Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Algú s'ho ha preguntat?

14 de Febrer de 2019, per Xavier Guarque

Algú s'ha preguntat per què només s'han publicat unes balances fiscals, i d'això ja fa més de deu anys? Allí quedava blanc sobre negre el que aportava cada comunitat autònoma a la caixa única de l'Estat, i el que cada una rebia. Si es vol desmentir el lema que diu 'Espanya ens roba', l'única manera de fer-ho és que no es coneguin les dades, ja sigui bloquejant aquesta publicació, o amagant bona part de la informació que es necessita per demostrar-ho, i que consta als comptes públics estatals, només accessibles si hi la col·laboració de l'administració central.

Com ja va quedar demostrat amb els serveis de seguretat, la col·laboració entre organismes públics estatals i autonòmics (si més no, en el cas de Catalunya) no és que sigui la millor, per no dir que és inexistent, la qual cosa voldria dir quasi bé que és de fer-se la punyeta. Això obre el camp a l'especulació, a malpensar que l'Estat no vol ni publicar ni facilitar les balances fiscals anualment, senzillament, perquè no quedi cristal·linament clar el dèficit fiscal que pateix Catalunya, i que s'arrossega, i acumula, any rere any. I és clar que, a totes les autonomies, a excepció de tres o quatre, els interessa la uniformitat, amb el vestit de la "unidad de España".

Algú s'ha preguntat, o ha deduït, que tot el que penja del dit "procés" -la persecució, la presó, l'exili, el judici- pot tenir relació amb el tema desenvolupat? El principal, i potser únic, motiu de la repressió, i de tot plegat, no és evitar, com es pugui, que Catalunya pugui decidir marxar i deixar la caixa única sense la seva "participació"? 

Com és que es prefereix escampar tota la porqueria que calgui, fins al punt que a fora de Catalunya ja no es pugui ni veure a Catalunya ni els catalans, en lloc de tenir la humilitat i dignitat d'explicar els vertaders motius dels problemes sorgits per poder-los afrontar de cara?

Com és que no es vol dir que, si el que interessa és que no marxi ningú, ens necessitem els uns amb els altres, depenem els uns dels altres, així de clar, i solucionar per sempre més la relació Espanya-Catalunya davant d'un cafè i amb una encaixada de mans? Algú no s’ha preguntat per què es prefereix ser enemics que veïns... i socis? 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Josep Sierra Roca  18 de Febrer de 2019

TOXICITAT I VIOLÈNCIA

Estic segur que tot això que preguntes, amic Xavier, molts catalans ens ho hem preguntat ara i al llarg d’aquests últims segles. Sobre tot, i a modo de resum, jo mateix m’he preguntat, sovint, “... per què es prefereix ser enemics que veïns... i socis?...” I la veritat és que no trobo respostes objectives o racionals a aquesta pregunta perquè quant una de les parts, en aquest cas el “Reino de España”, prefereix aquesta enemistat, tant sols n’intueixo alguna, de resposta, i no m’agrada gens perquè té relació amb la toxicitat i la violència cap a l’altra part, violència impròpia del segle XXI

reusencv.3.0  15 de Febrer de 2019

claro que España nos roba

"España" nos robó a Cristobal Colón , nos robó Aragón, nos robó a el Cid Campeador, y ahora nos roba a Gallina Blanca .
Mañana igual será la Seat , Borges o Repsol, o el Reus Deportiu, pero ud. siga a lo suyo..

Ganxet  14 de Febrer de 2019

Com

sempre, mitges veritats, que es la pitjor de las mentides.