Dilluns, 20 de Maig de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

01 de Juliol de 2016, per Jordi Siré
  • Portada de 'Eduard Toda i Güell. La passió per la Cultura'

    Reusdigital.cat

 

Títol: Eduard Toda i Güell. La passió per la Cultura

Autor: Jordina Gort Oliver

Edició: Associació d'Estudis Reusencs. Edicions Rosa de Reus

 La figura polièdrica d'Eduard Toda recollida en un extens, documentat i minuciós treball que no pretén ser "ni una bibliografia de la seva obra ni un inventari". Segons l'autora, Jordina Gort, l'interès del seu treball està en "aprofundir la ideologia del seu personatge i com es mostra a través de tota la seva obra". Una immersió possible gràcies no només a la recopilació d'articles i publicacions, sinó també al repàs pels materials manuscrits de l'autor (amb especial atenció al seu epistolari, mereixedor de tot un annex) i la recerca i localització dels llibres que havien pertangut a la biblioteca d'Eduard Toda.

El recull i anàlisi d'aquest extens fons permet perfilar amb precisió el personatge. És, també, l'aportació inèdita que ofereix el treball de Gort. Aquesta "reconstrucció" de títols reflecteixen que Toda era "un humanista, un amant del Segle de les Llums", que demostra una predilecció per conèixer els antecedents immediats del seu segle i una inclinació per la defensa de les idees de republicans i lliberals, de progres científic i polític. Un substrat que condueix Toda a dedicar tota la seva vida a la regeneració i reconstrucció cultural del país (la creació de les primeres xarxes de biblioteques públiques, la restauració del monestir de Santa Maria de Poblet) sota els paràmetres del progressisme cultural i polític coincidint amb l'esclat de la Renaixença i els esforços per donar vida a una societat instruïda.

Cal entendre i fer un repàs pels seus apunts biogràfics. Fill de mare soltera en un entorn social gens propens a la tolerància, llicenciat en Dret amb una sòlida formació acadèmica, membre d'una carrera diplomàtica vinculada en bona part als lligams familiars amb els lliberals predominants en l'escena política espanyola del moment, autor de llibres de viatges destinats a relatar l'observació dels costums i del comportament de les persones en els països on va ser destinat com una manera d'aprendre ell i ensenyar a la resta, i membre de la naviliera de Sota y Aznar com a camí per fer fortuna i finançar els seus propòsits...

Aquesta trajectòria ajuda Gort a donar nota a la valoració final d'una obra "que no s'havia reunit mai sota un únic punt de mira: l'ideal regeneracionista. Aquesta idea dóna sentit i fa clara i diàfana la ingent obra de Toda", un home tant heterodox que no es va posar mai en política de partit ni es va adscriure a un moviment literari concret. De fet, com explica Gort, deixant de banda els intents inicials d'escriptura literària -poesia, narració breu- durant els primers anys de joventut, Toda no va conrear la literatura sinó que va escollir l'article periodístic per expressar-se. Una opció que mostrava un tret de modernitat. La seva va ser una pretensió de reconstrucció material i espiritual sempre a dos nivells, tant català com espanyol, donada la seva visió fraternal i cosmopolita envers la resta del món.

Gort coneix bé Toda des que el va convertir en objecte de la seva tesi doctoral. Doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, ha col·laborat amb el grup de recerca GELIV en el treball 'Josep Güell i Mercader, mestre de Joaquim M. Bartrina, Josep Martí i Folguera, Antoni Gaudí i Eduard Toda' i ha contribuït en el tercer volum sobre literatura de 'Catalunya. Tota la nostra cultura', d'Edicions 62, amb l'aportació 'El romanticisme i la Renaixença'.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges