Dijous, 21 de Novembre de 2024

Davant les desigualtats, responsabilitat de tothom

13 de Març de 2018, per Montserrat Flores

Som lluny encara de la societat igualitària que hauria de ser normal. No hi ha cap motiu per acceptar que dones i homes no puguem exercir els nostres drets en igualtat de condicions, i malgrat tot aquestes desigualtats les veiem continuadament en la nostra situació laboral, econòmica, personal, pública i privada. 

La pàtina d’igualtat que els darrers anys ens han donat les lleis, s’esquerda de seguida que gratem una mica en la realitat quotidiana. Tots, en el nostre dia a dia, podem adonar-nos de com s’actua amb desigualtat: quan algú tracta diferent els nens i les nenes, quan es dona per fet que serà la mare qui agafarà la reducció de jornada per cura dels fills, quan es posa en perill el lloc de feina d’una dona perquè pot quedar-se embarassada, o quan es qüestiona que una dona (sempre en el cas d’una dona) estigui en un lloc de responsabilitat. 

Hi ha desigualtat perquè som hereus d'una societat que va donar la preponderància als homes adults, que eren considerats el patró normal de persones. Aquest patró-home ha generat una societat patriarcal, pensada per als homes i, en menor o major mesura, governada pels homes en clau masculina. 

No és casual ni s'arregla tot sol, aquest panorama de desigualtat. Mentre no trenquem aquesta estructura mental i social, qualsevol acció serà només parcial. I els guanys obtinguts seran només un pedaç.

Els privilegis tendeixen a consolidar-se, conscientment o inconscientment, i el trencament de la desigualtat necessita una proactivitat. Cal que totes i tots ho tinguem clar i apliquem mesures concretes, a tots els nivells. Les administracions hi tenim molta responsabilitat, perquè ens pertoca posar eines per al canvi col·lectiu. Per això aprovem plans d’igualtat que pretenen diagnosticar la situació i treballar les millores transversalment. Enguany, a Reus estem revisant quins resultats ha obtingut els darrers anys a la ciutat el Pla de Polítiques de Gènere, per tal de plantejar les noves accions per al 2019-2023.

Cadascú de nosaltres i també les empreses, els agents socials i econòmics, tenim molta feina a fer. D’avenços se’n fan, però hem de celebrar cada guany legal o social que aconseguim com un element menys en la llarga llista de mancances que tenim per assolir el que hauria de ser normal: una societat igualitària. 

Montserrat Flores és regidora de Participació, Ciutadania i Transparència de l’Ajuntament de Reus.

 

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Joan Carricondo  13 de Març de 2018

Tot molt polític!

Hi ha normes estatals que, per exemple, donen prioritat absoluta a l'atenció als fills, en aquest cas filla, que supediten la demanda de la tarja sanitària europea a la dependència de la mare. Això és normal en aquests i altres moments? Podem parlar de matriarcat o de qualsevol altre tema? Tan responsable és el pare com la mare en el control dels menors d'edat! Si teniu dubtes només cal visualitzar les normes de la seguretat social de l'estat.