Divendres, 04 de Desembre de 2020

El PP permetrà l'aprovació de les noves condicions del préstec de l'Hospital

El partit ho farà per 'responsabilitat' política

14 d'Abril de 2015, per Enrique Canovaca
  • Els regidors del PP votaran a favor de la moficiació del préstec del nou Hospital

    Enrique Canovaca

Sebastià Domènech ha subratllat que el crèdit per l'equipament sanitari el va signar l'anterior govern, comandat pel socialista Lluís Miquel Pérez, i que durant aquests anys "no s'ha amortitzat" i "només hem pagat interessos". "Ara, teníem la patata calenta de renegociar el préstec per evitar que les entitats bancàries no volguessin satisfer les garanties. Repeteixo, per responsabilitat, ja li vaig avançar, aquest dilluns, a l'alcalde, que votarem a favor i avui ho ratifico", ha explicat el popular.

Respecte a la gestió de les negociacions, Domènech ha reconegut que el seu grup polític no va participar, malgrat estar en el govern, i ha subratllat que "el gerent i l'interventor han estat molt de temps en una negociació que no ha estat fàcil, menys quan es parla d'aquestes quantitats i de diverses entitats bancàries". "No puc dir si hagués estat alcalde com hauria sortit, però en tot cas és la millor solució que ens han donat els bancs per evitar que l'Ajuntament es vegi afectat per un embargament", ha continuat el popular.

El portaveu també ha valorat el sobrecost que tindrà l'operació bancària, d'uns 8 milions d'euros en interessos més un 0,5% d'obertura, que segons fonts consultades per Reusdigital.cat, afegiria 1,5 milions d'euros. "El 0,5% és de les comissions més baixes tenint en compte com està el mercat bancari. La negociació va començar, segons tinc entès, amb un 1,5%, i a nosaltres ens pot semblar molt i als bancs poc...és el mercat financer", ha valorat el popular.

Pel que fa als interessos, Domènech ha recordat que qualsevol persona, quan signa una hipoteca, ha de pagar uns interessos. "No es poden fer operacions a crèdit sense pagar més. Podríem haver discutit un o altre percentatge, però no hi havia discussió que l'operació s'havia de tirar endavant. Tampoc tenim més temps per negociar una altra solució", ha conclòs el popular.

Els socialistes ho consideren una proposta 'dolenta' i feta a 'corre-cuita'

El portaveu del grup del PSC, Andreu Martín, ha qualificat l'acord de "dolent". “Reus haurà de pagar 8 milions més d’euros en interessos per la deixadesa i la improvisació d’aquest govern”, ha criticat Martín per a qui el problema ha estat, entre d’altres, que "el govern de la ciutat no ha fet cap tràmit durant quasi quatre anys per poder complir amb els seus compromisos".

Martín fa referència a la "manca d'instrucció pel canvi urbanístic de la zona de Pich Aguilera, els solars dels quals eren la garantia del préstec de l'Hospital". "Hem preguntat diverses vegades per la situació d'aquest immoble", ha afirmat Martín, qui ha subratllat que en un Consell d'Administració de l'Hospital de Sant Joan, celebrat al desembre de 2013, el secretari municipal va reconèixer que no s'havien iniciat els tràmits de modificació del planejament de l'edfici i "que ja en aquella data, no hi serien a temps", abans del venciment del préstec, el 22 d'abril de 2015.

“Com que el senyor Pellicer no ha fet els deures, ara els reusencs hauran de pagar 8 milions d’euros en interessos per a no res, molts diners perduts que demostren que l’alcalde és un mal gestor i un mal negociador”, ha dit el socialista, qui creu que aquesta decisió "és dolenta" i arriba "sense marge de maniobra".

“El pitjor de tot és que a sobre que la proposta arriba tard, malament i amb sobrecostos, el senyor Pellicer vol traslladar la responsabilitat de la seva manca de capacitat negociadora a la resta de partits quan l'única responsabilitat que hi ha aquí és el de la seva deixadesa. I la seva deixadesa ens costarà 8 milions d’euros a tots els reusencs”, ha conclòs Martín. Cal recordar que els socialistes van ser els responsables de signar el préstec.

Sembla difícil que el PSC pugui votar a favor de la proposta amb aquestes valoracions. Ara Reus i la CUP tampoc han definit el seu sentit del vot, a l'espera de tenir tota la documentació de l'expedient al seu abast.

Ciutadans exigeix a Pellicer que expliqui com es pagarà el sobrecost de l'operació

Ciutadans-C's Reus reclama a l'alcalde, Carles Pellicer, que expliqui com es farà front al nou augment del crèdit de l'Hospital, amb un pressupost de 2015 "ja tancat". L'alcaldable de la formació, Juan Carlos Sánchez, ha declarat que els reusencs “han de saber abans de les eleccions quines partides pressupostàries retallaran l’alcalde i el seu equip”, ja que “d’algun lloc hauran de treure aquesta enorme quantitat de diners”.

“I ha d’explicar-ho sense matisos i de manera clara, perquè els votants del 24 de maig sàpiguen què farà el candidat Pellicer amb els diners públics i perquè no s’enganyi als ciutadans”, ha afegit. Sánchez considera que l’equip de govern convergent “hauria d’haver negociat més i millor amb la Generalitat, l’ICO o l’ICF per evitar arribar a aquesta situació que ofegarà econòmicament la ciutat en els pròxims anys”.

Per a C’s de Reus, l’alcalde hauria d’haver tingut el suport tant del Departament de Salut com del oresident de la Generalitat per negociar amb els bancs i desencallar l’acord sense que aquest costés diners a les arques públiques municipals. “La millor opció hagués estat retardar el pagament del crèdit pignorat 4 o 5 anys més, aprofitant la recuperació econòmica i el previsible moviment a l’alça del sector immobiliari que permetria revaloritzar de nou els solars de l’antic hospital”, ha manifestat Sánchez.

Ciutadans demana responsabilitats als grups polítics que van votar a favor de la pignoració i de l'aprovació del crèdit que ara s'ha renegociar i opina que "allò que en aquell moment es va denominar ‘oasi reusenc’ el que significava era tapar les vergonyes en temes sanitaris del govern socialista amb la complicitat de CiU i de PP si, com sospitem, tots els partits presents al consistori del moment van votar a favor de l’acord”.

C’s de Reus entrarà aquesta mateixa setmana una petició formal per poder tenir accés i estudiar l’expedient que en el seu moment va aprovar el Ple Municipal i exigir responsabilitats d’una operació que "ha costat molts diners a la ciutadania de Reus i que, a més, ara suma uns altres 8 milions d’euros".

Escolta l'entrevista de LANOVA Ràdio a Sebastià Domènech:

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics