Dijous, 07 de Desembre de 2023

Amb els treballadors de Ginsa no s’hi juga

09 d'Octubre de 2017, per Andreu Martín

Quan el Conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar el passat mes d’abril la creació d’un consorci per tal que la Generalitat passés a controlar la gestió de l’Hospital de Sant Joan de Reus, el nostre grup municipal ja va mostrar públicament la seva preocupació pel futur dels seus treballadors. Ara que Tortosa i Amposta han anunciat la seva sortida del Grup Sagessa i que l’Hospital de Móra acaba el contracte l’abril de l’any vinent, la situació s’ha agreujat i un bon nombre de llocs de treball estan en perill. Representants del comitè d’empresa de Ginsa parlen d’uns 350 i, davant d’una més que probable onada d’acomiadaments, anuncien mobilitzacions si l’empresa no els dóna una solució i els garanteix la feina. 

Aquest escenari és fruit de la improvisació política a la que, malauradament,  el govern de la ciutat ja ens té acostumats. I demostra que no es poden prendre decisions sense estudiar-ne prèviament les conseqüències. És la inconsciència de l’Ajuntament de Reus i de la Generalitat que ha portat el Grup Sagessa a una situació que ni ells mateixos saben com han de resoldre. Una situació intolerable perquè amb els llocs de treball no s’hi juga. Es tracta d’un col·lectiu important de  persones i de les seves famílies que veuen el futur amb molta incertesa i a qui se’ls ha de garantir l’estabilitat que reclamen i necessiten.

Hores d’ara, a ningú se li escapa que la gestió sanitària del govern municipal ha estat nefasta, portant l’Hospital de Sant Joan i tot el Grup al desastre, destruint un model sanitari que va funcionar bé durant 30 anys amb l’esforç de molta gent, fins a l’arribada de Pellicer al govern. És molt lamentable que anys enrere, quan el grup el formaven ajuntaments de diferents colors hi hagués una bona sintonia i, ara, que tots són del mateix color, el projecte hagi volat pels aires. I això només demostra mala gestió, manca de rumb, decisions polítiques errònies i una incapacitat alarmant per negociar i assegurar el futur dels treballadors.

Ningú en aquests moments sap quines conseqüències tindrà el control de l’Hospital per part de la Generalitat, com afectarà els treballadors, si es perdran o no llocs de treball, com quedaran les societats i fundacions que depenen directament de la societat Hospital Universitari; com es treballaran les especialitats i les referències de l’hospital, etc.  A aquestes alçades, tots aquests interrogants ja haurien de tenir una resposta clara. És inadmissible que hores d’ara ni l’alcalde ni la responsable de Salut no hagin donat explicacions a la ciutadania de com es reconduiran tots aquestes temes i, en especial, als treballadors de quin serà el seu futur.

Tot indica que ningú no està fent els deures. El tema nacional ha fet que molts oblidin i abandonin les seves responsabilitats amb la ciutat, els problemes de la gent, els focs oberts que cal tancar abans no sigui massa tard. Però hores d’ara, la realitat és que no hi ha cap document signat per a la constitució del consorci hospitalari, de moment ha quedat relegat a un mer acord d’intencions i, mentrestant, el dèficit de l’hospital es va ampliant cada dia més així com el malestar dels treballadors. Tampoc ningú no parla de possibles línies d’actuació per tal de preservar el posicionament estratègic de l’Hospital, el lideratge territorial, la recerca, l’estabilitat dels professionals i la qualitat assistencial que s’hi presta. 

Per tot plegat reclamem la convocatòria del Pacte de Salut, que va néixer a principis d’any amb l’objectiu de trobar fórmules de governança i de gestió de l’hospital i de les polítiques sanitàries. Ja és hora de convertir aquest pacte en un instrument útil i en una veritable eina de consens, per poder treballar conjuntament per al rellançament de la salut pública, del nostre hospital i del conjunt del Grup Sagessa, i garantir als treballadors el seu lloc de treball.

Andreu Martín és portaveu del PSC de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges