Dijous, 21 de Gener de 2021

La nova ordenança d’animals se sotmetrà a votació en el pròxim plenari

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha destacat la col·laboració dels diferents partits polítics i de tot un seguit d'entitats en la redacció de la proposta de renovació de la normativa

09 d'Octubre de 2018, per Enric Garcia Jardí
  • El regidor Daniel Rubio, presentant les novetats del document.

    Cedida

El govern municipal portarà al plenari municipal, que se celebrarà el pròxim dilluns, 15 d’octubre, la proposta per a una nova ‘Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana’, que segons el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, aposta per “la convivència responsable entre els animals, els propietaris i la ciutadania”. Rubio ha afirmat que les principals línies d’acció del document pretenen “regular i promoure la tinença d’animals” i fomentar tot un seguit de “valors cívics”. En cas d’aprovació, el nou text substituirà l’ordenança actualment vigent, aprovada el setembre de 1990 i modificada el juny de 1998. Segons ha explicat Rubio, Reus “no és aliena a aquesta problemàtica” i ha defensat “l’adequació de la normativa”.

El regidor també ha volgut ressaltar la manera “com s’ha portat a terme el procés de debat i redacció” de la proposta, que s’ha allargat, aproximadament, durant un any i mig, i que ha comptat amb la participació de les formacions polítiques que integren l’Ajuntament i de tot un seguit d’entitats animalistes —l’Associació Contra la Tortura i el Maltractament Animal (ACTYMA), Refugi Baix Camp, Reus Gats, la Coordinadora Felina de Tarragona i Gent i Gossos—, així com també de representants del Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona i ONCE Reus.

Les novetats del text actualitzat, tal com ha detallat Rubio, giren al voltant d’un seguit de temes bàsics, que són els següents: el cens únic d’animals de companyia, que segons el regidor és fruit de la campanya ‘No et perdis’, i que permet “preservar la seguretat dels animals”; la prohibició del comerç, la cria i venda d’animals en la via pública, que també veta la possibilitat d’exposar animals vius en els aparadors comercials com a reclam; la regulació de la presència d’animals en espais públics; l’establiment de les condicions i requisits per a l’obtenció de llicència per a la tinença de gossos perillosos; el control de les colònies de gats, per tal que només persones autoritzades hi puguin fer tasques de manteniment i alimentació; la regulació del règim sancionador —que es manté—, del comís d’animals i la tinença d’animals exòtics o salvatges. En el cas concret dels propietaris d’animals sense llicència, Rubio ha volgut manifestar “la proximitat de l’administració local, que aposta per la pedagogia tot oferint a aquestes persones 30 dies per regularitzar la situació”.

Fins a 11.350 gossos, gats i fures censats a la ciutat

L’Ajuntament de Reus ha censat 4.744 gossos des de l’inici de la campanya ‘No et perdis’, el març del 2017, d’identificació d’animals. En l’actualitat, a Reus hi ha censats uns 11.350 gossos, gats i fures, tot i que es tracta d’unes dades que varien constantment, perquè es produeixen moltes altes i baixes (morts, canvi de padró, entre d’altres).

Les xifres del cens també revelen, segons la regidoria, que la campanya “està assolint els objectius plantejats inicialment: el xipatge i cens dels gossos al municipi de residència, amb la qual cosa es poden recuperar amb més facilitat els animals en cas de pèrdua o robatori, i s’eviten abandonaments”.

Rubio opina que la CUP 'es va desmarxar molt ràpid’ i s’ha mostrat sorprès per ‘l’actitud del PSC’

Després de presentar les especificitats de la proposta de nova ordenança, Rubio ha lamentat que la CUP es desmarqués del procés de preparació del text "molt de pressa", i també s’ha mostrat “sorprès per l’actitud del PSC”. “Em sembla una mica estèril que els socialistes se n’hagin desmarcat a última hora adduïnt uns arguments que tenen poc pes sota el meu criteri, o bé perquè no tenim competències en la matèria en qüestió, o bé perquè ja hi estem treballant”. Rubio ha destacat que el PSC ha participat en la redacció del document i que “ha tingut un any i mig per presentar aquestes peticions”. “Els demanaré abans del ple que no bloquegin la iniciativa”, ha conclòs, en aquest sentit. Per últim, el regidor ha reiterat el caràcter participatiu de la redacció del document: “Hem anat lents però hem anat més lluny”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Indignada  09 d'Octubre de 2018

Cambrils, ciutat exemplar

Com a ciutat de referencia podrieu observar les iniciativas de l'ajuntament de Cambrils que ha construit Una zona de 17.000m2 per als gossos. Això si que es una ciutat que estima els ANIMALS!

Reusestimaalsanimals  09 d'Octubre de 2018

On van els diners?

Estic totalment d'acord amb el comentari de la 'ganxeta'. Els diners que recaudeu amb censar o amb multar a qui no está censat a que van destinats? Perqué tenim una espais per els gossos a Reus que fan pena....i tampoc sé si passen la qualitat de higiene. ESPERO QUE REUS, LA MEVA CIUTAT EM DEMOSTRI QUE ESTIMA MES ELS ANIMALS QUE ELS DINERS.

Ganxeta   09 d'Octubre de 2018

no et perdis ...?

Ja fa temps que l’hi preocupa molt aquest tema, de fet, com a mi , que tinc gos.
A mi em preocupa molt que quan trec al meu gos a passejar l’hi hagi de netejar el nas i les potes de les cagarades de colom que hi ha per tot Reus. Reus està tot ple de cagarades de colom, a la plaça llibertat fa pudor i no s’hi pot estar sense perill de que se’t cagui un colom al cap… i a vostè l’hi preocupen els gats i els gossos …? clar, els coloms no paguen el cens i cal recaptar, oi ?.
Surto a passejar amb una botella d’aigua per netejar el lloc on ha fet pipi i per suposat plego del terra el que “ell” hi fa , soc plenament conscient de que vull el meu Reus net, suposo que com vostè.
El que està clar es que el cens d’animals de companyia no es únicament perquè “no es perdin” sinó també per recaptar diners . Si diu que hi han 11.350 animals censats , dons a 14,50 € que costa censar cada animal, dons la multiplicació em dona 164.575,- € . Enhorabona !!
Amb aquesta xifra recaptada, no hi veig cap millora dedicada al benestar dels animals, i com a mínim una bona part del recapte el podrien dedicar a millorar els seus espais ó a fer.ne de nous , que ja que les mascotes serveixen per recaptar al menys que tinguin algun premi no ?
No he entès molt be si el que l’hi preocupa es el benestar dels gossos de Reus ó que a Reus hi hagin gossos …. tinc dubtes.

Reportatges