Diumenge, 19 de Maig de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

24 de Febrer de 2017, per Jordi Siré
  • Aquesta setmana es recomana el llibre 'Negra' de Rosa Pagès

     

 

Títol: Negra

Autor: Rosa Pagès

Editor: Edicions MóndeLlibres

Hi ha tota una generació de lectors de novel·la històrica que s'han fet grans devorant els grans autors anglosaxons, capaços de posar en valor qualsevol època passada referida a les seves llegendes reals o mitificades. Una escola literària capaç de barrejar els microcosmos paral·lels de diferents estrats socials i fer volar la imaginació, encara sempre dins d'un escenari que manté un ancoratge permanent amb els grans esdeveniments enciclopèdics. L'estratègia, però, és universal, i el llibre de Rosa Pagès n'és un exemple. Perquè aquesta reusenca sap lligar a 'Negra' la quotidianitat d'una vila del país durant la convulsa Edat Mitjana amb els efectes de la mort de Martí l'Humà, l'extinció de la branca dinàstica catalana dels regnes de la corona d'Aragó i la lluita a mort entre els tres papes que va dividir la cristiandat, entre els quals destaca la figura de Benet XIII, l'etern exiliat a Avinyó i posteriorment a Peníscola que era també senyor de Reus.

L'obra demostra que hi ha un immens batec de vida en un període en el qual un cometa al cel provocava histerismes, la religió era indiscutida, els predicadors eren respectats i temuts per parts iguals, les guerres i les seves conseqüències s'entenien com el pa nostre de cada dia, els mercaders interpretaven el paper de les xarxes socials de l'actualitat relatant el que passava fora dels murs de la vila, la pesta negra exercia de força democràtica a l'hora de repartir indiscriminadament morts entre totes les classes socials i els anuncis d'una imminent fi del món eren creguts per una població atemorida pel futur. Un món de límits estrets per als protagonistes de la novel·la, entrellaçats per amors, sentiments exclamats o silenciats i interessos. Històries de privacions i turments, d'esperances i desitjos que passa comptes amb el seu passat sota un cel ple de mals averanys. Esclaus, alcavotes, prohoms, pagesos, mercaders es troben vivint un únic relat que avança gràcies a un relat de lectura ràpida gràcies a la seva concisió narrativa i la destresa en el dibuix dels personatges.

Amb 'Negra', Pagès va guanyar el Premi Ciutat de Manacor de novel·la Maria Antònia Oliver 2016. Un esgraó més en una carrera iniciada amb la publicació dels reculls de contes 'Els camins de l'aigua' (1990). Posteriorment arribaran 'Binomis' (1995) i 'Llibre de plagis' (1999). Amb Mariona Quadrada ha publicat 'Històries trobades' (2001) i la novel·la juvenil 'Un enigma a la cuina' (1998). El 2004 va guanyar el IX Premi Valldaura de novel·la amb 'M'he descuidat de dir-te gràcies' (2004). El 2008, amb 'La veïna i altres animals domèstics', va obtenir el Premi narrativa Ribera d'Ebre, i el 2009, amb 'Àngels de pedra', el Premi Vila d'Ascó. El 2014 va obtenir el Premi Sant Carles Borromeu de Contes i Narracions de la Nit Literària Andorrana amb el recull 'L'error'.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Adela Blasi  24 de Febrer de 2017

"Negra" provoca vertigen,

"Negra" provoca vertigen, sobre el temps i sobre la condició humana, vigileu.
Rosa, moltes gràcies. He gaudit molt del teu llibre.

Reportatges