Divendres, 22 de Novembre de 2024

L’alcalde de Torredembarra retira l’estelada i penja una bandera espanyola a l’Ajuntament per ordre judicial

Eduard Rovira vol consensuar una decisió sobre la fotografia del Rei, que ara és de mida carnet i està situada damunt la porta de la sala de plens

04 de Gener de 2017, per ACN
  • L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, després de penjar la bandera espanyola i, a sota, la senyera

    ACN

L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC), ha retirat la bandera estelada i ha penjat la bandera espanyola al costat de l’entrada de l’Ajuntament. Enfilat damunt d’una escala, el batlle ha donat compliment a la sentència judicial dictada arran d’un contenciós interposat per la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Tot i això, Rovira ha pres la decisió personal de penjar la senyera sota la bandera espanyola per reivindicar la llibertat del poble català i com a símbol de rebuig a la “submissió”, agafant com a inspiració l’època de les batalles navals. Aleshores, segons ha relatat l’alcalde, quan un vaixell en conqueria un altre, “l’ocupat” navegava fins a port amb la bandera del conqueridor damunt de la seva.

D’altra banda, Rovira ha afirmat que vol consensuar una decisió sobre la fotografia del Rei, que ara és de mida carnet i està situada damunt la porta de la sala de plens. Una altra sentència arran d’una denúncia de l’Advocacia de l’Estat obliga el consistori a col·locar una imatge del monarca d’almenys 29x20 centímetres en un “lloc preferent” de la sala de plens. Rovira ha acatat la sentència judicial del jutjat contenciós número 1 de Tarragona i, personalment, s’ha encarregat de penjar la bandera espanyola en un dels pals situats al costat de l’entrada al consistori. Just a sota, hi ha situat la senyera i, en un altre pal, la bandera de Torredembarra. Prèviament, en roda de premsa acompanyat per dos regidors d’ERC, el batlle ha opinat que la bandera espanyola “és un retall” i “està inspirada” en la bandera de Catalunya i ha justificat la decisió de situar-la damunt la senyera tal com es feia en les batalles navals quan es conqueria un vaixell.

“Ho fem per simbolitzar que tenim ganes d’arribar més enllà i de recuperar les llibertats, com ho reivindiquem l’Onze de Setembre, i no com a senyal de submissió ni d’acceptació de la derrota”, ha manifestat. Rovira s’ha mostrat convençut que, d’aquesta manera, “el llenguatge de les banderes parlarà” i s’explicitarà la reivindicació de llibertat del poble català tal com es fa, ha dit, cada cop que es penja una estelada. De fet, aquest dimecres al matí s’ha despenjat, també per ordre judicial, l’estelada que onejava al capdamunt de l’edifici en un pal “no oficial”. L’alcalde ha dit que “ja estava velleta i li tocava la jubilació” i no ha descartat tornar a penjar-la en un futur, però de forma “temporal”.

Eduard Rovira ha reconegut que, en part, s’esperaven aquesta resolució judicial, després de la denúncia interposada l’agost del 2015 per part de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. El batlle ha lamentat que, abans d’arribar a l’alcaldia, “no s’havia queixat mai ningú”. L’alcalde sí que s’ha mostrat sorprès pel fet que el jutge també hagi ordenat la retirada de l’estelada basant-se en resolucions de la Junta Electoral Central per a períodes electorals. Malgrat tot, ha assenyalat que descarten recórrer la sentència de les banderes perquè no tindria recorregut.

La sentència obliga l’Ajuntament a col·locar “en un lloc d’honor” la bandera d’Espanya i a retirar l’estelada. En el text, el magistrat recorre a la definició de “bandera partidista” que n’ha fet el Tribunal Suprem. A més, la resolució condemna el consistori a pagar les costes del procediment, amb un màxim de 300 euros. Rovira ha garantit que, tal com va anunciar quan es va adoptar la decisió, n’assumirà el cost personalment, així com totes les conseqüències que se’n derivin.

L’alcalde vol negociar amb la resta de partits el futur de la fotografia del Rei

L’altra sentència que ha rebut l’Ajuntament de Torredembarra és del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que declara nul de ple dret l’acord del Ple de l’Ajuntament de Torredembarra de 31 de juliol de 2015 pel qual la fotografia del Rei es va ubicar sobre la porta de sortida de la sala de plens amb una mida reduïda.

La sentència assenyala que cal col·locar una fotografia del Rei, d’almenys 29x20 cm, en “un lloc preferent” de la sala de plens. Es dóna el cas que, al costat de Felip VI, hi ha una fotografia també de mida carnet del president Artur Mas. L’alcalde ha explicat que, com que intuïen que hi hauria alguna resposta judicial, ja no van substituir-la per la del president Carles Puigdemont.

Sobre aquesta resolució, que parteix d’una denúncia de l’Advocacia de l’Estat, l’alcalde s’ha mostrat sorprès pel fet que la magistrada suggereixi la mida que ha de tenir la fotografia del monarca, “quan la llei no diu res de les mides que ha de tenir”. Per tot plegat, ha explicat que es prendrà una decisió en els propers dies, ja que, en tractar-se d’una moció que va presentar la CUP i va ser també aprovada per ERC, ABG i la regidora de Convergència, caldrà tractar-ho amb els diferents partits.



Rovira no creu que el pacte de govern estigui en perill

ERC governa a l’Ajuntament amb els suports del PSC i de l’Alternativa Baix Gaià (ABG) i, segons l’alcalde, aquestes resolucions no afectaran el pacte de govern. Tot i això, des de les files de l’ABG s’han desmarcat de la decisió personal de l’alcalde d’assumir una “sentència política” en relació a les banderes. La formació municipal ha dit que no la comparteix perquè la resolució suposa “una agressió a la llibertat de gestió i decisió política de l’Ajuntament de Torredembarra, mostrant un cop més que l’estat espanyol tan sols coneix la repressió per sotmetre a persones i col·lectius que volen treballar per l’alliberament nacional”.

Per la seva banda, el grup municipal de Ciutadans ha celebrat que “la coherència i l'acció democràtica prevalguin en el consistori amb el compliment de la Llei de banderes”. El regidor Javier Ramírez ha recordat a l’alcalde que "les preocupacions dels ciutadans no són una guerra de banderes, sinó l'atur i la falta de promoció turística i inversió en la millora de la via pública". Així mateix, des de la formació taronja han titllat de “ridícul” l’acte de col·locació de la bandera espanyola per sobre de la catalana en el mateix pal.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics