Dijous, 25 d'Abril de 2024

Rates i paneroles, els pitjors enemics dels barris de Reus

L'Ajuntament incrementarà a 280 els punts de clavegueram tractats per evitar la plaga de rates

07 de Setembre de 2015, per Elisabet Soler
  • Presència d'una rata al barri Juroca

    Cedida

  • Un veí del barri Juroca ensenya un rosegador capturat

    Cedida

  • La rata surt del punt de clavegueram del barri Juroca

    Cedida

Les rates i les paneroles s'han convertit en un vertader malson per a molts veïns de la ciutat de Reus. Tot i que aquests animals poden ser vistos esporàdicament en qualsevol zona de la ciutat, són els barris del sud, com el Fortuny i Juroca, i els més allunyats del centre, com el Gaudí, els que pateixen més intensament aquest problema. A l'estiu, a causa de la intensa calor, és l'època en què hi ha una major proliferació, situació que s'ha convertit en insostenible en alguns espais.

Mobilització del barri Juroca per demanar un major control per part de l'Ajuntament

El barri Juroca és una de les zones que ha patit un major augment sobretot de la presència de rosegadors. Per aquest motiu, el president de l'associació de veïns, Manuel Villalba, va decidir parlar amb l'empresa encarregada de dur a terme els tractaments contra la plaga de les rates i amb el regidor de Medi Ambient, Hipòlit Monseny, per tal d'intentar arribar a un acord per una acció més eficaç contra els animalons. "L'empresa fa bé la seva feina perquè se cenyeix el contracte, però considerem que un contracte de 15.000 euros més IVA per abordar aquesta situació en una ciutat de Reus, de 100.000 habitants, és molt just", afirma a Reusdigital.cat.

Villalba va posar la problemàtica en coneixement del regidor de Medi Ambient, Hipòlit Montseny, el qual ha respost "satisfactòriament". "Hem vist que hi ha hagut una eficàcia per part seva i ha fet la seva feina, ja que ha arribat a un acord amb la companyia per augmentar els cent-seixanta punts en què es duu a terme el tractament fins a dos-cents vuitanta", explica Villalba. A més, una altra millora que s'ha aconseguit, segons indica, és que en tots aquests punts es facin els tractaments amb una freqüència de quatre cops l'any ja que fins ara n'hi havia alguns en què se'n feien menys. Aquest procés es sotmetrà a control tècnic per part de l'Ajuntament, que a més actuarà en casos concrets de major afectació que denunciïn els ciutadans.

El president veïnal assegura que "el tema de rates és molt complicat perquè es reprodueixen molt", però que creuen que "amb aquests nous punts de tractament i aquesta nova freqüència en uns mesos la situació millorarà". Villalba afirma que aquest problema "no és exclusivament del nostre barri, sinó de tota la ciutat de Reus", per la qual cosa "és important posar-hi remei2.

Tal com afirma Villalba, les reunions que ha mantingut amb el regidor de Medi Ambient han estat molt positives. A més, el veí del barri Juroca també ha volgut destacar la tasca de neteja de solars que està fent l'Ajuntament, ja que és important eliminar els focus de brutícia que provoquen un augment de la presència de rates i paneroles de la ciutat. "L'eliminació de les rates no l'aconseguirem, però evitarem que surtin a la via pública a través d'un tractament eficaç. Ara falta veure el resultat", exposa Villalba.

El barri Fortuny també es reunirà amb Medi Ambient per denunciar la seva situació

El president de l'associació de veïns del Barri Fortuny, Daniel Marcos, explica a Reusdigital.cat que enguany al seu veïnat hi ha hagut un augment tant de paneroles com de rates: "Aquesta problemàtica l'hem patit en anys anteriors, l'hem tractat i estava una mica controlada, però enguany s'ha incrementat bastant la seva aparició". Marcos també creu que aquesta situació s'agreuja a la zona sud, però "és un problema que té tot Reus".

Davant d'aquesta situació, molts veïns i establiments s'han queixat de la visita dels animalons: "als comerços moltes vegades entra alguna cuca i això és malestar de cara als possibles compradors -afirma Marcos-. Pel que fa als veïns, es troben aquests animals als armaris a la cuina... i és molt incòmode conviure amb aquest problema a casa, que sobretot comporta un risc per la salut".

El president veïnal considera que l'accentuació d'aquest problema es deu a què "l'Ajuntament no ha actuat adequadament", motiu pel qual ha demanat hora per reunir-se amb el regidor de Medi Ambient. L'objectiu d'aquesta trobada és que els informi de quina feina s'ha fet i quines mesures es comprometen a prendre de cara al proper any per acabar amb aquesta situació, ja que tot i que "hi ha hagut un augment en els mesos d'estiu per la calor, no deixa de ser un problema que persisteix tot l'any".

Daniel Marcos explica que l'Ajuntament ha actuat puntualment quan hi ha hagut una incidència o alguna denúncia per part d'un veí, però creu que s'hauria de fer un seguiment més exhaustiu i constant en les zones que pateixen aquesta problemàtica.

El barri Gaudí, plaga de rates sota control

El barri Gaudí s'ha trobat amb la visita de diversos rosegadors aquest estiu, que han aparegut per la zona del carrer de Badalona i carrers unifamiliars propers a descampats, els quals faciliten l'aparició d'aquests animals. "Vam notificar aquesta problemàtica que ens vam trobar en dos descampats, i l'Ajuntament ja va intervenir fa cosa d'un mes fent neteja d'un d'ells", afirma la president de l'Associació de Veïns del Barri Gaudí, Maria del Mar Escoda. L'altre descampat encara no s'ha netejat, però ja s'ha fet el requeriment a l'empresa que té contractada el consistori per tal de fer-ho.

Les paneroles, tot i que el darrer any sí que van ser visibles, aquest estiu no han fet acte de presència en aquest barri. Cal dir que alguns veïns de la zona han pres mesures per la prevenció de l'aparició d'aquests insectes ja que els blocs de pisos Cobalt, Blau i Siena van sol·licitar i realitzar una neteja del clavegueram.

Actuacions de l'Ajuntament de Reus contra les plagues de paneroles i rosegadors

Tot i que la situació de les plagues és greu en diversos barris, l'Ajuntament assegura realitzar quatre tractaments a l'any en el conjunt de la ciutat per tractar l'afluència de paneroles: al març, maig, juliol i agost. El mes de març es va dur a terme el primer tractament de xoc al clavegueram i un tractament de pintura amb insecticida de llarga durada, el qual es fa en punts determinats. En altres punts, es realitza tractament de xoc amb gel o pulverització. En total, s'actua sobre 175 tapes de clavegueram.

Les mesures preventives també inclouen un seguiment dels resultats després de fer els tractaments amb insecticida, la coordinació amb la divisió d'Aigües de Reus per fer neteges amb aigua a pressió en totes aquelles zones on es pugui realitzar i l'augment dels tractaments en els epsias en que aquesta problemàtica és més accentuada. L'Ajuntament atribueix l'increment important dels insectes aquest estiu a les “condicions de sequedat i calor intensa i sostinguda durant setmanes”.

Pel que fa a les mesures contra els rosegadors, al llarg de l'any també s'han dut a terme quatre tractaments contra la seva presència, a més de les accions específiques en cas de les incidències concretes. Els tractaments, que també s'han realitzat en un total de cent setanta-cinc tapes de clavegueram de la ciutat, aquest 2015 s'han fet al gener, març i juny. El proper es durà a terme al setembre. No obstant,  arran de les reunions mantingudes entre la regidoria de Medi Ambient i el president de l'Associació del Barri Juroca, Manolo Villalba, a partir d'ara s'incrementaran els punts de tractament a gairebé dos-cents vuitanta amb una freqüència d'aplicació de quatre cops l'any.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reusdigital.cat Reus Diari Digital plaga rates
Reusdigital.cat Reus Diari Digital plaga rates

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

pedro  08 de Setembre de 2015

que podemos hacer

entre los perros que se mean y corroen todo lo que encuentran, las cacas de estos perros, la plaga de palomas que lo ensucian todo, las manadas de gatos descontrolados, las ratas y ratones que abundan por muchos sitios, Etc.Etc. me pregunto que podemos hacer, lo cierto que que no hay que especular con el gato de dinero para estas cosas y si hay que sancionar duro hay que hacerlo, el consistorio tiene que dar ejemplo de que constantemente se están haciendo cosas

J. A. Carricondo  08 de Setembre de 2015

Està molt clar!

La problemàtica als barris en aquests assumptes és constant! Per què no es produeix als carrers més cèntrics? La resposta podria ser que els ciutadans de fora del nucli no són importants, només es fan accions quan hi ha queixes. Per què?

jose  08 de Setembre de 2015

mal servicio

seguro que hay que gastarse mas dinero en esto de las plagas, hay ratas y ratones en el Par de Sant Jordi, con cuatro veces el contorl es insuficiente y con 15.000 euros no se hace nada de nada, con estas cosas hay que ser muy escrupuloso y mucho mas constante, el dinero hay que gastarselo y controlar que todo lo pactado se cumpla

Elisabet Vallverdú  08 de Setembre de 2015

control?

jo visc al Passeig Sunyer i també hi ha moltes paneroles.
Les tracto com em diuen però no s'acaben, aixó sí, les trobo mortes
Fa més de cinquanta anys que visc aqui hi en fa dos d'aquest problema fastigós
Al passeig també fan quatre tractaments anuals?