Dimecres, 03 de Març de 2021

Ens han robat la festa

11 de Setembre de 2015, per Juan Carlos Sánchez

Amb l'arribada de la democràcia, el Parlament de Catalunya va declarar el dia 11 de setembre Diada Nacional catalana en la seva primera llei després del seu restabliment, l'any 1980. L'article 8.3 de l'Estatut d'Autonomia estableix: "La festa de Catalunya és el dia Onze de Setembre", anomenat també "la Diada".

Per què es tria una festa que, en teoria, commemora la derrota de Catalunya i la pèrdua de les seves llibertats? No li veig cap altra explicació que no sigui la facilitat per a la manipulació injusta que ha patit aquesta data històrica a mans dels nacionalistes.

Qualsevol persona mitjanament informada sap que aquesta derrota no ho va ser de tot Catalunya, sinó d'una part de catalans i espanyols que havien optat per donar suport al pretendent austríac enfront del Borbó Felip V (especialment els barcelonins, tot i que tampoc tots). Així ho demostra la crida a la lluita del Conseller en cap de Barcelona, Rafael de Casanova: "Acudiran tots als llocs assenyalats a fi de vessar gloriosament seva sang i vida pel seu rei, pel seu honor, per la pàtria i per la llibertat de tota Espanya".

Cal recordar que, en perdre Barcelona la guerra -que no Catalunya ni tots els catalans-, va patir l'abolició dels Usatges o Constitucions de Catalunya, igual que l'Aragó i València havien perdut els seus furs. Res a lamentar. Al contrari, ja que es tractava de lleis que protegien els interessos nobiliaris i burgesos, i no les llibertats del poble, com falsament es vol fer creure. A més, cal ressaltar que el Decret de Nova Planta conté reformes gairebé exclusivament referents al sistema judicial, i no al dret civil, per al qual van continuar regint els Usatges. I des de l'esmentada abolició, el creixement demogràfic i econòmic de Catalunya va ser més gran que mai.

També cal afegir que, lluny de donar la seva vida per la pàtria, finalment el senyor Casanova va morir tranquil·lament al seu llit, molts anys després, havent portat una vida pròspera a la seva ciutat. Tot això se li oculta a la població i la Diada és doncs una festa que, manipulant la Història, reivindica falsos greuges i es converteix en defensora de la independència, que és una aspiració de només una part dels catalans.

Per això ens l'han robat. Se l'han apropiat una part dels catalans, els separatistes. Cap català que no estigui d'acord amb la independència pot sentir-se còmode en aquesta celebració que només posa l'accent en l'aspecte identitari català, no com a riquesa que molts compartim amb altres aspectes de la nostra identitat, sinó com una cosa que ens separa de la resta dels espanyols.

Per tot això, no la sentim com a nostra, com sí sentim que una festa que ens uneix a tots és la de Sant Jordi, que és la que nosaltres proposem com a festa oficial.

Juan Carlos Sánchez és portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (C's) a l'Ajuntament de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (9)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Eba  15 de Setembre de 2015

Mes bla bla bla

Josep. Per no fer no fan ni propostes. Son un bluf amb data de caducitat. Mas Mas i Mas. Banderetes, topics sobre corrupcio...i res mes. Per cert...El senyor eurodiputat de Ciutadans Javier Nart ja va aclarir lo de la herencia? Ell i el Girauta han aconseguit el merit de ser dels mes dropos de l'Eurparlament!!
Res de res.
Corredor del Mediterrani? Conexio port Bcn? N-340? Aeroports sense capacitat de gestio?

josep  14 de Setembre de 2015

Eba

No poden fer res sobre infraestructures no a manac mai, per contra preguntili al Sr. Mas que ha fet,retalla als hospitals,les escoles,malgasta diners que no son seus,am subvenciones a Asamblea Catalana,Omniun .ect ect ademes dels que no saben om amac a para.

Segador  13 de Setembre de 2015

A Paco el facha.

Como dijo tu pepera en sede parlamentaria. "Que se j..."
Por cierto. La estelada de tu nieto, se la regalaste tu por su cumple?

Eba  13 de Setembre de 2015

Bla bla bla

Molt be JCSanchez!!! Tant de ploricó catalanista!!!.Ja patia despres del gol del Sebas i les banderes...Despres de la lliçó de la seva HISTÒRIA te alguna proposta concreta per a la regió autònoma de Catalunya? Pot mirar en el seu programa? Preguntar a l'Albert o ? No se!! Alguna coseta...Infraestructures per exemple. Es una idea...

uilistoria  13 de Setembre de 2015

QUI NO HI ES NO ESTA COMPTAT

El Portaveu del Grup C’s a l’Ajuntament JUAN CARLOS SANCHEZ:
Tracta de “manipuladores torticeros” als nacionalistes catalans, al diari MES d’avui., sota el titular "NOS HAN ARREBATADO LA FIESTA"
Desprès de portar l’aigua al seu moli i dir que gracies al Decret de Nova Planta de Felip V, Catalunya ha tingut el major creixement de la seva historia. Que tant fàcil ha de ser prospera a partir de la terra cremada o de la situació zero, amb disposició del Decret (BOE de l'epoca).
Cal preguntar-li en una Poblacio històricament favorable als Austries, i de la Reina Cristina que li va donar el titol de Ciutat Imperial. Contraria de sempre al sotmetiment dels Borbons.
SI ELL (JCS), es pot considera fidel als sentiments majoritaris d'aquesta població.
LA DUBTE DELS REUSENCS ES.... AQUI ??? HAN “ARREBATADO” NO solament la FESTA sinó la seva DIGNITAT”....
Em permeto adjuntar l’opinió de VIKIPEDIA
“REUS AMB L’ARXIDUC”
Reus va ser fidel a Felip V fins al 1705, però aquest any, sota la direcció del riudomenc Joan Nebot, es va revoltar en favor de l'arxiduc Carles. El 3 de juliol de 1706 l'arxiduc va venir a la ciutat. El 1707 caigué en mans dels borbònics breument i el 1709 es va rendir als castellans i francesos. El 1710 va tornar al camp de l'arxiduc.
El 5 de juny de 1712 la muller de l'arxiduc, Elisabet Cristina, va donar a Reus el títol de Ciutat imperial i atenta. El 1713 va ser ocupada pels borbònics, però el 1714, al demanar voluntaris per al somatent filipista, no es va presentar ni un sol ciutadà.
El 1719 va entrar per dues vegades a la ciutat el guerriller de Capçanes Pere Joan Barceló, el Carrasclet, fidel a l'arxiduc.
En aquell temps, els austriacistes duien el cabell llarg i deixat anar i els botiflers el portaven recollit; els balcons s'adornaven amb àguiles, símbol imperial

epa  12 de Setembre de 2015

Ho té fàcil Sr. Sanchez, convoqui una manifestació un altre dia

Si vol muntar una festasa de tots els catalans que no es senten representats en la manifestació de la Diada, pot convocar una el dia de San Alberto (Rivera) o de Santa Inés (Arrimadas) i a veure què passa

epa  12 de Setembre de 2015

Ho té fàcil Sr. Sanchez, convoqui una manifestació un altre dia

Si vol muntar una festasa de tots els catalans que no es senten representats en la manifestació de la Diada, pot convocar una el dia de San Alberto (Rivera) o de Santa Inés (Arrimadas) i a veure què passa

Francisco  11 de Setembre de 2015

Paco

Lleva toda la razón. Precisamente desde 1980 la historia sobre Cataluña no solamente está manipulada sino falseada. Por eso no es de extrañar que los jóvenes que en aquella época tenían 15 o menos años estén impregnados de tanta falsedad histórica. La FIESTA DE CATALUÑA ....SANT JORDI.