Dimarts, 19 de Novembre de 2024

La política cultural que ve

'El temps també ens haurà de dir quina és la força negociadora real del nou govern amb la Generalitat, que massa ganes de reinvertir a Reus no deu tenir'

29 de Juny de 2023, per Francesc Domènech
  • Imatge d'arxiu d'una tronada de Sant Pere a Reus

    Reusdigital.cat

Ara que ha canviat el govern municipal veurem si es fixen noves prioritats en matèria cultural i, per exemple, es reverteix la decisió del govern Pellicer del mandat del 2011 de renunciar a les aportacions que feia el Govern de la Generalitat al Consorci del Teatre Fortuny. La regidoria de Cultura la dirigirà el mateix equip que la portava en l’anterior mandat amb el govern Pellicer. És cert que la pandèmia ha impedit desenvolupar amb tota la plenitud que es volia les iniciatives que Daniel Recasens portava en cartera. Ara potser és el moment de recuperar dotació pressupostària i, per tant, iniciatives que facin real el concepte de capital cultural que tant agrada sense oblidar les polítiques culturals de base que s’han encetat. 

Val a dir que fins que no coneguem els pressupostos de l’any que ve no sabrem quina és l’aposta real en la matèria del primer govern Guaita. El temps també ens haurà de dir quina és la força negociadora real del nou govern amb la Generalitat, que massa ganes de reinvertir a Reus no deu tenir.

Per ara, les úniques pistes que tenim de per a on poden anar les coses és el disseny del nou cartipàs municipal, l’estructura del govern local, perquè inclou noves variables. L’experiència ens diu que els governs de coalició es converteixen en un seguit regnes de Taifes en què cada partit procura per les seves regidories sabent que els socis no els atabalaran gaire, a canvi de deixar fer als regidors dels altres partits. Durant l’últim mandat, Daniel Recasens era regidor de Cultura i d’Ensenyament. Només calia que es coordinés ell mateix per a dur a terme iniciatives a cavall de les dues regidories, que volia dir portar la Cultura a les escoles. Abans, Montse Caelles portava Cultura i Turisme, i es va notar en el to de les polítiques culturals.

Ara, les coses han canviat: ERC té Cultura i té Turisme, i no té Educació. ERC controla una àrea sota la qual s’hi han posat les polítiques de projecció de ciutat, Empresa i Ocupació, Cultura i Relacions Ciutadanes. Educació i Ciutadania depèn de la mateixa àrea, però la negociació de l’acord de govern ha fet que la regidoria hagi quedat en mans d’una socialista, Pilar López, i això en el context d’un govern de coalició no és menor. Caldrà observar amb atenció si el nou cartipàs pot comportar canvis d’orientació en la política cultural, ni que siguin matisos. 

Tot plegat, les entitats s’ho miraran amb lupa. Algunes ja fa temps que demanen canvis en la seva relació amb l’Ajuntament. Potser la qui necessita d’un replantejament global de la relació són els Xiquets de Reus, que paguen de la seva butxaca l’actuació castellera de Festa Major, que, tot sigui dit, enguany va ser de nivell. Les comparacions són odioses, però és bo saber que a Tarragona, per exemple, l’Ajuntament paga totes les actuacions (incloses les dirigides als turistes), i totes les colles gaudeixen de locals municipals, o públics. A Reus, la colla paga les actuacions i el local se’l van construir ells posant-hi imaginació (i risc) en el finançament, per al qual van recórrer a la banca ètica. Bé que deu haver-hi un terme mig! I com el cas dels Xiquets, altres entitats fan cua per parlar dels seus temes.

 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics