El grup municipal del PSC considera que l'exempció fiscal de només tres mesos pel que fa al pagament de la taxa d'ocupació i de recollida de brossa comercial anunciada pel govern municipal és "del tot insuficient", i proposa allargar-la durant 6 mesos, de gener a juny.
La proposta ha estat registrada per tal que sigui debatuda a la propera Comissió Informativa de Serveis Generals, prèvia al Ple del mes de febrer, on el govern preveu l'aprovació de mesures fiscals en el marc del Pa de reactivació Econòmica i Social. Cal recordar que el govern ha anunciat una moratòria de 6 mesos en el pagament d'aquesta impostos i una exempció de 3 mesos. El que proposa el PSC és convertir la moratòria proposada pel govern en exempció.
El portaveu socialista Andreu Martín assegura que "cal protegir sectors forçament castigats per les restriccions que ha provocat la pandèmia, com són el comerç, la indústria, establiments de restauració, gimnasos, marxants, entre d'altres i per això, la nostra proposta és apostar per l'exempció de les dues taxes durant 6 mesos". Aquest termini, ha explicat, "pot generar més satisfacció entre els sectors afectats, tenint en compte el gran sacrifici que se'ls està demanant des de l'inici de la pandèmia, que aviat complirà un any".
Martín reconeix que "és evident que no se'ls poden compensar totes les pèrdues que ha suposat el tancament d'establiments i restriccions d'horaris, però des de l'administració cal activar tots els mecanismes de protecció possibles per a aquests col·lectius, per tal de minimitzar els efectes negatius de la pandèmia i ajudar-los a la seva reactivació econòmica".
Aliança entre administracions
El PSC és conscient que aquests col·lectius han d'afrontar altres despeses, a més de la taxa d'ocupació i escombraries, i per això cal establir altres ajuts no només des de l'àmbit municipal sinó en col·laboració amb les administracions superiors com la Diputació i la Generalitat, per tal de disposar de recursos suficients que permetin afrontar les conseqüències econòmiques que estan patint.
Tal i com s'ha fet en altres comunitats, també ha proposat al govern municipal un pla integral d'ajuts, per mitjà d'una aliança entre les tres administracions (Generalitat, Diputacions i ens locals) i que l'Ajuntament de Reus se sumi i participi activament en aquest pla d'ajuts públics.
La proposta persegueix quatre objectius concrets: una bona organització en la gestió de tots els ajuts; una major aportació de recursos, encara que mai suficient, que permeti afrontar les pèrdues econòmiques de manera més ajustada a la realitat; una finestra única on dirigir la petició dels ajuts, una resposta ràpida a les persones beneficiàries.
Martín posa d'exemple el cas reeixit de la Comunitat Valenciana amb les anomenades ajudes Parèntesi, incloses en un pla de reactivació conjunt anomenat Pla Resistir, dirigides als sectors de turisme, restauració i oci. Dotades amb 160 milions d'euros, un 62,5 % (100 milions d'euros) dels quals els aporta la Generalitat; un 22,5 % (36 milions d'euros), les diputacions, i el 15 % restant (24 milions d'euros), els ajuntaments. I la quantitat que es transfereix a cada municipi s'ha calculat en funció del nombre d'autònoms i empreses dels sectors afectats i del nombre d'afiliacions a la seguretat social.
"Es tracta d'establir mesures extraordinàries de suport per teixit empresarial i contribuir a la conservació de l'ocupació, minimitzant les conseqüències que suposa l'aturada de determinades activitats econòmiques. Per això estem convençuts que el govern municipal tindrà en compte les nostres propostes", conclou el portaveu.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics