Dijous, 04 de Març de 2021

Un demà que s'aproxima

14 de Juny de 2013, per Xavier Amorós

No és cert que qualsevol temps passat hagi estat millor que el present; de cap manera. La gent progressa i el seu progrés es pot mesurar en centímetres d'alçària, en taxes de salut, alts nivells que assoleix la intel·ligència. Podem, desplegar, doncs, la bandera del futur. Sí, senyors; qualsevol temps que vingui serà millor que el d'ara i millor que tots els anteriors. Del tot millor? Potser, per ser més exactes, podríem dir que ho serà des del punt de vista material.

I esperem que, per fi, degut a la previsible abundància, s'acabi la fam del món, l'explotació de l'home per l'home, i de la dona per l'home, la del jove pel madur, la del jubilat per l'actiu i la del manat pel governant o pel poderós. Costarà, però hi arribarem. Amb tot, hi haurà moltes persones que el temps de la prosperitat universal, no els agradarà, perquè serà imprescindible pagar-ne un preu elevat, amb moneda delicada, amb moneda a extingir en el moment d'efectuar-se la transacció, una moneda que exigirà moltes renúncies. No hi deu haver altre remei.

Per fortuna i per fi, els temps passats seran arraconats i, un dia o altre, tindrem un món sense misèries, objectiu pel qual lluitarem i, sobretot, suspirem. Ja sé que n'hem conegut genials i esgarrifoses caricatures, com aquella de El món feliç, d'Huxley, on se'ns ensenya una humanitat movent-se en una asèpsia tan absoluta que t'agafen ganes d'escapolir-te i baixar del tren dirigit cap a un futur on la gent és eternament jove al preu, entre altres, de medicar-se per evitar la malaltia de la tendresa barrejada amb l'amor. Sabem que el romanticisme ha fet estralls, però poca gent acceptaria una vacuna devastadorament antiromàntica, capaç de convertir l'individu en un robot fins a la fi dels temps, que vol dirf ins a la fi del propi temps.

Aquest article va ser publicat el 12 de maig de 1989 a Reus Diari.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics