El celler Terravinyada és el darrer projecte que s’ha engegat a la DO Montsant. El seu impulsor és el doctor en Enginyeria Química i enòleg Albert Barceló Compte, nascut a Falset fa 35 anys. Des de petit ha estat en contacte amb la vinya gràcies al seu avi, que tenia vinya pròpia. Durant els seus estudis, va poder realitzar dues veremes a un Celler de Falset (DO Montsant). No obstant això, no va ser fins l’any 2011 quan va veure que volia ser enòleg. En aquest cas, va començar a treballar al Parc tecnològic del Vi (Vitec, Falset).
El seu primer projecte va consistir a ajustar el grau alcohòlic del vi amb una innovadora tecnologia. A partir d'aquí, va cursar un màster de viticultura i enologia i va realitzar la tesi doctoral sobre l’ajust del grau alcohòlic en els vins. Durant els darrers 10 anys ha tingut l'oportunitat de treballar com a enòleg a diferents cellers (Montsant, Priorat, Costers del Segre, Cava...).
Fa dos anys va decidir emprendre el camí com a enòleg. D'una banda, va iniciar l'assessoria de cellers on treballa amb diferents projectes vitivinícoles a les DO Montsant, Priorat, Penedès, Empordà, Cava, Utiel-Requena, i d'altra banda, va iniciar un projecte personal de vins, Terravinyada, al seu poble, Falset. En aquest sentit, va estar cercant i visitant diverses finques, fins que va coincidir amb una que tenia vinyes de carinyena de 50 anys, una de les varietats insígnia de la DO Montsant. Això és el que més el va captivar. A més, l'antic propietari no tenia descendència i ho veia com una oportunitat per mantenir aquest patrimoni vitivinícola i recuperar el cultiu de la vinya a la finca. A partir d'aquí, va néixer Terravinyada.
- Quan s'ha posat en marxa el celler i quan surt la primera anyada?
- El Celler Terravinyada es posa en marxa el maig de l’any 2020. La primera anyada (2020) sortirà al mercat a partir del maig de 2022.
- Quins vins i amb quin cupatge sortiu al mercat?
- El Celler Terravinyada elabora tres vins procedents de tres vinyes diferents ubicades a la mateixa finca: dos monovarietals de carinyena i un monovarietal de merlot. El primer vi és L’Inici de Terravinyada i és un 100% carinyena procedent de vinyes velles, amb 10 mesos de criança sobre les seves pròpies lies. El segon vi és L’Estil de Terravinyada. És un 100% merlot, amb dotze mesos de criança en botes de roure francès. El tercer vi, L’Ànima de Terravinyada, és un 100% carinyena procedent de vinyes velles, amb 12 mesos de criança en botes de roure francès i àmfora.
- Quina filosofia de treball teniu respecte dels vins i les vinyes? Què voleu que transmetin els vostres vins?
- Terravinyada és un projecte personal de vins que va més enllà d'elaborar vins. És un espai de creativitat, descobriment i interpretació del terrer que ens envolta. Es tracta d’un projecte de vins de finca, ja que tot el raïm prové de la mateixa finca. A més, s'elabora un vi per a cada vinya. La filosofia de treball a Terravinyada es centra en respectar l’entorn buscant sostenibilitat, proximitat i prioritzant un cultiu de la vinya ecològic i cada vegada més biodinàmic. La filosofia d’elaboració pretén mantenir el patrimoni vitivinícola respectant la varietat i l’aroma amb la mínima intervenció. Es pretenen elaborar vins sincers i molt arrelats al territori.
- Podríeu fer una descripció breu del tipus de vinya i sòls que teniu, tot relacionant-lo amb les varietats que hi conreeu?
- Pel que fa a les carinyenes, Terravinyada disposa de dues vinyes velles de carinyena (plantades l’any 1973) cultivades sobre sòls de llicorella i argila, amb diferent orientació, maduració, alçada i disposició sobre el terreny. D’una banda, la vinya de carinyena del vi L’Inici de Terravinyada gaudeix de major exposició al sol, menys alçada i està cultivada en un bancal. D’altra banda, la vinya de Carinyena de L’Ànima de Terravinyada es troba cultivada en coster, amb menor exposició solar (amb maduració més lenta) però major alçada. La vinya Merlot (plantada l’any 2002), que correspon al vi L’Estil de Terravinyada, es troba a la part més alta de la finca, cultivada sobre sòls de llicorella, argila, i més calcària respecte les anteriors, atesa la seva proximitat a una serra. També disposa d’una alta exposició solar que permet una òptima maduració.
- Quina herència de la DO Montsant voleu recollir per als vostres vins?
- Els 20 anys de trajectòria de la DO Montsant són molt positius per a Terravinyada. S’espera recollir prestigi, posicionament, sostenibilitat i proximitat.
- Quins reptes creieu que té la DO Montsant per davant? Quins valors voldríeu que representés la DO?
- Els reptes serien continuar fomentant i promocionant la cultura del vi tant a nivell nacional com internacional; posicionar els vins de la DO Montsant com a vins de qualitat i sostenibles; potenciar la venda de vins i el dia a dia dels cellers a través de les seves plataformes digitals; definir diverses subzones dins de la mateixa DO segons la tipologia de sòl i, finalment, apostar pels projectes viticultor-elaborador. Els valors que m’agradaria que representés la DO Montsant són sostenibilitat, proximitat, qualitat, respecte pel medi ambient i economia circular.
El seu primer projecte va consistir a ajustar el grau alcohòlic del vi amb una innovadora tecnologia. A partir d'aquí, va cursar un màster de viticultura i enologia i va realitzar la tesi doctoral sobre l’ajust del grau alcohòlic en els vins. Durant els darrers 10 anys ha tingut l'oportunitat de treballar com a enòleg a diferents cellers (Montsant, Priorat, Costers del Segre, Cava...).
Fa dos anys va decidir emprendre el camí com a enòleg. D'una banda, va iniciar l'assessoria de cellers on treballa amb diferents projectes vitivinícoles a les DO Montsant, Priorat, Penedès, Empordà, Cava, Utiel-Requena, i d'altra banda, va iniciar un projecte personal de vins, Terravinyada, al seu poble, Falset. En aquest sentit, va estar cercant i visitant diverses finques, fins que va coincidir amb una que tenia vinyes de carinyena de 50 anys, una de les varietats insígnia de la DO Montsant. Això és el que més el va captivar. A més, l'antic propietari no tenia descendència i ho veia com una oportunitat per mantenir aquest patrimoni vitivinícola i recuperar el cultiu de la vinya a la finca. A partir d'aquí, va néixer Terravinyada.
- Quan s'ha posat en marxa el celler i quan surt la primera anyada?
- El Celler Terravinyada es posa en marxa el maig de l’any 2020. La primera anyada (2020) sortirà al mercat a partir del maig de 2022.
- Quins vins i amb quin cupatge sortiu al mercat?
- El Celler Terravinyada elabora tres vins procedents de tres vinyes diferents ubicades a la mateixa finca: dos monovarietals de carinyena i un monovarietal de merlot. El primer vi és L’Inici de Terravinyada i és un 100% carinyena procedent de vinyes velles, amb 10 mesos de criança sobre les seves pròpies lies. El segon vi és L’Estil de Terravinyada. És un 100% merlot, amb dotze mesos de criança en botes de roure francès. El tercer vi, L’Ànima de Terravinyada, és un 100% carinyena procedent de vinyes velles, amb 12 mesos de criança en botes de roure francès i àmfora.
- Quina filosofia de treball teniu respecte dels vins i les vinyes? Què voleu que transmetin els vostres vins?
- Terravinyada és un projecte personal de vins que va més enllà d'elaborar vins. És un espai de creativitat, descobriment i interpretació del terrer que ens envolta. Es tracta d’un projecte de vins de finca, ja que tot el raïm prové de la mateixa finca. A més, s'elabora un vi per a cada vinya. La filosofia de treball a Terravinyada es centra en respectar l’entorn buscant sostenibilitat, proximitat i prioritzant un cultiu de la vinya ecològic i cada vegada més biodinàmic. La filosofia d’elaboració pretén mantenir el patrimoni vitivinícola respectant la varietat i l’aroma amb la mínima intervenció. Es pretenen elaborar vins sincers i molt arrelats al territori.
- Podríeu fer una descripció breu del tipus de vinya i sòls que teniu, tot relacionant-lo amb les varietats que hi conreeu?
- Pel que fa a les carinyenes, Terravinyada disposa de dues vinyes velles de carinyena (plantades l’any 1973) cultivades sobre sòls de llicorella i argila, amb diferent orientació, maduració, alçada i disposició sobre el terreny. D’una banda, la vinya de carinyena del vi L’Inici de Terravinyada gaudeix de major exposició al sol, menys alçada i està cultivada en un bancal. D’altra banda, la vinya de Carinyena de L’Ànima de Terravinyada es troba cultivada en coster, amb menor exposició solar (amb maduració més lenta) però major alçada. La vinya Merlot (plantada l’any 2002), que correspon al vi L’Estil de Terravinyada, es troba a la part més alta de la finca, cultivada sobre sòls de llicorella, argila, i més calcària respecte les anteriors, atesa la seva proximitat a una serra. També disposa d’una alta exposició solar que permet una òptima maduració.
- Quina herència de la DO Montsant voleu recollir per als vostres vins?
- Els 20 anys de trajectòria de la DO Montsant són molt positius per a Terravinyada. S’espera recollir prestigi, posicionament, sostenibilitat i proximitat.
- Quins reptes creieu que té la DO Montsant per davant? Quins valors voldríeu que representés la DO?
- Els reptes serien continuar fomentant i promocionant la cultura del vi tant a nivell nacional com internacional; posicionar els vins de la DO Montsant com a vins de qualitat i sostenibles; potenciar la venda de vins i el dia a dia dels cellers a través de les seves plataformes digitals; definir diverses subzones dins de la mateixa DO segons la tipologia de sòl i, finalment, apostar pels projectes viticultor-elaborador. Els valors que m’agradaria que representés la DO Montsant són sostenibilitat, proximitat, qualitat, respecte pel medi ambient i economia circular.
Etiquetes:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics