A l'estiu, ja se sap, ve de gust prendre's una cervesa en bona companyia a les terrasses de la ciutat. El problema és quan en bevem unes quantes més i les acompanyem de les patates braves i les olives de rigor, i ho repetim dia sí, dia també. "A l'estiu cometem molts excessos amb el menjar", apunta la dietista i nutricionista Rosa Baró. La millor manera d'evitar-ho, diu Baró, és controlar la nostra vida social. "Sempre quedem per menjar i beure, quan podríem veure'ns amb la nostra gent per fer altres activitats", subratlla.
La voràgine de la societat
Des del seu bloc, premiat l'any 2012 com el millor del país en la seva categoria, la reusenca aconsella pautes i hàbits saludables als seus lectors. L'última entrada, publicada el passat dilluns, enumera alguns dels passos que tots hauríem de seguir quan mengem. Es tracta, en essència, de definir-se uns objectius clars i que puguin complir-se, a banda de combinar la dieta amb una mica d'exercici, si és que no en fem.
Si bé els mals hàbits adquirits quan som a taula poden venir "de l'escola", Baró va més enllà quan en culpa "la voràgine del nostre ambient social, avui en dia". Per tant, si volem començar a fer les coses bé i no caure en segons quines temptacions més ens valdrà tenir clar que la paciència és clau i apostar per les verdures, ens agradin més o menys. "Aquests mesos l'oferta de verdures per ampliar el nostre ventall alimentari és molt gran, no hi ha excusa", argumenta.
Refrescos naturals
La manca de temps també en té part de culpa. "Ens han venut que no tenim temps de cuinar i ara tirem massa sovint de plats ja elaborats", lamenta. Per fer la nostra dieta més atractiva, podem apostar per plats vegetals creatius. En aquesta línia, Baró apunta cap a "cremes i sopes fredes" i peces de fruita gustoses i fresques. "Si als nostres plats hi afegim segons quines espècies podem viatjar amb els nostres sentits pel gust que hi aporten", assegura.
Si les begudes alcohòliques i ensucrades són un gran enemic de tota dieta prudent, Baró opta per combatre-les amb refrescos naturals a "partir de posar aigua en una glaçonera amb la típica llimona, o síndria i meló" per afegir-hi cogombre o menta. Ara bé, dels fregits, els arrebossats i les salses n'hem de fugir. I sobretot, "hem d'aprofitar que ara es poden fer més activitats a l'aire lliure", segons la dietista. Per tant, ni les dietes miracle ni les presses seran aliades a l'hora d'adquirir bons hàbits. "És una carrera de fons", escriu Baró al seu bloc.
Recupereu l'entrevista feta a Rosa Baró al magazine 'La tarda', de La Xarxa, que s'emet de dilluns a divendres a la tarda a LANOVA Ràdio:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics