Diumenge, 07 de Març de 2021

Un futur difícil

21 de Juny de 2013, per Sebastià Barrufet

Aznar insta Rajoy a reformar l'Estat. Contra "els deslleials", l'expresident demana a la majoria parlamentària del PP que deixi clar que "no està oberta la discussió sobre la Nació espanyola ni sobre la seva sobirania". El Govern estén ponts amb Aznar. Sáenz de Santamaría i el ministre Soria recolzen la seva conferència al Club Siglo XXI". Hi ha qui opina que la presència entre els assistents de Santamaría és tot un símptoma, en el sentit que el Govern no es tanca en banda a les indefugibles propostes d'Aznar. Rajoy té a les seves mans l'eina essencial: la majoria absoluta que ha de permetre la recuperació d'Espanya del seu abatiment. Són el mateixos que opinen que l'ideal seria que el president dirigís aquesta tasca. “Però si la legislatura segueix per la via del reformisme de baixa intensitat i la negació de la crisi política, Aznar hauria de ser conseqüent amb el seu compromís i intentar tornar a ser ell qui apliqués el seu programa".

Mentrestant, CiU destaca que "Catalunya disposa de potencialitats que criden a l'esperança" i que la fan comparable als països capdavanters en competitivitat”. El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que el procés d'independència no es podrà resoldre amb una declaració unilateral del parlament. En la presentació del pla de govern del 2013-2016, Mas va remarcar que “tota gran decisió que afecti Catalunya per moltes generacions s'haurà de fer consultant el poble de Catalunya” i que “quan decideixes per moltes generacions sobre com orientes un país, això no es pot fer de manera unilateral. Aquestes decisions, no les pot prendre un govern o un parlament, sinó consultant el poble”. “Els processos es fan si molta gent hi creu. No es pot guanyar amb un 50% contra un 49%. Cal guanyar per majories àmplies. Que hi hagi molta gent que estigui disposada a seguir”.

Tanmateix, cal recordar que ja tenim la nova composició del Tribunal Constitucional (TC). Sense sorpreses, el govern de Rajoy ha culminat el vell somni que feia deu anys que se li escapava d'entre les mans: la nova composició, amb les  noves incorporacions (Santiago Martínez-Vares, Enrique López, P. González-Trevijano i Juan Antonio Xiol), hi assegura una majoria governamental. Dels dotze jutges que formen l'alt tribunal, set són ara de tendència conservadora.

Un dels temes que es trobaran sobre la taula els nous representants és el procés sobiranista català. El Tribunal ja ha admès a tràmit la impugnació contra la declaració del Parlament que feia referència a "la sobirania del poble català". A més, el govern espanyol de Mariano Rajoy també va anunciar que portarà el Consell Assessor per a la Transició Nacional al Tribunal Constitucional. El Parlament de Catalunya ja va enviar al Tribunal Constitucional les al·legacions per la suspensió de la declaració de sobirania. La cambra catalana considera que el text només "expressa una voluntat política sense efectes jurídics i es tracta d'una manifestació de llibertat d'expressió i de l'exercici del pluralisme polític".

Amb un Aznar belicós i un PSOE que (segons alguns històrics) es planteja trencar amb el PSC, Catalunya té al devant un futur molt difícil. Només cal recordar com va anar el desenvolupament de l’Estatut promogut pel president Maragall. Un Estatut aprovat per les institucions i el poble català va ser mutilat de manera descarada.

Ara, amb les noves incorporacions al Tribunal Constitucional, es referma la idea de Bertrand Matié. És igual que siguen els conservadors els majoritaris: la sola idea d'un tribunal d'aquesta categoria dividit i condicionat per aquestes etiquetes polítiques ha de posar necessàriament en guàrdia els jutges d'Estrasburg. Veurem la successió dels esdeveniments. No seria, però, la primera vegada que l'estat Espanyol ha de suportar sentències desfavorables des d'Europa.

 Sebastià Barrufet Rialp és periodista.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics