Dimecres, 20 de Gener de 2021

Reus com a passió

03 de Maig de 2016, per Carles Pellicer

Ens ha deixat un d'aquells reusencs que tenen Reus com a passió vital. En aquest cas aquesta afirmació és ben certa si tenim en compte la trajectòria i fets del Pere Martorell Jareño: quasi tota una vida dedicada a rescatar bocins de la nostra història, del nostre patrimoni i de la nostra identitat a través del col·leccionisme i la recerca. Un home lliurat en cos i ànima a tot allò que estigués vinculat amb la ciutat, especialment amb el seu passat. Personatges com el Pere ajuden a conèixer millor el nostre passat i el nostre present i, com a alcalde, crec que és pertinent expressar en nom de la ciutat el sentit condol a familiars i amics i també un sincer agraïment al Pere per la seva ingent obra de recuperació de materials documentals que són una joia patrimonial.

Sense oblidar la seva faceta de documentalista de la realitat reusenca, durant la qual la seva càmera fotogràfica va deixar-nos testimoni de les transformacions i costums de la nostra ciutat. Trobarem a faltar les seves llargues estades a l'Arxiu, les seves visites per ensenyar-nos la seva darrera troballa o les seves amenes converses sobre els canvis experimentats per la ciutat al llarg dels anys. Moltes gràcies, Pere.

Carles Pellicer és alcalde de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  11 de Maig de 2016

La documentacio del Pere Martorell Jareño.

El Pere gran amic meu, si d'alguan cosa n'estava gelos, era precisament de la seva documentaciio perqua par5 de la feinada de recollirla, tambe li va costar molt diners.Pero el gran problema que tindran els que la tinguin de clasificar, será precisament clasificarla i, aixo, costará temps per no dir anys. Lo que considero principal, es que vans de morir jas va destinar
el lloc on aniria, per mi es de tota confiança. Son molts lo que ignoran lo que tenia.Ell o sabia pero per cerca les coses, anava per intuisio. Alli no i trovaba res ningú i necesariament conve que es clasifiqui amb seny. San donar dos o tres casos de personas que ultimament han "marxat" i,tret de alguna que enmcara esta en magtzem, altres, van carregar el "buidapisos" i van carregar sense saber lo mque carregavan o van posar amb un magatzem iaixi, cada disabte, apareixen coses com per art de encantment, convertin la situacio a,mb una "merienda de negros". En aquest cas no pasará perque ,algu sen cuidará (per cert no soc jo) i amb garantia. D'aqui dos o tres anys,s'han podra parlar perque ja molta feina i de mal fer.He dit.

Pep Claròs  06 de Maig de 2016

Pep Claròs

Sr Baiges, em sembla que aquesta documentació que, segons sembla anirà a l'arxiu de Reus, si hagués viscut el malaurat Sr. Pere Martorell Jareño, no hi hauria anat mai de la vida. La gent de l'arxiu de Reus ha intentat milers i milers de vegades que els cedís aquesta documentació quan encara era viu i ell si va negar..., perquè serà? Bé, això no ho sabrem mai. Ara tots aquests envejosos que volien la seva documentació, la tindran. Esperem que en facin un bon us i estigui oberta a tothom i posin l'excusa de sempre "l'estem inventariant" i després ells s'aprofitin i en treguin benefici amb publicacions..., no seria la primera vegada

Anton Baiges Gras  05 de Maig de 2016

A l'Arxiu de Reus

Em consta que l'Arxiu fotogràfic i documental del Pere Martorell Jareño ha estat cedit a l'Arxiu de Reus, on serà catalogat degudament i restarà al servei de tots els ciutadans reusencs estudiosos o lletraferits, com era la seva voluntat.

J. A. Carricondo  04 de Maig de 2016

Per un futur sense angoixes!

Potser és el moment d'evitar que les coses de la ciutat acabin no sabem on! Tot i que hi ha reusenc que estan treballant per evitar la dispersió dels materials, és el moment per crear algun tipus de línia que eviti temes similars en un futur. En lloc d'omplir amb noms, als carrers, de temes aliens potser es pot conrear la cultura i l'esforç de molts reusencs, nats a la vila o no, que mantenen viu d'esperit ganxet.

Jobo  04 de Maig de 2016

que el seu llegat no caigui en mercats de brocanters

Seria molt necessari que el seu llegat fes cap als nostres arxius, museus. Sinó es fa alguna gestió per part d'aquest Ajuntament, segurament com a molts altres arxius, farà cap a mercats de brocanters per la seva venda a preus de pes. Ara és el moment de posar-hi remei, després ens sabrà greu.

Reportatges