animals i humans", segons el seu manifest fundacional. Un cop es va donar a conèixer l'acció de Thunberg a Suècia, la iniciativa es va reproduir arreu del món.
El passat 15 de març, posem per cas, grups de joves es van manifestar a les principals ciutats del país. Tarragona en va ser una. Des de llavors, ho fan cada divendres.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics