Dimarts, 23 d'Abril de 2024

El ple assoleix 'un gran consens' per establir el pacte de salut en tres mesos

La proposta de la CUP de traspassar la gestió de l'hospital a la Generalitat no prospera

24 de Novembre de 2016, per Marc Busquets
  • Llauradó, durant el ple extraordinari de salut celebrat aquest dijous a la tarda

    Judit Fernàndez/ El Punt Avui

El ple extraordinari d’aquest dijous ha donat llum verd a l’establiment d’un pacte de salut que ha d’estar llest en tres mesos, a proposta del govern i el PSC. La sessió, que ha inclòs quatre mocions en l’ordre del dia, ha posat a debat la gestió de l’hospital Sant Joan i les mesures que s’han pres fins ara per revertir la mala situació econòmica per la qual aquest passa. La proposta del govern i els socialistes, defensada per Noemí Llauradó, ha obtingut 17 suports (CiU, ERC, Ara Reus, PSC i C's), cinc en vots en contra (els de la CUP) i les dues abstencions del PP.

L’altra moció més destacada del plenari centrat en la salut, precisament plantejada pels cupaires, i que pretenia que la Generalitat assumís la gestió directa del Sant Joan, no ha prosperat, tot i comptar amb el suport dels dos regidors populars (ha registrat 17 vots contraris). La moció presentada per C’s, en què a grans trets s’ha defensat una col·laboració més estreta entre els hospitals de Reus i Tarragona, ha tirat en bloc endavant malgrat la negativa de la CUP (cinc vots en contra). Finalment, la moció popular s'ha votat en dos punts, on el primer dels quals instava la Generalitat a acabar amb "la discriminació per la qual els ciutadans de Reus paguen dos cops per la salut". S'han comptat 18 vots en contra (govern, PSC i CUP) i quatre abstencions (C's). El segon punt, en què els populars han exigit, entre d'altres qüestions, que la Generalitat pagui el seu deute a l'Ajuntment, ha registrat 19 suports i el vot negatiu cupaire.

La primera de les mocions presentades al ple dedicat a la salut ha anat a càrrec del PP. El seu portaveu, Sebastià Domènech, ha recordat que la construcció del nou hospital reusenc "va costar més del doble del previst" i que els comptes de 2014 "ja van assenyalar que calia prendre mesures urgents". "La realitat és que l'hospital ha entrat en una dinàmica de pèrdues a raó de mig milió anual", ha carregat després. "Vam demanar ser al consell de Ginsa, i el govern i el PSC ho van impedir", ha denunciat. Per tot plegat, els populars han instat la Generalitat a "pagar el deute pendent amb Reus" i a fer "una bona gestió dels recursos existents", així com a reduir les llistes d'espera, a "no privatitzar serveis i a ser transparent".

C's demana més col·laboració entre Sant Joan i Joan XXIII

La segona moció, presentada per C's, ha exposat que el ple d'aquest dijous ha de servir per fer de Reus "una ciutat saludable" i que si la ciutat té un bon hospital és també "pel seu capital humà", segons la regidora Pepa Labrador. "Les mesures que es prenguin no les han de pagar els treballadors", ha subratllat. "Des de 2012, i malgrat les xifres maquillades, que l'hospital té pèrdues", ha censurat. "El CatSalut no contracta tot el que hauria a l'hospital, i malgrat això, quan des de l'Ajuntament s'ha demanat ajuda a la Generalitat, el suport no ha estat el desitjat", ha criticat Labrador.

La formació ha proposat l'establiment d'un parc sanitari del sud de Catalunya "per enterrar la rivalitat amb Tarragona i mantenir una estreta col·laboració amb el Joan XXIII" que ampliï "els serveis assistencials de manera àmplia" i que així s'arribi a garantir "la viabilitat de la facultat de Medicina". "No hi ha coordinació entre els equipaments hospitalaris i això genera despeses i molèsties als ciutadans, quan se'ls envia a Barcelona per qüestions que podrien ser ateses a la ciutat veïna", ha exposat. "El pla estratègic sanitari elaborat des dels despatxos de Barcelona ens perjudica", ha lamentat Labrador. "Reus i Tarragona s'han de posar d'acord", ha demanat després. Per tot plegat, C's ha instat la Generalitat que es replantegi el pla estratègic sanitari del sud del país i ha exigit que l'activitat de tots dos hospitals sigui "complementària".

La CUP demana que la Generalitat gestioni l'hospital

"S'està permetent la privatització de la salut", ha expressat per la seva part la regidora cupaire Marta Llorens. "El CatSalut paga tard i això ha generat un gran endeutament", ha dit. "Al 2013 el CatSalut devia 60 vegades el que l'Ajuntament destina a la gent gran, són molts diners", ha descrit. "On s'és vist que les treballadores de les empreses tinguin diferents convenis quan fan la mateixa feina?", s'ha preguntat més endavant entre l'ovació del personal sanitari de l'hospital al saló de plens. "Per què se li ha exigit al comitè d'empresa que faci que els treballadors votin en referèndum a quina part del seu salari han de renunciar?", ha exposat finalment.

La regidora ha recordat que "entre 500 i 600" persones s'ha sumat a la proposta independentista per tal que "Salut gestioni de manera adequada" l'hospital de Reus. "La salut és i ha de ser un dret universal", ha precisat Llorens. La proposta cupaire ha passat per "iniciar un estudi econòmic i jurídic" per valorar l'estat actual de Sagessa i ha instat de passada la Generalitat a crear "una taula de negociacions per establir un calendari del traspàs a la Generalitat".

Un pacte de salut en tres mesos

Finalment, i pel que fa a l'última moció exposada des del govern, Noemí Llauradó ha apuntat que "no ens hem de plantejar un escenari de trencament de lligams" sinó "de col·laboració". La regidora ha agraït "el compromís" del PSC en establir la proposta en conjunt amb CiU, ERC i Ara Reus i ha assenyalat que el pacte de salut hauria de ser una realitat "en tres mesos". "El dèficit s'ha de revertir, i l'instrument és el pla de viabilitat bianual", ha indicat Llauradó. "Des de Reus ens hem de coordinar i hem de tenir una visió metropolitana perquè la nostra gent opti a més i millors serveis", ha apuntat. Llauradó ha instat el ple a obtenir un "pacte municipal de salut" i arribar al consens necessari "per reformular el desequilibri i les relacions entre hospital i facultat", a banda de la creació d'un consell municipal de la salut que s'obri a la "participació ciutadana".

"No els veig capaços de tirar això endavant i ens abstindrem", ha dit el popular Domènech al govern. Per contra, i tot i que "no servirà de res una taula de negociacions", el PP ha anunciat el vot favorable a la moció de la CUP i a C's. Des del PSC, Andreu Martín s'ha felicitat per presentar-se al ple "amb una moció acordada amb el govern" i ha precisat que "hem de ser capaços de tornar a fer del Sant Joan un hospital competitiu". El socialista ha lloat l'actitud de C's "per trobar el consens en un tema com el de la salut" i ha carregat contra la CUP "no pas perquè la seva sigui una proposta contradictòria, sinó perquè altres centres sota la tutela de la Generalitat tenen molts problemes". "El seu no és el camí per donar el millor servei als ciutadans", ha expressat Martín.

'Hem de preservar la gestió municipal', diu Llauradó

"Sí, celebrem el consens però és dèbil", ha advertit Labrador al seu torn a Martín. "No trobem lògic que l'Ajuntament tingui una empresa privada com el CMQ, o que gestioni un centre de vés a saber on", ha apuntat. "Des del territori defensarem molt millor l'hospital", ha assenyalat sobre la moció de la CUP. De passada, Labrador ha avançat el suport del seu partit a la proposta del govern i ha recordat que "només si ens entenem amb Tarragona evitarem el desastre". "Lamentem, però, que la proposta del govern no sigui més exigent i més agosarada", ha criticat.

Marta Llorens, des del bàndol de la CUP, ha apuntat que "entre tots vostès hi ha consens perquè ningú parla del que s'hauria de parlar", i que des del seu punt de vista és "la privatització de la salut". "Una gestió directa de la Generalitat suposaria més control i evitaria una mala praxis", ha declarat en acabat la cupaire. "En aquest ple s'ha fet evident que es defensen dos models de gestió diferents. El de la CUP, que ens deixaria sense capacitat de decisió, i l'altre, que pretén que l'administració més propera gestioni la salut", ha dibuixat abans de votar Noemí Llauradó. "Hem de preservar la gestió municipal i fer que els nostres hospitals cooperin en condicions d'igualtat", ha demanat abans de passar a les votacions.

Un cop s'ha votat, Pellicer ha celebrat que s'hagi assolit "un gran consens" en una qüestió "fonamental" com és la salut dels ciutadans i ha agraït que el ple s'hagi pogut realitzar sense incidències rellevants.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

CANICLOSO  25 de Novembre de 2016

L¨Hospital està a l´UVI...

Els problemes de la salut a Reus en un gran tema de responsabilitat política municipal. No han sabut gestionar ni saben sortir de l'embolic que tenen amb el tema de l'Hospital nou de Reus.
Si el tripartit (PSC-ERC-IUV), ens van ficar en un bon sarau, crec que d'aquesta no en sortirem mai ...
Tot això del pacte no és més que lletra, no hi ha ni tenen voluntat de solucionar un tema de summa gravetat. L'Hospital està a l'UVI. Salutacions

Xollador  25 de Novembre de 2016

Un altre pedaç...

..es el 'Pacte per la Salut' votat ahir al ple de l'ajuntament de Reus.
Els problemes (En plural), no s'han resolt, per falta de voluntat política. Només la Candidatura d'Unitat Popular ha presentat una proposta creïble per començar a solucionar l'atzucac en que es troba del sistema sanitari de la ciutat de Reus. Amb el temps es veurà que el que avui s'ha acordat no es més que una fugida endavant, sense mirar de resoldre els problemes de la gestió de la salut de la ciutat.