Dijous, 28 de Març de 2024

El TSJC anul·la la sanció de 500.000 euros a Gas Natural pel cas de l'àvia morta en l'incendi de casa seva a Reus

El Departament d'Empresa presenta un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem

20 d'Abril de 2021, per ACN
  • La porta del pis de Reus on vivia l'àvia que es va morir en l'incendi

    ACN

El TSJC ha anul·lat la sanció de 500.000 euros que la Generalitat va imposar a Gas Natural pel cas de l'àvia de Reus que es va morir en l'incendi de casa seva el 14 de novembre de 2016. La dona s'il·luminava amb espelmes després que la companyia li hagués tallat la llum per un deute d'uns 250 euros. Segons avança 'Diari Més', el TSJC ha estimat el recurs contenciós presentat per l'empresa perquè, tot i que la Llei de Pobresa Energètica pretenia fixar un protocol obligat de comunicació als Serveis Socials per evitar els talls en casos d'impagaments per falta de recursos econòmics, aleshores "mancava un desenvolupament reglamentari" de l'article. El Departament d'Empresa ha confirmat a l'ACN que ha presentat recurs de cassació davant 

L'Agència Catalana del Consum va sancionar l'empresa amb 500.000 euros per una infracció considerada "molt greu" per la mort de la Rosa, una veïna de Reus de 81 anys. Inicialment, Gas Natural va presentar un recurs de reposició contra la multa, però com que el Departament el va rebutjar la companyia va decidir presentar un contenciós al TSJC, que ara li ha donat la raó. La resolució del contenciós, però, no és ferma i el Govern ha decidit elevar el cas al recurs de cassació davant el mateix TSJC.

En el seu escrit, la conselleria argumenta que l'article 6.4 de la Llei 24/2015 estableix "una obligació legal clara i concisa" quan exigeix a les empreses que han de sol·licitar l'informe als Serveis Socials municipals abans de fer un tall de subministrament. Aquesta obligació, subratlla el Departament, no requereix "cap desenvolupament reglamentari, protocol, acord o conveni", tal com ha apreciat el TSJC.

En aquest sentit, Empresa argumenta que la necessitat d'un protocol, acord o conveni és per activar els ajuts per a les famílies vulnerables, però en cap cas per complir l'obligació legal de l'article 6.4. És el cas, apunta en el recurs davant el Tribunal Suprem, del conveni que el Govern va signar amb Endesa el 9 d'abril per regular com fer front a la pobresa energètica. L'obligació legal fixada a l'article 6.4 és "plenament vigent i constitucional i, per tant, d'aplicació directa", insisteix la conselleria. Empresa també cita un dictamen del Consell d'Estat, arran d'un recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra articles de la Llei de Pobresa Energètica, en el qual manifestava que no procedia impugnar l'article 6.4.

En el dictamen, l'òrgan afirmava que "l'obligació de sol·licitar un informe dels Serveis Socials no té la finalitat d'impedir el tall de subministrament en cas de persones i unitats familiars en situació de ric d'exclusió residencial, sinó la d'evitar-lo mitjançant l'atorgament d'ajudes a les persones i unitats en situació de risc d'exclusió residencial per part de les administracions públiques a garantir el subministrament, o de les companyies que lliurement hagin subscrit els acords o convenis al respecte".

L'Aliança contra la Pobresa Energètica diu que el TSJC ha 'sucumbit' als interessos de 'l'oligopoli energètic'

Per part seva, l'Aliança contra la Pobresa Energètica ha carregat contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'entitat ha expressat la seva "indignació" davant una decisió que reforça "la impunitat" de les grans companyies energètiques. "Sempre hem defensat que la llei és prou clara, però si el poder judicial acaba veient la manca de reglament com un problema, estudiarem totes les opcions perquè cap família a Catalunya quedi desprotegida i es puguin aplicar sancions en cas d'incompliment", ha defensat a través d'un comunicat.

En aquest sentit, l'Aliança creu que el TSJC ha "sucumbit" als interessos de "l'oligopoli energètic" i la seva voluntat de doblegar la llei contra la pobresa energètica "més garantista de tot l'estat". Així, recorda que la Llei 24/2015 segueix "ben viva". "Les companyies hauran de continuar respectant el mecanisme del principi de precaució recollit a la norma, pel qual qualsevol empresa subministradora ha de comunicar als Serveis Socials municipals l'existència d'un impagament abans d'efectuar el tall i garantir el subministrament en el cas que la família afectada es trobi en situació de vulnerabilitat", ha subratllat.

D'aquesta manera, no entén com la sentència "avala" la constitucionalitat de la llei, però "fa bons" els arguments de Gas Natural. "La notícia arriba poques setmanes després de la firma dels convenis entre la Generalitat i Endesa, després que l'empresa hagués de claudicar i condonar gairebé tres quartes parts del deute acumulat per famílies vulnerabilitzades mentre no podia tallar-los el subministrament", sosté l'entitat. Una "fita" que demostra que la Llei 24/2015 "funciona" i ho seguirà fent "malgrat tots els atacs de l'oligopoli".

La sentència és 'inadmissible' per a la Taula d'entitats del Tercer Sector

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha considerat "inadmissible" la sentència que anul·la la multa de 500.000 euros que la Generalitat va imposar a Gas Natural pel cas de l'àvia morta en l'incendi.

El tercer sector qualifica la decisió judicial de "pas enrere" en la lluita contra la pobresa energètica i afirma que la llei és "clara i inequívoca" i obligava Gas Natural a no tallar el subministrament a la víctima. El col·lectiu interpreta que amb aquesta sentència "es demostra que el poder econòmic passa per davant de la garantia dels drets de la ciutadania", uns dret "essencials i irrenunciables" per tenir una vida "digna".

De la mateixa manera, la taula, que aglutina més de 3.000 entitats socials catalanes, insta Gas Natural a sumar-se a l'acord per la pobresa energètica que Endesa va signar el 29 de març, un pacte que regula i "condona" el deute energètic a 35.000 famílies en situació de vulnerabilitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  20 d'Abril de 2021

Bons advocats...

Són més importants els beneficis que una vida humana! Qui pot sempre pot! Això és una societat que ignora les vides humanes?