L'argument dels socialistes per dir 'no' als pressupostos -manca de confiança per la nefasta gestió del govern- ha quedat en entredit, aquest dijous, amb la presentació de la liquidació del pressupost del 2016, que tanca amb un superàvit de 5,9 milions d'euros. Així ho entén l'alcalde, Carles Pellicer, qui ha lamentat "les discrepàncies" entre el grup municipal, favorable a l'acord, i el partit, que l'ha tombat. L'alcalde ha qualificat les afirmacions del PSC de Reus (en cap moment ha criticat al grup i la figura d'Andreu Martín) de "mentida" i ha recordat les factures impagades que es va trobar "als calaixos" quan va entrar al govern, l'any 2011. Precisament, una part del romanent servirà per liquidar definitivament el pla d'ajust de 36,6 milions d'euros per pagar a proveïdors, amb un estalvi aproximat en interessos de 150.000 euros.
"La decisió del PSC és sorprenent i les mentides es combaten amb dades", ha indicat Pellicer, qui ha subratllat que la seva gestió es basa "en el rigor, l'eficiència i l'eficàcia". "El PSC em mereix un respecte com a partit, però no hi ha mesurador per mesurar el desgavell que el partit va deixar a Reus", ha indicat el batlle, qui ha dit que continuarà amb el seu full de ruta per redreçar la situació econòmica del consistori. Un total de 2,7 milions d'euros d'aquest superàvit aniran a saldar definitivament el Pla d'Ajust, un fet que aixecarà totes les restriccions econòmiques i financeres de l'Ajuntament de Reus.
"Deixarem d'estar intervinguts per l'Estat, no haurem de rendir comptes. Si això és mala gestió, que els senyors del PSC s'ho facin mirar", ha continuat Pellicer. Del total de superàvit, 5,4 milions corresponen al consistori i altres 465.224,15 euros als organismes autònoms, i aquest s'ha donat, segons Pellicer, per l'increment dels ingressos tributaris, les sancions per habitatges buits, els fons provinents de l'Estat, l'estalvi en despesa financera, la reducció de la factura energètica i la suma d'altres aspectes d'economia menor.
Malgrat el 'no' dels socialistes, Pellicer no tanca definitivament les portes a l'aprovació dels pressupostos per 2017. No obstant això, és conscient que la possibilitat és remota després que l'assemblea de la CUP i l'executiva del PSC tombessin els acords entre els grups municipals i el govern. Quedaria Ciutadans, però el partit d'Albert Rivera posa línies vermelles respecte al procés sobiranista impossibles de complir per al govern. "No aprovar el pressupost és greu, però nosaltres mantenim el full de ruta", ha afirmat Pellicer.
2,5 milions d'euros, pendents de les indicacions de l'Estat
A hores d'ara, la llei només permet destinar els superàvits anuals a reduir endeutament. Amb tot, el govern municipal reserva 2,5 milions d'euros per a necessitats futures, també de les empreses municipals. Si els pressupostos de l'Estat s'aproven i permeten destinar els romanents a inversions financerament sostenibles o altres finalitats, l'Ajuntament de Reus podria, fins i tot, destinar aquests diners a l'Hospital de Sant Joan.
"És una possibilitat que es contempla", ha explicat Pellicer, qui ha dit estar treballant per redreçar la situació del centre hospitalari, ara mateix el principal focus de problemes econòmics. D'altra banda, els 465.000 euros que han estalviat els organismes autònoms es destinaran a la seva pròpia gestió interna, un fet que permetrà al govern invertir en promoció (Agència de Promoció de Ciutat), formació (Mas Carandell) o cultura (antic IMAC i museus).
Corregir una operació de compravenda del tripartit
Una petita part del superàvit, 223.000 euros, es destinaran a corregir una operació de compravenda que el consistori va realitzar amb l'antiga societat Gupsa, ara Redessa, els anys 2007-2009, per valor de 14 milions d'euros. Com que la societat no havia arribat a pagar els solars en la seva totalitat i l'operació estava incomplerta, hi havia una afectació negativa en els informes d'auditoria de comptes de Redessa.
Ara el govern desfarà l'operació, la societat es quedarà amb els terrenys que sí que ha pagat, mentre que els terrenys impagats tornaran a ser patrimoni de l'Ajuntament de Reus. Aquests espais estan situats a prop de la carretera de Constantí i del polígon DYNA i són edificables. És a dir, que es poden destinar a construir pisos. Pellicer ha qualificat aquesta operació de "fum" i ha conclòs que és una mostra més de l'escàs control de la gestió amb el tripartit.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics