Divendres, 19 d'Abril de 2024

El llarg documental de Ventura Pons 'Ocaña, retrat intermitent' inaugura el XIVè Festival REC de Tarragona

El veterà director és l'artista convidat a la secció 'My First Time', que vol donar a conèixer les "operes primes" de cineastes consagrats

04 de Desembre de 2014, per ACN
  • El director de cinema Ventura Pons, Xavier Garcia Puerto, director del REC, i Virginia Garcia del Pino, directora del documental 'La Décima Carta'

    ACN

 

Després que l'any passat el REC recuperés la primera pel·lícula d'Agustí Villaronga, 'Tras el cristal', en el que va ser la primera edició de l'apartat 'My First Time', aquest 2014 el festival ha apostat per un altre director conegut i reconegut com és Ventura Pons. El seu primer llarg documental, 'Ocaña, retrat intermitent' (1977), serà la pel·lícula que aquest dijous a la nit encetarà la XIVa edició del certamen. Es tracta d'un film rodat en cinc dies, com ha detallat el mateix Pons, i que en aquell moment va aconseguir uns 130.000 espectadors, una xifra gens menyspreable.

La cinta presenta al pintor Ocaña com a símbol de la llibertat (no només homosexual) en plena transició a la democràcia, i retrata la seva forma de vida així com els seus punts de vista sobre diverses qüestions. Tot plegat amb la Barcelona postfranquista com a teló de fons. Segons Pons, la pel·lícula, que l'any 1978 va ser seleccionada pel Festival de Cannes, ha esdevingut "un referent". "És un reflex d'aquella època", ha assegurat, "perquè el cine sempre és una mirada sobre la societat". De fet, ha remarcat, les tres pel·lícules documentalistes que ha fet "són tres punts d'inflexió sobre la societat en moments clau".

Ventura Pons també ha tingut paraules crítiques per les polítiques culturals dels governs actuals i les ha titllat de "tremendes". "Només cal llegir que França destina aquest any 770 milions al cinema i Espanya 33", ha sentenciat. Tot i això ha animat els nous creadors a adaptar-se. "El que no pots intentar és fer una pel·lícula en què necessitis deu amb un", ha manifestat, "has d'intentar que allò s'adapti i que a la pel·lícula no li falti res". Cal recordar que Pons, director entre altres d''El perquè de tot plegat', 'Carícies' o 'Amic/Amat', va ser Premi Nacional de Cinema de la Generalitat el 1995 i Creu de Sant Jordi el 2007.

Virginia García del Pino també ha posat el seu gra de sorra al Festival REC participant a 'My First Time Cult', que retrata cineastes de referència de la mà de creadors contemporanis. En el seu cas s'ha fixat en '9 Cartas a Berta', de Basilio Martín Patino, i l'ha homenatjat amb 'La Décima Carta', que es va projectar aquest dimecres a la Universitat Rovira i Virgili. García ha justificat haver elegit Martín Patino dient que "m'emocionen les seves pel·lícules". "Ell creu que el cine és alguna cosa popular, no creu que el cinema sigui elitista", ha relatat, una visió del cinema amb la qual ella està d'acord. També ha posat en valor el fet que aquest director hagi treballat "com posar la ficció dins del documental", i ha celebrat que el seu cinema "està d'actualitat".

Sis dies atapeïts de cinema independent

Més enllà de 'My First Time', 'Opera Prima' continua essent la secció principal del festival, que aquest 2014 arriba amb deu films a competició i quatre projeccions especials fora de concurs, la majoria de les quals són estrenes a Catalunya i fins i tot a Espanya. Entre elles hi ha '52 Tuesdays', premi a millor directora al Festival de Sundance, 'The Tribe', millor pel·lícula a la 'Semaine de la Critique' de Cannes, o 'No One's Child', millor pel·lícula i millor guió a la 'Settimana della Critica' de Venècia. A la cartellera s'hi afegeix una sessió de cinema familiar, que compta amb la col·laboració de les Nits de Cinema Oriental de Vic i el Minipop; les cinc pel·lícules del projecte europeu sobre la caiguda del mur de Berlin Off the Wall al CaixaFòrum i cinc curts i un llarg de la secció Autors de Tarragona.

Però el REC no només és una sèrie de presentacions i projeccions de primícies cinematogràfiques. El festival s'ha convertit en una plataforma de referència pels directors que comencen la seva carrera i, en aquesta línia de donar suport als nous talents, enguany ha fet un pas endavant creant la convocatòria 'Primer Test' per a llargmetratges en fase de postproducció. En sessions a porta tancada, els creadors seleccionats es trobaran amb diversos experts que els ajudaran a completar l'obra i suggerir camins per a la seva difusió i circulació internacional.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics