Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Política-ficció

13 de Juny de 2016, per Joan Rueda

Els primers dies de la campanya electoral de les espanyoles del 26-J confirmen el que s'esperava: res de nou. En tot cas, matís en el discurs per posar l'accent en l'acord, en el diàleg, i no tant en la confrontació. Aquí, a banda de l'expectativa oberta per saber quina serà la diferència entre els dos partits independentistes, CDC i ERC, el focus continua posat on era: en la possibilitat de ressuscitar el referèndum acordat, una de les promeses electorals d'En Comú Podem, una de les confluències d'Unidos Podemos. El partit de Pablo Iglesias va reafirmar dissabte a Barcelona que aquest és el punt clau i s'entén que, com va passar amb el simulacre de negociació amb el PSOE i Ciudadanos, una línia vermella.

Sense dubtar el més mínim de la voluntat real de dur a terme un referèndum acordat a l'estil d'Escòcia o el Quebec per part d'En Comú Podem, aquesta possibilitat sembla, a hores d'ara, política-ficció. Amb els resultats del 20-D a la mà, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, podria ser avui president del govern espanyol. Només la seva covardia ho va impedir. Acceptar el referèndum a Catalunya li hauria donat els suports necessaris, però d'això no en vol ni sentir a parlar.

I ara què? Doncs les enquestes asseguren que el gran canvi en els resultats del 26-J serà el sorpasso de l'aliança entre Podemos i Izquierda Unida sobre el PSOE. Els socialistes passarien a ser tercera força, cosa que obriria una crisi que portaria, segurament, a la substitució del líder. I algú espera que un PSOE ferit de mort, sense líder, amb els barons territorials plantant cara, amb una Susana Díaz amenaçant Catalunya i, de passada perquè li surt gratis, Ada Colau, accepti fer govern amb Unidos Podemos? No, el més normal, en nom de l'estabilitat, de la unitat d'Espanya –o de la pàtria, en terminologia de Podemos– és que, ara sí, hi hagi gran coalició. PP i PSOE –amb la claca de Ciutadans– pactaran per evitar que Espanya sigui una nova Veneçuela, per evitar referèndums d'autodeterminació, per evitar, vaja, perdre els seus privilegis. Ara, fins llavors podem anar parlant del referèndum acordat...

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics