Això és coneixement!
Cal potenciar el coneixement de tot l'anterior entre els reusencs actuals. És evident que així es potenciaria la ciutat i es donaria un bon impuls. La Teresa Pallarés te feina en la seva tasca de la regidoria actual.
L'any 1942 va pronunciar una conferència sota el títol 'El alma de Reus sobre el papel'
El 28 d’octubre de 1942, Josep Maria Guix Sugranyes va pronunciar, en el marc d’un cicle organitzat pel ‘Diario Español’, la conferència ‘El alma de Reus sobre el papel’, que versava sobre la història i la importància de la premsa en la vida social de la capital del Baix Camp. Advocat de formació, Guix Sugranyes ja havia col·laborat aleshores amb el ‘Diario de Reus’ i, entre el febrer de 1935 i el juliol 1936, havia dirigit la publicació ‘Avui: diari d’avisos i notícies’, amb una línia editorial que podríem situar dins els paràmetres ideològics del catalanisme conservador.
El títol de la intervenció de Guix Sugranyes ja adverteix d’un contingut amb ressons romàntics. Així, per exemple, el conferenciant afirma, en el seu discurs, que, per a ell, la premsa és la manifestació d’una ànima local, del sentir propi dels reusencs a cada context. “La prensa refleja en cada momento la historia, las inquietudes, las esperanzas, los proyectos, los dolores y las alegrías de los pueblos”, assegura. Seguint aquesta mateixa línia, defineix els llibres, els diaris i les revistes com “el patrimonio espiritual de los reusenses”, i per això demana a institucions i particulars que tinguin cura de conservar-los. Guix Sugranyes també descriu la premsa com una brúixola que guia els actes públics de la ciutat i que fomenta la consciència crítica, i considera que és un “evidente medio de progresos sociales, porque su aspecto informativo así lo revela”.
Al llarg de la conferència, Guix Sugranyes no tan sols ofereix la seva visió sobre el periodisme escrit, i els seus dubtes sobre el mitjà radiofònic —perquè, segons suggereix, el seu rastre és fugaç—, sinó que també repassa la història de la premsa a la ciutat, tot fent al·lusió a més d’un centenar de publicacions periòdiques editades a Reus entre principis del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Guix Sugranyes menciona, entre d’altres, el ‘Periódico Político y Mercantil de la Villa de Reus’, iniciat el 4 d’octubre de 1813, i dedica un apartat sencer al periodista Josep Déu Francesch (1860-1944), que va fundar ‘Lo Campanar de Reus’ i el setmanari satíric ‘La Guita’, i que va arribar a ser corresponsal de ‘La Vanguardia’.
Aquesta intervenció de Guix Sugranyes va ser publicada pel col·lectiu Amigos de las Letras y las Artes l’any 1943, a la impremta Gràficas Diana. L’any 1958, en qualitat de secretari de la Cambra de la Propietat Urbana de Reus, Guix Sugranyes va crear la revista ‘Urbs: boletín de la Cambra de la Propiedad Urbana‘. Una de les seves prioritats era que Reus no deixés d’impulsar l’activitat periodística i literària. “Un pueblo sin escritores y poetas, acaba por envilecerse y perecer”, va concloure, en aquest sentit, durant la conferència que hem volgut recordar, encara que moltes de les idees plantejades ja no concordin amb els nostres temps. Guix Sugranyes va morir l’any 1993.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics