Títol: L'avi Calavera i jo
Autor: Jordi Folck
Edició: Veus Públiques
Home amb formació i disposició per tocar diverses tecles alhora sense desafinar en cap moment, Jordi Folck és un reusenc capaç (i capacitat) de transitar en totes direccions pels camins professionals d'actor, fotògraf, publicista, editor i escriptor. La seva aposta valenta i, per tant, arriscada de crear un segell propi de caràcter local però amb vocació de trencar fronteres de campanar amb el nom de 'Veus Públiques' s'ha concretat fins ara en dues col·leccions literàries.
La primera, Pangrana de narratives, té com a protagonista Boig per tu, un drama (amb polèmica inclosa) que té lloc al Pere Mata de Reus i que narra en clau de biografia el darrer any de la vida del cantant de Sau, Carles Sabater. La segona, Llibres del Fantabulós i del Fantabulèxic, és una immersió en el món de la literatura infantil i juvenil que beu de l'imaginari de Tim Burton visualitzat a través de les il·lustracions de Leonardo Rodríguez.
En aquest darrer cas Folck rescata l'univers de personatges creat al seu llibre 'Encanteri de la Vella Taràndula' (Premi Folch i Torres2011) i dóna peu a una saga d'aventures fantàstiques. A 'L'avi Calavera i jo' ens trobem al Pere, un jove que no ha conegut mai la por fins que rep la carta del seu avi en la qual el convida a visitar-lo...al cementiri. El detall que estigui mort no sembla que li importi gaire davant la promesa del Miquel Badia d'explicar-li el tradicional conte de Nadal tot i no estar ja de cos present, i això donarà peu a tot un seguit d'aventures que l'obligaran a confiar amb els finats amics del seu avi per poder abandonar el món dels traspassats, que tenen prohibit acceptar en les seves catacumbes i soterranis sers humans. Per aconseguir-ho haurà de fer front a a la VellaTaràndula amb l'aportació d'una dramatio personae que incorpora un pirata, un jugador de l'NBA, el Kim de l'Índia, el sacerdot Bartomeu Casas i una antiga femme fatale que ha viscut millors moments.
La història incorpora apunts històrics, no en va l'avi va viure la guerra civil com a membre de la Lleva del Biberó, introdueix elements de convivència com el record de l'esclavitud dels negres, aprofita referents literaris (el Kim de Sir Rudyard Kipling) i es permet recuperar de la memòria de tot bon cinèfil la referencia al Quintet de la Mort, la magnífica comèdia británica dels anys cinquanta del segle passat dirigida pel gran artesà Alexander Mackendrick. Una lectura ràpida, molt amena i recomanable per començar a crear hàbits de lectura entre els joves.
Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics