Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Uns 150 professionals debatran sobre els limfomes a Reus

Es presentaran les diferents línies d'investigació sobre aquest tipus de càncer

20 d'Abril de 2016, per Enrique Canovaca
  • El doctor Gumà, acompanyat de la consellera delegada del Grup Salut, Noemí Llauradó

    Cristina Antillés

Actualizar els darrers avenços en els tractaments dels limfomes. Aquest és el principal objectiu del IX Curs GOTEL de formació en limfones, que es realitzarà el proper divendres 22 d'abril i dissabte 23, a les instal·lacions de firaReus. Organitzat per l'Institut d'Oncologia de la Catalunya Sud de l'Hospital de Sant Joan, la trobada reunirà uns 150 professionals, principalment dels àmbits de l'oncologia i l'hematologia, per tractar una malaltia que malgrat no ser de les més prevalents entre els càncers és complexa per la seva diversitat. El Grup Oncològic per al Tractament i l'Estudi dels Limfones (GOTEL) és una associació científica inegrada a la Societat d'Oncologia Mèdica espanyola i que es va constituir com a tal el 1999 per coordinar els tractaments d'aquesta patologia.

"Els limfomes són tumors del teixit limfàtic i la majoria, un 60%, es produeixen als ganglis limfàtics, tot i que també poden aparèixer en qualsevol òrgan del cos humà", explica el director de l'Institut d'Oncologia de la Catalunya Sud, Josep Gumà, qui assegura que existeixen més de 40 tipus. "Això dificulta el seu tractament i fa que sigui imprescindible coordinar-nos en un grup i fer estudis clínics conjunts", continua Gumà. Segons el doctor, "hi ha limfomes que són molt agressius i es curen amb un tractament de quimioteràpia o fàrmacs i d'altres que no ho són i necessiten d'un tractament molt poc tòxic". Per això, hi ha casos de malalt limfàtics que poden estar molts anys vivint amb la patologia i no "es moren d'això sinó amb això".

Aquesta diversitat de la malaltia fa difícil establir un tant per cent de supervivència a la mateixa: "Hi ha tumors que es curen en un 85% dels casos i d'altres en un 0%", explica l'oncòleg de l'Hospital de Sant Joan, qui assegura que "no sabem la causa de la majoria de limfomes". De fet, Gumà va realitzar un estudi sobre la incidència de la malaltia i va comprovar com entre els anys 70 i 80 i mitjan del 90 hi va haver un creixement anual dels limfomes en un 6%, tant aquí a Catalunya com a d'altres parts del món, "sense que encara sabem per què". Avui en dia, però, la malaltia "està estabilitzada", i fins i tot, va una mica a la baixa.

El curs d'aquest divendres i dissabte aborda cadascun dels limfomes existents, analitza els tractaments actuals i les perspectives de futur. A més, com a novetat es dedicarà una sessió, el dia 22, a exposar totes les línies d'investigació del grup GOTEl. La trobada finalitzarà amb una conferència magistral a càrrec del doctor Eduardo M. Sotomayor, una eminència del tema que treballa al George Whasington Cancer Center, i com no, amb la possibilitat que els professionals mèdics puguin gaudir del Sant Jordi reusenc, el modernisme i el vermut.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics