Dissabte, 23 de Gener de 2021

Pressupost extraordinari per a un moment extraordinari

27 de Novembre de 2020, per Sandra Guaita

Ampliar i enfortir l’escut social per no deixar ningú enrere. Aquest és un dels objectius principals dels Pressupostos Generals de l’Estat, que suposen la major inversió de la història destinada a despesa social: 239.765 milions d’€. Mai s’havien mobilitzat tants recursos per garantir la cohesió social, enfortir l’estat del benestar i, alhora, assegurar la reactivació econòmica. Perquè la justícia social és senyal de la identitat com a partit socialista i perquè no podia ser d’una altra manera en moments tant delicats com el que estem patint.

Estem davant d’uns bons pressupostos per a Espanya, per a Catalunya i, també, per a Reus. 7 de cada 10 euros es destinaran a polítiques socials, les partides d’Educació augmenten un 70% i les de Sanitat, un 75%. Pel que fa a les pensions, s’incrementen un +0,9% les contributives i un +1,8% les no contributives. A Reus, més de 23.000 persones que es beneficiaran d’aquest augment. A tot l’Estat s’incrementa en més de 260 milions d’euros el pressupost per a pensions. Més de 3.000 milions d’euros de pressupost es destinen a l’Ingrés Mínim Vital.

Gairebé 10.000 persones de Reus i el Baix Camp es beneficiaran d’aquest ajut, prop de 3.100 llars, incidint especialment sobre la pobresa infantil, ja que més del 30% dels beneficiaris són menors, 3.309 nens i nenes. Pel que fa a prestacions, més d’11 milions a Reus i el Baix Camp per naixement o cura de menors i prop de 6 milions per familiars amb menors a càrrec o amb minusvàlua rebran 24,98 milions d’euros a Tarragona.

El pressupost a l’atenció a la dependència s’incrementa un 46%, amb 600 milions d’euros, i els beneficiaris actuals a Reus aproximadament superen les 2.500 persones. Els pressupostos inclouen la partida de beques per a estudiants més gran de l’historia amb un increment de 514 milions d’euros arribant als 2.090 milions. 12.656 estudiants de demarcació de Tarragona estan rebent una beca actualment, més de 1.500 a Reus. Per afavorir la incorporació de joves al mercat laboral, es destinaran uns 11M€ a la demarcació per afavorir uns 11.000 joves de la província, dels quals 1.500 són de Reus.

En l’àmbit de l’habitatge, la partida s’incrementa un 368% i destaquen els 5,40 milions d’euros per a la promoció d’habitatge de lloguer i els 59 milions que rebrà Catalunya en el marc del Pla estatal d’habitatge, del qual la nostra ciutat també se n’ha de beneficiar. En l’àmbit del comerç, destaca una línia específica d’ajuts a entitats locals per a la modernització de mercats municipals i àrees comercials, molt importants per a revitalitzar el sector, molt castigat a la nostra ciutat, i afavorir el creixement econòmic.

I en l’àmbit de les infraestructures, destaquen els 3 milions d’euros que es destinen a potenciar l’aeroport de Reus, el projecte de recuperació de la línia ferroviària Reus-Roda i el projecte de construcció del llargament reclamat Baixador de Bellisens. Adif ja va confirmar el passat mes de juny que l’estudi de demanda va resultar positiu, la qual cosa confirmava que el baixador serà una realitat aviat. Una molt bona notícia ja que la posada en servei d’aquest baixador és una reivindicació llargament reclamada per la ciutat que permetrà millorar la mobilitat dels més de 20.000 habitants. Ubicada prop de la facultat, l’Hospital de Sant Joan, FiraReus, el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut i el Tecnoparc esdevindrà un eix estratègic i vital, que no només beneficiarà Reus, sinó el conjunt del Camp de Tarragona, un equipament absolutament vital per configurar una xarxa de rodalies eficient per atendre les necessitats reals de la població.

El PSC va ser el primer grup polític a defensar i proposar la construcció del baixador i portar-ho al Congrés dels Diputats i, per això estem molt satisfets de tenir la seva construcció tant a prop. En definitiva i, des del nostre compromís amb la justícia social, estem davant d’uns pressupostos progressistes, que tenen tres objectius: reconstruir, revertint els efectes de la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la Covid-19; transformar el model productiu per a un creixement sobre bases més sòlides, amb més productivitat, més educació, més ciència i més formació i amb una aposta per la innovació, la transició ecològica i la transformació digital; i, en darrer terme, enfortir, avançant cap a una societat avançada, cohesionada i inclusiva, amb igualtat entre homes i dones i reforçant l’estat del benestar.

I amb l’educació, la sanitat, la igualtat i els serveis socials l’ocupació i l’habitatge com a principals pilars de la inversió, la major en inversió de la història. Perquè els moments extraordinaris, requereixen pressupostos extraordinaris.

Sandra Guaita és diputada al Congrés i regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tamino  28 de Novembre de 2020

Los PGE, con lupa.

Buenas tardes Sra. Guaita, no quiero aguar si fiesta, mejor dicho su escrito. La historia reciente de nuestra querida España así lo confirma. Los presupuestos son para la basura, mucho dinero para nada, no me habla de ayudar a las empresas, las que crean empleo, no me habla de polos de desarroyo, no me habla de ingresos, no me habla de donde sacan el dinero y cómo se devolverá, no me habla de como están dejando al país sin un euro, no me habla del paro, solo que reparten a distro y siniestro, dejándonos un déficit que ni en dos generaciones serán capaces de amortizar.
Este país cuando la izquierda nos ha gobernado no ha arruinado. Está bien que se reparta el dinero, cuando lo haya, cuando un gobierno genere riqueza, que la reparta, pero es que no es este su PGE, es el despilfarro total de un gobierno que nos lleva a ruina total. Que Dios nos coja confesados...

Reportatges