Dimarts, 24 de Desembre de 2024

El debat sobre les Barraques obre la porta al trasllat al centre de la ciutat

Més diversitat musical és alguna altra de les peticions de les entitats

17 de Gener de 2017, per Jordi Siré
  • Representants d'entitats a la reunió per canviar el model de Barraques

    Jordi Siré

  • Jordi Siré

Canvi d'ubicació al centre de la ciutat, major visibilitat de les entitats, modificació d'horaris, seguretat en el sentit més ample i més diversitat musical. Aquests van ser els trending topic de la reunió convocada per l'Ajuntament per posar damunt la taula la viabilitat de l'actual model de Barraques de Festa Major, duta a terme aquest dilluns al Centre Cívic del Carme davant de prop d'una seixantena de persones. Oberta a les entitats que hi participen però també a la resta d'organitzacions de la societat civil i a la ciutadania en general, la iniciativa de la regidoria de Cultura no enganyava perquè des del primer moment quedava clar que tenia un caràcter deliberatori, no pas resolutiu. "Ni avui ni en els pròxims dies es decidirà res", admetia la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. "La intenció és poder obrir un debat en el qual estiguin presents els col·lectius vinculats històricament a les Barraques per parlar sobre com ha evolucionat el model i quin podria ser el model futur".

El procés participatiu de "recollida d'informació" coincideix amb un dels eixos de la Capitalitat Cultural, consistent en donar protagonisme a les entitats. Però també, tal com reconeixia Caelles abans de l'inici de la reunió, pel fet que "des de la regidoria hem rebut diferents inputs d'alguns col·lectius que no s'identifiquen amb el model actual". Les intervencions van permetre certificar-ho. Els veterans com Benji Gerich van recordar l'inici d'una idea, plasmada a partir del 1999, nascuda de "la intenció per part dels sis col·lectius que vam començar aquesta història en fer una festa oberta per als més joves i enfocada a la ciutat en uns anys en els quals els quatre actes de la Festa Major programats per al jovent eren de pagament".

Tant ell com Dídac, un altre dels que porten galons, van relatar com les Barraques van quedar congelades durant dos anys "per desavinences amb l'Ajuntament de llavors", per viure posteriorment l'èxit i la polèmica amb els veïns arran del seu trasllat a Mas Iglésies per arribar ara com ara a una cruïlla. Hèctor, pertanyent a l'Associació de Jocs de Rol i adscrit alhora "al sector del abuelo Cebolleta", va rememorar "el conveni signat amb l'Ajuntament segons el qual l'emplaçament al Parc de la Festa actual contemplava que si les obres per condicionar-lo no estaven acabades, es traslladarien al Parc de Sant Jordi. I la nostra percepció és que les obres no estan acabades", va afegir tirant d'ironia.

La seva intervenció va obrir dos fronts, la comparació amb el model dut a terme a Valls ("tanca els grups musicals que intervenen molts mesos abans i no he entès mai perquè aquí només ho fem un mes abans") i l'econòmic, lligat també a la seguretat. I mentre deixava anar que les Barraques "són una subvenció encoberta que ens permet aguantar tot l'any" perquè, segons va reconèixer Caelles, els diners públics "estan sotmesos a unes exigències legals" que dilaten els terminis de cobrament dels ajuts públics.

No es vol el model de Valls, organitzat per l'Ajuntament i amb entitats privades

Va ser la intervenció de l'Adrià, en nom del Casal Despertaferro i de la coordinadora d'entitats, la que va començar a donar detalls i perfilar posicionaments ("no volem el model de Valls perquè organitza l'Ajuntament i dona entrada a entitats privades"). En primer lloc, alineant-se amb el membre de la CGT en la seva reivindicació de tornar a l'esperit inicial de "donar visibilitat a la feina i a l'existència de les entitats. L'actual emplaçament llença el missatge a la població de què passa alguna cosa no desitjable perquè que la festa dels joves queda fora de la ciutat envoltada per un mur de tres metres i amb accessos on et trobes amb un detector de metall".

Una evidència definida com "Auschwitz" o "guetho" en algunes intervencions. L'aposta per traslladar les Barraques al centre, que va acabar tenint una aprovació majoritària, va ser defensada també per criterirs econòmics. "El 2016 ens vam gastar 38.000 euros en seguretat per culpa del pla d'autoprotecció necessari per vigilar el recinte", el que deixava només una partida de 20.000 euros (equips de so inclosos) per contractar actuacions musicals.

El fet de dibuixar-se un consens sobre el canvi d'ubicació cap al centre i una limitació horària de 6 de la tarda fins a 3 o 5 de la matinada obria un debat amb l'administració perquè el model de festa hauria de ser diferent. I en aquest punt també es van qüestionar l'aposta pels concerts musicals. Perquè des de diferents entitats es va reclamar "més varietat musical i poder programar des de les barraques durant els concerts".

Sergi, de la Jove Cambra, va afirmar que "molta gent durant els concerts s'avorreixen i al final fa perdre gent. Crec que s'hauria de permetre a cada entitat crear el seu propi microclima musical". Tanmateix, Robert reclamava un increment de seguretat "per evitar problemes de seguretat i producte del consum d'alcohol". Un punt en el qual també va coincidir Agnès, del programa municipal EPI Jove, tot recordant les dificultats viscudes l'any passat per poder cridar amb celeritat una ambulància que donés suport a una menor afectada de coma etílic.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital representants entitats barraques

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (7)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pere  18 de Gener de 2017

Bonificacion de los impuestos

No estaría mal pensado que a los del entorno al Parc de Sant Jori nos bonificaran algún impuesto, solamente por lo que tenemos que aguantar durante todo el año, me refiero a las fiestas, ya nos podrían bonificar algún impuesto, pues todo lo soportamos los mismos, ya que les regalan 90.000 euros para hacer lo de la barracas, por lo menos que a los que nos toca la fiesta que nos bonifiquen, creo que seria lo justo.

Pepe  18 de Gener de 2017

Los del centro estamos desprotegidos

Todas las cosas en el mismo sitio, y cuando hay un sarao de estos todo se descontrola, botellas rotas, meadas por todos los sitios, actos incisivos, vamos que estamos desprotegidos en estas fiestas, lo del Par de la Fiesta es lo mejor, allí no molestan y como están cerrados se pueden controlar mucho mejor, vamos que lo del centro seguro que es una broma de mal gusto

Pep  18 de Gener de 2017

Pep

Dedicat a la Noèlia d'un dels presents. Sort que no han explicat la referència als 'Magrebins' com a responsables de problemes de seguretat nocturna. I Auschwitz es va dir, així com tot el demés

Pedro  18 de Gener de 2017

En el centro nada de nada

Creamos un espacio para estos menesteres, nos hemos gastado una pasta que solamente utilizamos en ocasiones contadas y lo que piden es que lo de las Barracas lo pongan en Parc de Sant Jordi, vamos que locura es esta, estas cosas siempre tienen que estar apartadas del centro de la ciudad y muy controlado, también es de risa que nuestro ayuntamiento les de 90.000 euros para estas fiestas, vamos anularon las dos orquestas de la verbena en la plaza de la llibertad porque eran muy caras y van y dan 90.000 para lo de las Barracas, los de los 70/80 pedimos que nos pongan las dos orquestas y que nos dejen disfrutar de la música, en el centro seria un despropósito por todo, controlar la seguridad, tener que vigilar los que provocan actos incisivos después de tomar mas de una copa, nada
en el Parc de la Festa es donde pueden estar mejor

Au  17 de Gener de 2017

???

Que les fotin sota casa l'alcalde si han de ser al centre de Reus!

marc  17 de Gener de 2017

?

Aixo d'Ausdwich éstà fora de lloc...espero que no s'hagi dit ja que lo contrari és una banalització de lo que va ser allò

Noelia  17 de Gener de 2017

Rigorositat informativa

Estaria bé que fóssiu rigorosos a l'hora d'informar sobre les intervencions dels assistents a l'acte i citar-les literalment. D'aquesta manera no posarieu en boca d'altres coses que no han dit (ni pensen), cosa que és molt greu i més, tractant-se d"un mitjà informatiu.