Divendres, 26 d'Abril de 2024

Junts pel Sí conquereix totes les zones de Reus menys els barris del sud

Ciutadans s'imposa a la candidatura independentista al Pavelló Olímpic i l'Escola Rosa Sensat

28 de Setembre de 2015, per Enrique Canovaca
  • Votants a l'escola Prat de la Riba

    Enrique Canovaca

La independència guanya en onze dels tretze col·legis electorals de Reus, malgrat que no obté una majoria absoluta si se sumen els vots de Junts pel Sí i la CUP. La candidatura unitària sobiranista s'ha imposat amb claredat en totes les zones de la ciutat, a excepció dels barris del sud, seduïts pel discurs de Ciutadans. De fet, la formació taronja és segona a tots els col·legis electorals i aconsegueix una gran bossa de vots al centre de la ciutat i en espais tradicionalment socialistes, tant en les eleccions catalanes com municipals i estatals. La CUP i el PP només treuen el cap com a tercers en dos i un col·legi, respectivament.

Si es fa una lectura en percentatge de vot, les zones de les escoles Joan Rebull i Prat de la Riba, situades al centre i a les urbanitzacions d'alt nivell econòmic, són les que més aposten per la independència. Junts pel Sí ha obtingut un 54,76% i un 50,62% dels vots en aquests dos col·legis, respectivament. En termes absoluts són 4.630 suports, és a dir gairebé un 20% del total.

Una de les qüestions que també sorprèn és la victòria de la candidatura independentista al barri Gaudí, a l'Escola Ciutat de Reus, una zona que tradicionalment és immigrada (això sí, cal tenir en compte que a les municipals, la CUP va guanyar en aquesta àrea). En termes absoluts, Junts pel Sí també treu profit dels 2.186 vots a l'Escola Pompeu Fabra, situada a la zona nord de la ciutat i amb una combinació de població autòctona i immigrada.

La segona força en onze dels col·legis electorals és Ciutadans, mentre que en els altres dos s'erigeix com a formació guanyadora. Concretament, el partit taronja arrossega molts vots del Pavelló Olímpic (barris Fortuny i Juroca), espai que fins fa poc estava dominat clarament pel PP i amb una població que té un origen, majoritari, de la resta de l'Estat espanyol. El partit d'Albert Rivera va aconseguir el 33,31% dels vots (1.620), pels 23,91% (1.163) de Junts pel Sí.

D'altra banda, Ciutadans també guanya al barri de Sant Josep Obrer, de nou, una zona que sempre ha estat reticent al fenomen de la independència. En aquest cas, C'S s'emporta el 30,12% dels vots (1.056), mentre que Junts pel Sí s'ha de conformar amb el 23,09% (830). Cal tenir en compte, a més, que la formació taronja ha triplicat els seus vots a nivell general a la ciutat, un fet que es tradueix en l'obtenció de suports allà on abans triomfaven els socialistes, principalment.

De fet, el PSC ha baixat fins a la tercera posició en deu col·legis electorals. En termes percentuals, els socialistes només aconsegueixen mantenir el tipus a l'Escola Cèlia Artiga, amb un 19,59% dels suports, però amb molts pocs vots per sumar (200); a l'Institut Salvador Vilaseca, amb el 14,13% i 605 vots; a l'Escola Rosa Sensat, amb el 13,99% i 503 vots; a l'Escola Teresa Miquel, amb el 13,87% i 774 vots, i al Pavelló Olímpic, amb el 13,63% i 663 vots.

La CUP se situa com a tercera força a les Escoles Joan Rebull i Prat de la Riba, un fet que referma el caràcter independentista d'aquestes àrees de la ciutat. Concretament, els cupaires obtenen el 8,77% i 448 vots i el 8,94% i 324 vots, respectivament. Per últim, el PP només aconsegueix sortir entre les tres formacions més votades al Pavelló Olímpic, quan fa tres anys va ser la segona força més votada en gairebé tots els col·legis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics