Divendres, 29 de Març de 2024

14-F: JUNTS som MÉS

Per què el socialisme democràtic se sent còmode en la proposta electoral de Junts

12 de Febrer de 2021, per Joan Carles Robert

Quan Moviment d'Esquerres, que és un partit que ve de la tradició del socialisme democràtic, va decidir incorporar-se a les candidatures de Junts ho va fer per dos motius: per la unitat i per la transversalitat de la proposta.

Moviment d'Esquerres va concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015 amb la candidatura unitària Junts pel Sí. Des del Parlament, vam donar suport a les decisions que prenia el Govern i que el durien a la presó i a l'exili. Avui, després de més de tres anys de repressió continuada, pensem que torna a ser necessària la unitat de les forces independentistes per a fer front a aquest embat de l'Estat i per culminar el projecte que va quedar interromput a finals del 2017.

Tenen cabuda els principis del socialisme democràtic en la candidatura de Junts? Des del nostre punt de vista, sí. Perquè Junts ens demostra la seva voluntat de reforçar la transversalitat i garanteix el respecte per les mirades més progressistes. I un dels propòsits de Moviment d'Esquerres és promoure ponts entre les diferents forces independentistes de Catalunya.

Tenim un objectiu clar: millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Cal, doncs, enrobustir l'Estat del benestar per garantir una vida digna per a totes les persones. Cal gestionar el dia a dia, i creiem que la millor manera és fer-ho amb una acció potent dels poders públics, des d'una sensibilitat socialista que prioritzi la justícia social.

Muriel Casals ja avisava que, per tenir Estat del Benestar, primer cal tenir Estat. Si volem un Estat de Benestar del nivell de Dinamarca i Àustria, ens cal disposar d'allò de què disposen Àustria i Dinamarca: un estat independent. Tenim el convenciment que l'única garantia d'assolir els objectius de justícia social és culminant el procés que ens mena a la independència. Només si som independents podrem decidir de forma sobirana què fer amb els recursos que som capaços de generar com a societat. Catalunya és actualment la penúltima comunitat autònoma que rep menys recursos econòmics de l'Estat espanyol per habitant, un cop descomptat el preu de la vida. El drenatge fiscal anual del 8% del PIB català és una llosa que afecta el benestar present i futur dels nostres conciutadans i conciutadanes.

És del tot necessari que Catalunya gestioni els seus recursos propis per poder ajudar els territoris més afectats per qualsevol de les crisis que actualment ens afecten: la sanitària, l'econòmica i la social. Amb aquesta gestió es podria atendre situacions de desequilibri social, com per exemple la del Baix Penedès, que és la comarca amb l'índex d'atur més alt de tot el país. S'ha de generar noves oportunitats de progrés per al benestar de les seves famílies i la seva ciutadania.

D'altra banda, la manca d'inversions afecta el creixement futur. L'Estat ha invertit un 11,8% a Catalunya en el període 2013-2018, quan som el 16,3% de la població i el 20,1% del PIB. I hem descobert que el corredor mediterrani passa per Madrid, mentre els accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona segueixen aturats. Pel que fa al Camp de Tarragona, l'aeroport de Reus ha d'esdevenir un corredor d'entrada segur per canalitzar l'arribada de turistes amb destinacions diverses, com la Costa Daurada o altres indrets turístic-culturals de les nostres comarques. El port de Tarragona s'haurà de convertir en un eix logístic per a la internacionalització de l'economia catalana, i servir com a porta a altres comunitats interiors que necessitin una gestió eficaç en el comerç i transport de mercaderies amb altres regions o països. I apostem per fomentar el desenvolupament de l'àrea metropolitana de Tarragona, potenciant el corredor del mediterrani i l'A-27 com a eix vertebrador de connexió directa i ràpida entre França i el sud d'Espanya per poder donar sortida i entrada a totes les mercaderies que ho requereixin. Cal també prioritzar la dinamització territorial de les nostres comarques mitjançant la seva connectivitat viària.

Amb Junts, podem defensar una aposta clara pel progrés econòmic. Pel Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, el turisme sempre ha representat un sector cabdal, tant per la costa com per les comarques interiors. Potenciar decididament aquest sector perquè sigui el veritable motor del nostre territori és un objectiu prioritari, ja que molts altres àmbits, com la cultura, la gastronomia o el comerç, hi estan directament relacionats. Exemples com l'aposta de Junts per aprofitar l'antiga via de la costa, amb el Tren-Camp que en una primera fase unirà Cambrils i Tarragona, pot esdevenir un motor turístic potent que facilitarà el transport públic i afavorirà la descarbonització de la zona, que tant ho necessita. I si bé ja s'ha fet arribar la fibra òptica a les capitals de comarca de tot Catalunya, la realitat territorial de la nostra demarcació, en què tenim un gran nombre de municipis dispersos i molts d'ells de petita dimensió, fa que sigui necessària la potenciació de les infraestructures digitals per universalitzar l'accés a internet i fomentar la connectivitat i interrelació dels nostres pobles i ciutats.

S'ha de facilitar l'acció econòmica, tant la comercial com l'empresarial, per protegir els nostres autònoms, les nostres PiMes i els llocs de treball que aquests generen, reduint els tràmits i entrebancs administratius actuals. Hem de fomentar l'emprenedoria reduint les càrregues fiscals per a aquests sectors i apujar el salari mínim interprofessional. Cal que l'Estat, que és qui té la capacitat d'endeutar-se en els mercats, faci d'un cop el que li tocava fer. Li exigim, i ho posarem en evidència d'una forma continuada, que mobilitzi i transfereixi a la Generalitat i als agents socials els recursos per dotar i sostenir econòmicament les empreses i persones afectades pel tancament o menor activitat. Perquè el Govern sigui efectiu ens calen els recursos que ens manlleven.

Cal actuar amb polítiques que disminueixin la desigualtat, que redistribueixin renda i que protegeixin els sectors més febles de la nostra societat. Aquest és l'objectiu de Moviment d'Esquerres. I sí: aquí és on ens trobem amb Junts. En aquesta línia, promourem l'erradicació del frau fiscal i impulsarem una fiscalitat ambiental que permeti internalitzar els costos ambientals de les activitats productives.

Perquè cal una aposta ferma per la sostenibilitat i defensa del medi ambient davant l'emergència climàtica. Pensem que és urgent establir un Pla d'Actuació per la preservació del Delta de l'Ebre. No estem disposats a retrocedir ni un pam de terra, davant la inoperància de l'Estat espanyol i el seu nou "Plan Delta". Cal potenciar la "Taula de Consens del Delta" per incrementar competències que ens permetran millorar de forma clara la preservació d'aquest espai natural. El Delta és Europa i, per tant, entre tots l'hem de salvar. Fruit d'estudis que s'estan duent a terme a la Universitat Rovira i Virgili, el Camp de Tarragona aposta per l'hidrogen verd, com a alternativa energètica. A banda del complex petroquímic, la zona industrial del camp de Tarragona compta actualment amb diversos reactors nuclears, centrals de cicle combinat, parcs eòlics i una central hidroelèctrica. Per tant donem suport a la petició de destinar part dels fons europeus a potenciar un combustible generat a partir de fons d'energies renovables, que disminuiria el cost energètic i l'impacte mediambiental a les nostres comarques.

Perquè estem en una crisi social i nacional, pensem que és el moment de posar el país per damunt de les sigles. Al segle XXI, on la característica de les societats madures és la complexitat, els companys de viatge són els projectes compartits, des del respecte en la diversitat. I Moviment d'Esquerres, un partit socialista, republicà i sobiranista que es defineix com a catalanista, europeista, municipalista, ecologista i feminista, ha acceptat el repte de sumar consensos per avançar definitivament cap a una República catalana que garanteixi la dignitat humana, personal i col·lectiva.

Joan Carles Robert és coordinador del Camp de Tarragona i secretari de MES, Moviment d'Esquerres. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

José Antonio  13 de Febrer de 2021

Mal camino...

"Tenim un objectiu clar: millorar la qualitat de vida dels ciutadans..." Pues quién lo diría. Diez años de procés nos han traído: división social, éxodo empresarial, caída de la inversión extranjera, pérdida de oportunidades, parálisis institucional,aumento de las desigualdades y, en suma, una manifiesta decadencia.