Dilluns, 24 de Juny de 2024

Reus, ciutat d'hockei... i de futbol

09 de Juny de 2008, per Xavier Guarque i Morelló

Tenir un referent esportiu per un poble és, si no imprescindible i determinant, sí un excel·lent complement i una imatge més per reflectir-ho a l’exterior.
Reus és conegut arreu del món per l’hoquei damunt patins, conseqüència de la trajectòria meritòria del Reus Deportiu, però la seva població de més de 100.000 habitants hauria de poder suportar també un equip de futbol en una categoria superior a la que es mou habitualment.
Tenir una gran afició a l’hoquei no hauria de ser obstacle o excusa per poder tenir, també, una gran afició al futbol... com antigament, quan es convivia en una mateixa passió pels Sentís, Palau, Magriñà, Marsal, Pijoan, Benet, Sabater o Grau, i els Morell, Morcillo, Epi, Llaberia, Bultó, Catà, Escarrà, Benaiges, Lasala, Raúl, Beltri, Alcalde o Papaseit.
Això representava que els diumenges al matí, cap a l’hoquei, i a la tarda, cap al futbol... i encara quedava un raconet per les emocions que alimentaven el “Jaumet” Miró i els seus de l’equip d’hoquei del CN Reus Ploms o l’“Aspirina” Òdena i companyia de l’equip de futbol del Reddis. (EPD els ja traspassats). Parlo des de la memòria, no des de l'estricte contemporaneïtat per representar aquella arrelada i voluntària obligatorietat festiva d’anar o “trobar-se” a l’hoquei o al futbol.
És cert que eren altres temps, que les circumstàncies no són les mateixes, que la ciutat ha crescut molt i que l’oci s’ha diversificat tant que potser de tant que n’hi ha a l’abast de vegades un és queda a casa a veure la tele i, potser el més important, que l’esport en general ja no és allò tant casolà i proper. Però el cert és que aquí segueix agradant molt l’hoquei i segueix agradant el futbol, afició disseminada per la proliferació d’equips de futbol a la ciutat. Llavors tot és qüestió de buscar un projecte engrescador per tornar a fer coincidir hoquei i futbol.

Projecte que, concretament en futbol, és molt difícil d’endegar i mantenir des de les categories en què es mou el Reus perquè quan es parla d’equip, d’afició i de pressupost per separat és com el peix que és mossega la cua.
Certament, els pressupostos amb què s’ha d’afrontar l’esport, i el futbol en particular, sigui la categoria que sigui, s’han tornat prohibitius per qualsevol club de no ser que es compti amb un patrocini molt important que a Reus també hi podria ser, atenent la seva indústria i el seu històric comerç. En aquest sentit, també es podria reclamar la seva atenció a les empreses petroquímiques i nuclears amb les que convivim al nostre radi d’influència... i de risc. Malauradament, en aquesta vida tot es mou per diners i l’esport no és una excepció; el potencial i la competitivitat d'un equip ja no ho marquen les quotes dels socis i la taquilla de cada diumenge. Coincidiríem que en el futbol, tot està desorbitat, però, o se’n vol o no se’n vol i, si se’n vol... és el que n'hi ha.
Independentment dels resultats puntuals que aquests darrers dies s’han produït i es poden produir, està bé parlar del que ha deixat d’estar en la quotidianitat dels ciutadans i, acceptant amb tot el goig que el nom de Reus, esportivament, va lligat a l’hoquei, el futbol ha de ser molt més reconegut del que ho és i tots els estaments polítics, comercials i ciutadans haurien de coincidir perquè també se situi, d’una vegada per totes, al nivell que Reus i els reusencs mereixem.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (12)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Josep Maria  17 de Juny de 2008

Igualtat en el tracte

Per cert, no oblidem que un problema bàsic és que l'Ajuntament no creu en l'esport professional com a eina de foment de la pràctica esportiva ni com a eina de promoció de la ciutat (no s'adonen de les vegades que ha sortit Reus en les finals d'hoquei). D'altra banda, reclamar als mitjans del territori igualtat en el tracte a l'hora de parlar de les aficions: no s'han cansat de dir que el Reus d'hoquei té una afició magnífica (que no ho dubto i m'hi incloc), però la veritat és que només s'ha omplert 2 dies i molts dies el pavelló feia pena. Al futbol davant Barça B i St Andreu (i a la promoció contra el Sangonera) hi havia més de 2000 persones i 1.400 contra la Pobla de Mafumet. Això a banda dels dies que estem sobre els 900 i el Diari de Tarragona insisteix en dir que som 600.

Josep Maria  17 de Juny de 2008

Rebutgem els tòpics

Parlar de l'hoquei com a únic esport representatiu (encara que l'estimo, tot i que li sobra agresivitat dalt i baix) és absurd, i està fomentat des d'un dels 2 clubs, imagineu quin. Però no heu vist l'impacte mediàtic del Girona o el que en el seu dia va crear el Nàstic no ja el club sinó sobre la ciutat? No és ja que Reus tingui més de 100.000 habitants, sinó que l'àrea d'influència fins a Ribera i Conca en té més de 500.000, tots dos clubs han d'ampliar mercats dins i fora de la ciutat aplicant la imaginació, i han de poder viure perfecament (en part perquè molts aficionats van a tots dos). L'enemic real són el Barça i el Madrid de futbol i sobretot els partits de digital+ i similars. També estic d'acord que la presència de públic és relativament molt millor al futbol en el moment actual.

Soci del Hockey i del Futbol  13 de Juny de 2008

Basta ja d'etiquetes

Jo flipo com la gent de seguida s'apunta al carro i li fot la etiqueta de bo o de dolent a tot, sense tenir ni idea del que parla, ni del que hi ha darrera del que parla.
Qui afirmi que Hockey i Futbol no pot conviure en una ciutat de més de 100.000 habitants i amb el 6é pressupost més alt de l'Estat Espanyol, és que no sap el que diu, i jo aniria més enllà, qui acostuma a fer aquesta afirmació, normalment no li interessa ni va ni al Futbol ni a l'Hockey. Una cosa és indiscutible, i és que el Futbol és l'esport per excelència al nostre pais, i això no hi ha qui ho posi en dubte.
En aquest tema, les respostes poden ser o molt senzilles o molt complicades, segons com ho volguem veure, pero una cosa tinc clara, que si Reus tingués un equip de Futbol a 2ªA, llavors veuriem realment si a Reus tira el Futbol o no. El que passa es que mai, en 99 anys d'història, ho hem pogut comprobar, perque mai hem estat a la LFP.
De fet, afirmar que Reus no és una ciutat de Futbol, és totalment fals, perque a la nostra Ciutat practiquen Futbol, jo diria que mes 3000 persones, entre Futbol Base i els equips amateur o d'aficionats. En canvi a Hockey només en juguen 300 o 400 persones, tirant llarg.
Això no és cap historia, son numeros reals. Partint d'aquesta base, es pot afirmar que a Reus no interesa el Futbol ? NO, el que passa es que està molt diversificat, i a la ciutat falta el veritable referent futbolistic, que no hi és, ni hi haurà fins que no s'aconsegueixi portar al C.F.Reus a la segona A.
A la ciutat veïna, tampoc hi havia aquest referent, fins fa 3-4 anys.... però perque es va apostar fort per portar el Nàstic a la màxima categoria, i al final, es va aconseguir.
De totes maneres, encara no fa 1 any, l'Estadi Municipal de Futbol, va registrar un ple total, el que significa més de 5.000 espectadors en un partit de Futbol.
L'altre dia a la final de la Lliga contra el Barça al Palau d'Hockei, i havien 2600 persones que és la capacitat que té el Palau. Això indica que si el Futbol estigués en cotes més altes, no hi hauria color, perque una cosa s'ha de reconeixer, i es que el Futbol és l'esport Nº1.

fanatik roignegre  13 de Juny de 2008

Hoquei i futbol el més amunt possible

Reus i hoquei van unides indissolublement, som una potència mundial i formem part dels deu millors clubs de la història d'aquest esport, això no es pot perdre mai de la vida. En futbol s'estan fent molt bé les coses a nivell de direcció de club, arran de l'arribada d'en Xavi Llastarri, amb seny, és una enveja per a molts equips del país i fruit d'això n'és que tots els jugadors que venen i se'n van en parlen meravelles a nivell intern de com es porta el club. Falta per arrodonir aquesta bona gestió de club, èxits esportius, l'ascens a la 2aB en primer terme, en segon la consolidació a la categoria i en tercer lloc el mirar més amunt de la 2aB. No oblidem que la 2aB és només un primer pas en l'escala de futur del club, no la fi de l'escala.
En quan el Reus pugi a 2aB, perquè que pugi només és qüestió de temps, un club que fa bé les coses té la seva recompensa sempre tard o d'hora, conviuran a la perfecció hoquei i futbol, no en tinc cap dubte, l'hoquei genera per sí sol per estar a l'èlit mundial d'aquest esport, el futbol ho farà quan assoleixi categories superiors. Reus amb més de cent mil habitants pot i ha de suportar això.
Amb tot no oblidem les entrades a l'Estadi estant a 3a, rondant o en determinats partits, superant de llarg les mil persones, xifra molt respectable per a la categoria on estem, i ja no parlo de les finals on en els darrers temps s'ha omplert a petar el camp. Per part dels aficionats no tindrem problema en conviure i seguir els dos esports, hi ha una bona base de gent que sempre hi va, semblant a l'hoquei, i quan s'ha d'omplir a rebentar ho aconseguim quasi sempre. La gent que hi anem sempre als dos esports mai els abandonarem.
Reus té gana de 2aB, que esperem s'acabi l'any vinent, i té gana d'hoquei al més alt nivell, amb títols importants que caiguin, i quin millor any que aquest per aconseguir-ho, l'any del Centenari comença...FORÇA REUS!!!

Esportista  12 de Juny de 2008

¿ mes de 100.000 habitans ?

 Magradan tots els esports amb general, pero al ser de Reus em tire mes anar al Hokei i al Futbol, reconeg que tambè hi ha d`altres esports pero que no em sedueixen tan, pero el que jo vull dir es ¿ no creiem que una Ciutat de mes de 100.000 habitans pot tenì al menys aquets dos esports al mes amunt posible ? i si el Hokei paseje el nom per Europa, i el futbol el paseje per contrades on no es coneix tan el hokei, Aragò, Valencia,Murcia,etc, pot ser molt positiu per la nostra Ciutat ????. ¿ Que tot coste diners, SI, pero TOT, que sha d`invertir en la base, SI, perque fent això el dia de dema els primes equips d`on siguin tambè es nutriran d`aquesta labor feta per la base. En fi vulguem ó no vulguem els nostras veins no els coneixie ni l`apuntador, al Igual que els de Villarreal, i ara coneixen al Nastic i Villarreal per arreu, i gracias a L`esport, en aquets casos per al futbol, pero Granollers per al hamvol, ò Manresa per al basquet.Anims i fem entre tots el que puguem per la nostra Ciutat.

xavier guarque i morelló  11 de Juny de 2008

resposta a la Marina

 Fer articles amb l'ànim d'obrir debat des del punt de vista particular i rebre respostes en el sentit que siguin és del que es tracta i quan s'en reben com la teva donen sentit a la opinió.
Gràcies.

Alberto Marina Aira  11 de Juny de 2008

Llei de l'oferta i la demanda

Nomès s'ha de veure el que costa omplir el pavelló amb el hockey i el que costa omplir el estadi municipal, el que es vibra amb un equip i les emocions que desperta l'altre.
El hockey, tot i que sigui esport de segona filai que el donguin per el 33 es el que fa vibrar la ciutat, i la fa pasejar per espanya i europa, fer mal a aquest secció seria imperdonable.
El cas del futbol els diners no ho son tot, s'ha de tenir sort, si els diners ho fosin tot ja el tindriem a segona A això segur com a mínim. El que es cer es que la millor manera per justificar els diners en l'equip, ancara que no puji, es veure cada diumenge l'estadi ple, amb la gent engrescada i movilitzant masses, no hi ha cultura de futbol perque entre d'altres no s'organitcen marees roig i negres invandint la carretera cap a maspujls fins l'estadi, creant afició, ilusió i ganes d'anar al futbol per engrescarse amb l'ambient i disfrutar del partit.
S'han de cambiar moltes coses, pero tot es posible.

Marina  11 de Juny de 2008

Siguem pragmàtics

 Siguem pragmàtics: per tal de què el futbol arribi a categories superiors s'han de fer grans inversions de capital privat i (fonamentalment) públic... L'aposta de capital públic cap a un esport com el futbol suposa una "ruina"... i això no m'ho invento (podem mirar exemples del nostre entorn) i a més dedicar aquest diners al futbol significa deixar de dedicar-los per altres coses.... En esport jo prefereixo que la inversió pública es faci en esports de base on la canalla i els joves disfruten i s'apassionen pel que fan.... El hoquei és el nostre referent esportiu de primera??? Doncs tinguem cura d'ell i no diversifiquem que això només ens portarà a la mediocritat absoluta en tot.

Puig  10 de Juny de 2008

Per què serveix?

Soc un gran aficionat del futbol però cada vegada crec menys amb aquests projectes d'equips per estar a 2ona B. De què serveix? Miro molts partits de futbol per la tele i els partits de segona B fan pena, no hi ha ningú als camps, de que serveixen els esforços d'empreses, d'ajuntaments, de televisions sino va ningú al camp? Molts dels diners destinats a aquests equips serveixen per pagar grans fitxes de jugadors, d'entrenadors d'equips que causen molt poca afició a les poblacions. Soc partidari d'utilitzar tots aquests recursos per ajudar a altres propostes, a altres equips on a lo millor hi ha mes gent i menys professionals implicats.

Jordi  10 de Juny de 2008

No sé jo...

 Crec que una ciutat, la que sigui, on hi hagi més d'un esport amb tradició, l'un depèn de la poca fortuna de l'altre, és a dir, si l'hoquei està en un bon moment, el futbol possiblement no ho passarà tant bé. Sóc jove per recordar algun referent, però només cal anar a Lleida per veure (no parlo de l'actualitat, sinó de moments passats) que quan un (el bàsquet) va bé, l'altre (el futbol) va malament, i que es van alternant.

Salut!

Reportatges