Diumenge, 24 de Gener de 2021

Els barris de Reus se senten desatesos?

Reusdigital.cat recull les necessitats dels barris de la ciutat davant les crítiques de l'oposició al govern per una suposada desatenció a les seves reivindicacions

13 de Juliol de 2017, per Marc Busquets/ Isabel Martínez
 • Via d'entrada al barri Gaudí

  Carlos Muñoz

 • Rotonda d'accés als barris Gaudí (a la dreta) i Immaculada i Sol i Vista, a l'esquerra

  Carlos Muñoz

 • Descampat al barri Gaudí

  Carlos Muñoz

 • Cases al barri Sol i Vista

  Carlos Muñoz

 • Carlos Muñoz

 • Carlos Muñoz

 • Imatge del barri Immaculada

  Carlos Muñoz

Dies enrere, i per fer balanç de l'acció de govern de l'alcalde Pellicer, el PSC va ser molt crític i va assegurar que el batlle "ha suspès" l'examen per liderar la capital del Baix Camp. De fet, el portaveu socialista, Andreu Martín, va apuntar llavors que la formació ja pensa en les municipals de 2019 i va aprofitar l'ocasió per carregar contra la suposada deixadesa dels barris per part del govern. I no ha estat pas l'únic partit que ha denunciat que aquests no estan ben atesos. En aquesta línia, el grup municipal de C's s'ha reunit amb representants veïnals per conèixer les seves demandes i, en aquest sentit, les ha recollides per elevar-les al debat polític. Al febrer, posem per cas, van denunciar que Mas Iglésias necessita millores en l'enllumenat de la zona i que ja fa temps que els seus habitants les reclamen. Altres formacions amb representació al consistori, com la CUP, han dut a terme accions similars.

Preocupació a Sol i Vista per l'execució de pla de barris

Reusdigital.cat s'ha posat en contacte amb els representants de diverses associacions de veïns de Reus per conèixer les seves opinions. D'aquesta manera, els presidents de les agrupacions de Sol i Vista, el barri Gaudí, Blancafort, Sant Josep Obrer i Immaculada han exposat a aquest mitjà quines són les principals reivindicacions i si creuen que, tal i com apunten des de l'oposició, el govern no les atén de manera adequada.

"No hi ha cap barri com aquest de deixat per part de l’ajuntament”, apunta la presidenta de l’associació de veïns Sol i Vista, Ana Belén Castaño. Majoritàriament, Castaño es mostra preocupada per l’execució del pla de barris que ha de definir les actuacions a tirar endavant pel consistori i que, en el marc dels pressupostos finalment aprovats, es podran realitzar sense perdre la subvenció de la Generalitat, tal i com semblava fa uns mesos. Tot i que ja s’han mantingut contactes amb l'Ajuntament per decidir les actuacions amb el consens dels veïns, Castaño no està convençuda de les propostes inicials i reclama, principalment, que “s’uneixi el seu barri amb el de la Immaculada” perquè serà “una actuació que quedarà per sempre”.

D’aquesta forma, Castaño és crítica amb la proposta d’efectuar el manteniment de la riera a través d’un pla ocupacional i sol·licita actuacions de caràcter social que tinguin una major continuïtat en el temps. “Menys el primer any, en què hi va haver el 'boom' del pla de barris, a nivell social encara no s’ha fet res”, afirma Castaño, conscient que aquestes inversions s’han de realitzar de forma consensuada i conjunta amb el barri Immaculada. A banda de la unificació amb aquest barri, inclòs també en la convocatòria que es va aprovar inicialment el 2009, Castaño veuria amb bon ulls que es millorés el pavelló perquè “es tracta d’un barri molt familiar” on la convivència intergeneracional és molt habitual i on tothom participa.

El barri Immaculada espera l'institut

"Ens ajuntem molt al Sol i Vista, amb els del barri Pelai i vénen molt sovint els del Taller Baix Camp, per exemple”, diu Castaño. I creu, de fet, que aquest podria ser un equipament a potenciar. En el costat oposat, la presidenta veïnal jutja menys necessària la proposta de fer una "vorera urbanitzable fins a Reus". Tot i trobar-se actualment també pendent de les actuacions del pla de barris, l’opinió de la presidenta del barri Immaculada, Esperanza Torrijos, sobre la relació amb l’Ajuntament és diametralment oposada. “No tenim cap problema d’interlocució amb l’Ajuntament i com a presidenta sempre que he demanat alguna reunió amb els tècnics o els polítics se m’ha escoltat”, comenta Torrijos.

De demandes insatisfetes, però, sempre n’hi ha, "com és lògic". Ara mateix, la visió de la presidenta del barri Immaculada s’adreça a aconseguir que el pressupost que es destinarà al pla de barris es concreti, a banda de la unificació amb el Sol i Vista, en connectar amb la V Verda a l’entorn de la zona de les Clarisses i en aconseguir l’institut que es va programar i que ara mateix ha decaigut de la programació.

"El que es demana és la unificació dels dos barris, això s’ha demanat sempre", reitera Torrijos, que va participar en una reunió per conèixer les intencions del consistori sobre aquestes inversions que "s’hauran d’executar ràpid". Ara mateix, les dues entitats veïnals es troben a l’espera que se’ls lliuri un llistat definitiu amb les propostes que l’Ajuntament hi vol efectuar.

Crítiques des del Mas Pellicer

Des de l'Associació de Veïns Primer de maig de Mas Pellicer, Eduardo Navas es mostra molt crític amb el consistori. "Clar que tenim queixes. La Guàrdia Urbana no hi patrulla, per aquí, i a banda hem celebrat recentment les festes del barri i encara esperem la subvenció del consistori, així és que ens hem hagut de buscar la vida com hem pogut", carrega. Navas apunta que "ens hem posat en contacte en diverses ocasions amb l'Ajuntament per donar a conèixer les activitats que duem a terme", diu, en què el batlle "sempre està convidat". No obstant això, aquest mai "s'ha deixat caure".

La "reivindicació històrica" dels veïns de Mas Pellicer, amb tot, són les patrulles policials. "Havíem quedat que la Guàrdia Urbana patrullaria el barri a peu, un cop per setmana, i ho hem demanat per escrit, ho hem parlat amb els regidors i res de res", lamenta. L'enllumenat, a banda, és també motiu de queixa. "Molts dels llums del barri són sota de porxos, i molts estan malmesos per l'incivisme". Navas assegura que Habitatge va comprometre's a arranjar els fanals que hi hagués als edificis de la seva propietat, quelcom que "no s'ha produït encara". "I seguim esperant més càmeres de videovigilància", conclou.

La vorera de Blancafort

Per part seva, i encara amb la reclamació de la vorera a la carretera de Cambrils a l'horitzó, els veïns de Blancafort apunten que "no ens trobem desatesos", en paraules de Bartolomé Pluma, el seu líder veïnal. "A veure, clar que tenim demandes i necessitats, i sí que és cert que en diverses reunions de la Federació (la FAVR) sí que n'hi ha hagut que han dit que no se senten ben atesos, però en el cas no em puc queixar", precisa. "Clar que ens agradaria que ens facin ja la vorera, però entenem que aquestes coses van a poc a poc i més encara quan hi ha diversos agents que hi tenen a veure", matisa en al·lusió a l'entesa entre el consistori i la Generalitat de Catalunya, que ha projectat una sèrie d'obres a la TV-3141. "El compromís oficial que volem de l'administració és que tinguem la vorera amb carril bici abans del final de l'actual mandat", rebla Pluma.

Finalment, i en representació dels veïns del Barri Gaudí, Maria del Mar Escoda detalla que "moltes coses les hem tingut encallades, com és el cas del descampat del carrer de Badalona, fins que no hem tingut els pressupostos". En el cas de la parcel·la esmentada, depenia, segons Escoda, "d'un pla d'inversions d'enguany" que contemplava la seva neteja després que anteriorment hi haguessin aparegut rosegadors. "La nostra feina és la lluita del dia a dia, de picar pedra", segueix.

En tot cas, però, "no em sento pas desatesa. Voldríem una millor atenció, d'acord, però suposo que com tothom", raona. La resposta no sempre és immediata, assegura, tot i que "tard o d'hora tenim algú de la corporació municipal que ve al barri a veure què passa". L'únic però té a veure "amb els temes socials". "Treballem conjuntament amb la regidoria de Benestar Social perquè al barri hi ha població vulnerable. Tant de bo tot anés més de pressa, en aquesta matèria", demana.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital els barris se senten desatesos?
reusdigital.cat Reus Diari Digital els barris se senten desatesos?
reusdigital.cat Reus Diari Digital els barris se senten desatesos?
reusdigital.cat Reus Diari Digital els barris se senten desatesos?
reusdigital.cat Reus Diari Digital els barris se senten desatesos?
reusdigital.cat Reus Diari Digital els barris se senten desatesos?

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo Oyonate  13 de Juliol de 2017

Seria fàcil fer-ho bé!

El problema rau en la manca de seguiment dels problemes quan és evident que, any rere any, són els mateixos o molt similars. Majoritàriament una agenda hauria de servir per diversos següents altres anys. Moltes queixes no hi serien si es mantinguessin les actuacions de forma periòdica

miquel  13 de Juliol de 2017

nomes els barris

reus esta en caiguda lliure.....comerços tancant....pudor de pixades al carrer...sorolls per la nit,,de gent que no te son...re no passa re.

Reportatges