El col·lectiu medi ambiental Amics de la Terra-Catalunya, el sindicat CGT i la CUP han alertat del fet que a "les obres que s’estan realitzant a l’antic cinema Palace per convertir-lo en un centre sociosanitari, no s’han respectat els protocols de seguretat pel que fa al desballestament de materials perillosos com ara l’amiant". L’edifici de l’antic Palace, han explicat, conté "estructures amb amiant, una substància molt perillosa per al medi ambient i letal per a la salut humana, ja que la seva pols, al ser respirada, pot ocasionar greus malalties com ara tumors pulmonars".
Crtítiques per la manca de seguretat
Concretament, i des d'Amics de la Terra-Catalunya, l'advocat ambientalista Albert Calduch ha afirmat que "no s’ha aïllat la zona de treball com cal i que no s’ha instal·lat una caseta de descontaminació per on han de passar els treballadors abans i després dels treballs". A més a més, Calduch, ha esmentat altres incompliments com que "no s’ha pres la precaució d’evitar que hagi persones en nivells inferiors mentre es fan treballs amb amiant a una planta de l’immoble", o que no s’hagi "utilitzat la tècnica de la imprimació per evitar la fragmentació de les plaques d’uralita".
Calduch també ha lamentat que "no s’hagin limitat a torns de màxim quatre hores pels operaris o que aquests no hagin tingut una aspiradora per recollir fragments d’uralita que caigués a la coberta o al sòl". Amics de la Terra-Catalunya ha presentat totes aquestes irregularitats i d’altres que han detectat a l’Ajuntament de Reus, per tal de demanar que aquest "inspeccioni si l’obra s’adequa a la normativa legal sobre enderrocs". Segons han exposat, a banda, Inspecció de Treball va paralitzar les obres dies enrere, tot i que fonts de la CUP han confirmat a Reusdigital.cat que aquest divendres es treballa amb normalitat.
La CGT denuncia la 'precarització' de la construcció
La regidora cupaire Marta Llorens ha indicat "que la CUP va preguntar en comissió informativa sobre l’estat d’aquestes obres, i que el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, no va donar resposta en aquell moment i tampoc ho ha fet posteriorment, tot i ser una obra que és prou evident per les seves dimensions". Llorens també ha lamentat que en un tema de salut pública important com aquest "no s’estigui informant als grups municipals ni a la ciutadania sobre aquesta qüestió".
Llorens ha realitzat una petició en la que ha demanat públicament "que l’Ajuntament, i concretament el responsables polítics de Medi Ambient i d’Urbanisme, indiquin adequadament si estaven informats sobre l’estat d’aquestes obres que es van haver d’aturar, i fins a quin punt el consistori fa un control exhaustiu d’altres obres en situacions similars".
Per la seva banda, el sindicalista de la CGT Joan Rossich, ha afirmat que "en sectors precaritzats com el de la construcció", “són els treballadors els qui en primera instància pateixen les conseqüències de la no aplicació dels protocols reglamentats". Des del sindicat entenen que és "primordial i importantíssim el paper dels delegats i delegades de prevenció i dels comitès d’empresa en defensa del compliment de la normativa de salut laboral".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics