Dilluns, 02 de Setembre de 2024

Tres religions necessàries per entendre la ‘misericòrdia’

L’Any de la Misericòrdia ha culminat aquest dilluns amb l’elaboració d’una taula rodona a l’auditori de Santa Llúcia per debatre la diversitat de creences a Reus

19 d'Abril de 2016, per Cristina Valls
  • Els representants de les tres religions, amb el moderador i periodista Josep Baiges

    Cristina Valls

  • Cristina Valls

Tres religions i tres maneres d’entendre la vida, juntes en una ciutat. Aquest dilluns, 18 d’abril, han estat les unes al costat de les altres i en un mateix espai: l’auditori de la seu de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia. Un lloc on han regnat grans reflexions sobre el pensament, l’acció social i, per descomptat, els múltiples significats del concepte ‘misericòrdia’. En una taula rodona, les tres religions presents a Reus (la islamista, la cristiana i la sikhista) han celebrat d’una manera trencadora l’Any de la Misericòrdia i ho han fet tot compartint impressions sobre les seves diferències costumistes, educatives, religioses i socials.

Malgrat això, és ben cert que aquestes tres no són les úniques que habiten a Reus. De fet, el periodista Josep Baiges, qui ha dinamitzat l’acte, ha aportat que “els testimonis de Jehovà van rebutjar assistir a aquesta vetllada”, la qual ha estat qualificada com una “activitat capdavantera que no s’havia fet amb anterioritat”.

‘La immigració forma part del nostre ADN’

Un dels primers a parlar ha estat el director de Càrites Diocesana a Reus, Francesc Roig, qui ha estat l’encarregat d’explicar la seva realitat com a representant de la comunitat cristiana. “És clau parlar de la caritat com a valor propi de l’ésser humà. És un valor que no té rostre però té mans, i acostumem a acollir a tothom sense cap mena de discriminació”,  ha dit de forma contundent Roig.

I és que tal i com ha comentat, l'organització benèfica farà “prop de 50 anys duia a terme una tasca més assistencial, i en l’actualitat ha fet un canvi cap a un millor suport a la persona i acolliment”. Pel que fa a l’assumpte de la manca de respecte envers els drets humans dels refugiats, Roig ha remarcat que “la immigració forma part del nostre ADN” i ha assegurat que 1.500 voluntaris actius duen a terme tasques socials. “No volem excloure ni defugir ningú, tothom qui ho necessiti aquí ens té”, ha corroborat Roig.

La mediatització de la religió

I ha arribat el torn de la comunitat musulmana. Els seus representants han estat Carlos Oriol, col·laborador de la Mesquita, i Mohammed Saïd Badaui, portaveu de la comunitat musulmana i traductor al seu recinte sagrat. “Per a nosaltres la misericòrdia és somriure, fer quelcom per a una persona que ho necessita”, ha dit el primer. Amb tot això, Badaui ha detallat quines tasques es duen a terme dins la Mesquita. “Resem cinc cops seguits, també fem festes religioses, el Ramadà i jornades culturals dos cops l’any”, ha especificat el portaveu musulmà.

En aquesta mateixa línia, tots dos han fet una crida a la comunitat i tolerància religiosa mitjançant l'“intercanvi religiós”. Tots dos han comentat la mediatització de la religió, la qual ha gairebé estigmatitzat la seva visió com a ciutadans. “Obrim les nostres portes, fomentem la integració dels musulmans dins la ciutat amb classes d’alfabetització. Perquè encara ara se’ns relaciona amb els conflictes que es mostren a la televisió”, ha exterioritzat Caros Oriol.

La religió més desconeguda

La religió sikh ha estat, per a tots els assistents, la més desconeguda. Ha despertat molt d’interès i, tal com ha esmentat Josep Baiges, ha guanyat visibilitat amb la seva celebració primaveral del Holi Festival, que s’ha celebrat aquest passat cap de setmana i que ha esdevingut una activitat d’assistència obligatòria per a molta gent. “Nosaltres volem que tothom ens conegui. Som una religió que es confon amb d’altres. El nostre recinte sagrat deixa entrar a tothom”, ha explicat una de les representants d’aquesta comunitat religiosa sorgida a l’Índia.

Finalment, aquesta representant ha detallat quins són els seus tres (i únics) manaments: resar, lluitar per aconseguir fites a la vida i saber compartir tot defugint el materialisme. Per acabar la seva intervenció, els representats del sikh han fet una crida a “fomentar la unió entre les religions de la ciutat mitjançant activitats conjuntes”.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital religions sobre la misericòrdia

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Biel Ferrer Puig  19 d'Abril de 2016

Biel Ferrer Puig

Doncs enguany amb l'Any Ramon Llull és una avinentesa perfecta per fomentar el diàleg interreligiós perquè fou ell qui abans que ningú el va predicar i exercitar mitjançant obres i viatges: el "Llibre del Gentil e los tres savis" (1274-1276) n'és un exemple...