Diumenge, 14 de Juliol de 2024

Ciutat lligada o fragmentada

El catedràtic de geografia humana Santiago Roquer constata que Tarragona s’enfronta al repte de cosir els barris d’una ciutat hereva de la segregació

02 de Novembre de 2017, per Josep Cartanyà/ Infocamp
  • Una imatge de l'homenatge a Roquer

    Cedida

La fragmentació urbanística i la segregació residencial i social de Tarragona ha resultat ser “herència feixuga” per al present i futur de la ciutat. Així s’expressava dimecres passat el catedràtic de geografia humana de la URV, Santiago Roquer, en el transcurs d’un homenatge acadèmic a la seva trajectòria humana i professional que li va fer la comunitat universitària arran de la seva jubilació a la Facultat de Turisme i Geografia. Com a cloenda de la Geojornada que se li va dedicar, el professor va pronunciar la conferència 40 anys residint i observant Tarragona.

Canvis i permanències de la seva geografia urbana

El catedràtic va presentar una síntesi dels seus treballs d’estudi de la ciutat des del 1974, moment en què va començar a exercir-hi de professor, fins ben entrat el segle XXI. “La ciutat ha millorat, però observo resistències al canvi i permanències”, va dir, en referència a l’estructura urbanística fortament fragmentada que tenia la ciutat, i que ha comportat “una segregació socioespacial.” Roquer es va referir a dos estudis, fets el 1986 i el 2001, a partir dels censos i padrons de població, per comparar l’estructura de la ciutat i diferents paràmetres socials, com ara la procedència de les persones, estudis, la professió o la taxa d’atur per zones.

Als anys setanta, els barris de Ponent es relacionaven amb el centre de Tarragona a través de les carreteres N-340 i N-420, però estaven aïllats entre ells. Entre 1960 i 1980, la població tarragonina va augmentar 2,5 vegades, per la industrialització i l’expansió turística. En els barris perifèrics i també a la Part Alta es concentraven els immigrants, principalment d’Andalusia i zones rurals de l’interior de l’Estat, amb les taxes més altes d’analfabetisme, el percentatge més baix de persones amb estudis superiors i la mà d’obra menys qualificada. Després van arribar nous immigrants, principalment magrebins i d’Amèrica Llatina, que van canviar el panorama social. Les diferències socials han disminuït amb els anys i s’han fet actuacions urbanístiques per “cosir” els barris.

Però encara perviu una estructura fragmentada i segregada: “És una herència feixuga per a la ciutat”, afirmava Roquer. Avui, Tarragona es debat entre diferents models per “lligar” el centre amb ponent i llevant. Un creixement que faci compatible noves promocions d’habitatges amb l’anella verda o un creixement més sostenible que prioritzi la rehabilitació dels pisos buits i lligui els barris amb el centre potenciant les vies verdes.

La Budellera obre el debat urbanístic 'Tarragona, cap a on vas?'

va ser el títol d’un debat que van organitzar el mes de maig passat les tres federacions de veïns de la ciutat amb l’objectiu de posar sobre la taula nous models urbanístics que poden ser aplicables a Tarragona. Un acte que arribava enmig d’una campanya d’oposició veïnal i ecologista al pla parcial de la Budellera, a Llevant, però també al barri que ha d’acompanyar la construcció de l’Ikea, a Campclar. Aquell dia, els arquitectes Josep Parcerisa i Anton Pàmies van apostar per una mateixa idea: la necessitat que Tarragona prioritzi el relligat de ponent i el centre apostant realment pel desenvolupament de l’Horta Gran, prevista a la riba del riu Francolí.

Tant Pàmies com Parcerisa van veure amb escepticisme el model de la Budellera: “Si als afores posem torres, estem malmetent el territori”, va subratllar Pàmies. Contràriament, el promotor José Luis García, un dels impulsors del pla de la Budellera, sentenciava: “A Tarragona calen noves llars.”

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges