Divendres, 18 d'Octubre de 2024

Es lliuren els premis Josep Maria Pujol i Sanmartín a les millors tesis doctorals en català de la URV

07 d'Abril de 2022, per Reusdigital.cat
  • A la imatge, Isabel Rosich i Xavier Cela

    URV

La primera edició dels premis Josep Maria Pujol i Sanmartín per a les millors tesis doctorals de la URV escrites en català ja tenen guanyadors: Isabel Rosich, en l’àmbit de les ciències experimentals i de salut, i Xavier Cela, en l’àmbit de les ciències socials i humanitats. El premi, impulsat per la Comissió de Política Lingüística de la Universitat, té per objectiu estimular l’ús del català i prestigiar-lo com a llengua de ciència.

En la tesi Influència de les alertes de seguretat de medicaments sobre la prescripció en l’àmbit de l’atenció primària de salut, Isabel Rosich Martí, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, ha avaluat l’impacte sobre la prescripció de medicaments de les alertes de seguretat, emeses per l’Agència Espanyola del Medicament (AEM), dins de l’àmbit d’atenció primària. La recerca conclou que la prescripció de medicaments va millorar en resposta a les intervencions realitzades i, en conseqüència, es va reduir l’exposició als medicaments en la població del nostre àmbit d’influència.

Per això suggereix que el disseny d’intervencions específiques per comunicar alertes de seguretat pot millorar la seguretat dels pacients.

Masculinitats (in)habitables: transaccions, gènere i patiment mental entre adolescents i joves, de Xavier Cela Bertran, del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, analitza els efectes de la construcció cultural de la masculinitat sobre els processos de salut, malaltia, patiment i cures de les persones joves socialitzades com a homes. Es tracta d’una aproximació útil per replantejar les formes d’acompanyar, intervenir i tenir cura del patiment mental excessiu en el camp educatiu i de la salut en clau de gènere.

Els resultats de la investigació demostren un efecte directe del sistema sexogenèric, i de la masculinitat en particular, sobre les formes de viure, expressar i atendre el patiment mental amb conseqüències específiques per als homes joves. Per exemple, demanen menys ajuda o atenció, tenen dificultats en el reconeixement de la pròpia vulnerabilitat i per a la creació de xarxes de suport, entre d’altres, la qual cosa confirma els resultats que apareixen a la literatura científica internacional sobre aquesta qüestió.

Totes dues tesis seran publicades a la col·lecció Cum Laude del segell editorial Publicacions URV. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges