La Cartoixa d’Escaladei, al Priorat, recuperarà el claustre major per a les visites. Al juny està previst que comencin els treballs per restaurar i museïtzar aquest gran espai obert del monument, que inclou l’antic cementiri monàstic i restes de les cel·les que ocupaven els monjos al segle XIII. Enguany, també es portarà a terme la restauració de la façana del sagrari de l’església i la redacció del projecte d’espai d’acollida als visitants i espai DOQ Priorat. La restauració de l’església continua sent el gran projecte de futur pendent de desenvolupar. Durant una visita a Escaladei, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat aquest divendres el compromís per recuperar la primera cartoixa de la península ibèrica i contribuir així a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Vila ha visitat aquest divendres al matí les darreres obres d’adequació al recinte, que han tingut una inversió de 534.000 euros a càrrec de l’Obra Social ‘la Caixa’ i s’emmarquen en el programa Patrimoni en Acció. Els treballs s’inclouen en el pla director del monument que el Departament de Cultura va redactar el 2007 coincidint amb l’impuls de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
El 2013 es va enllestir la restauració de la zona cenobítica -el claustre menor, el capítols dels llecs, la sala capitular i el refetor-. Més recentment, s’ha finalitzat l’adequació dels accessos al monument, així com l’hort i el mirador de la cel·la C, que han estat restaurats per tal de fer més comprensible als visitants el model de vida dels monjos cartoixans. A banda de recuperar un nou espai per a la visita, l’actuació de la cel·la C -que rep aquest nom perquè els monjos anomenaven les cel·les alfabèticament-, ha permès recuperar el circuit d’aigua original de l’època.
De cara a aquest any està previst enllestir la redacció del projecte del nou espai d’acollida i espai D.O.Q. Pirorat; la restauració de la façana del sagrari de l’església -que durà a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya-, així com les obres de restauració i museïtzació del claustre major.
El claustre estava concebut com l’element vertebrador de la zona de vida eremítica i donava accés a les cel·les dels monjos. Segons ha explicat Marina Miquel, responsable de l’àrea de monuments i jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’actuació al claustre permetrà posar en valor el cementiri monàstic i recuperar una de les primeres cel·les del segle XIII. Els treballs s’iniciaran al juny i duraran quatre mesos, segons les previsions.
Miquel ha indicat que el gran projecte de futur és la restauració de l’església -pressupostada en gairebé 2,3 MEUR-, atès que és “la peça cabdal” del monument. El temple és probablement l’únic element original de la primitiva cartoixa del segle XIII, malgrat que es va sotmetre a remodelacions durant els segles XVI i XVII. Aquesta actuació, juntament amb la renovació de l’àrea d’acollida de visitants, hauran de convertir el monument en “una referència, porta d’accés i el lloc des d’on s’expliqui el Priorat”, ha subratllat.
Per la seva banda, el conseller Santi Vila ha posat en valor que el Priorat compta amb uns valors “físics, materials i immaterials” que el converteixen en “inigualable”. El titular de Cultura ha celebrat la “complicitat” existent entre les institucions i els actors del territori, “no només per al reconeixement per part de la UNESCO, sinó per posar tota aquesta herència a disposició de la ciutadania”.
Aquesta tasca ha estat possible gràcies a la implicació, participació i l’acord dels agents de les diverses administracions i entitats del territori, com el Parc Natural de Montsant, l’Ajuntament de la Morera de Montsant i el Consell Regulador de la D.O.Q. Priorat, amb qui, el 2015, es va signar el conveni perquè la Cartoixa esdevingui el referent històric de la cultura del vi del Priorat.
La Cartoixa d’Escaladei
Escaladei és la primera cartoixa de la península Ibèrica i una joia del Renaixement català. Considerada porta d’entrada al Priorat, gràcies a la força del paisatge amb el Montsant de fons, és una perfecte síntesi de patrimoni i natura, de silenci i espiritualitat, valors clau de l’actual candidatura del Priorat-Montsant-Siurana - batejada com a ‘Mosaic Mediterrani’- per ser reconegut com a paisatge cultural agrícola de la muntanya mediterrània dins del llistat del Patrimoni Mundial de la UNESCO. La Cartoixa d’Escaladei és l’únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics