Dissabte, 19 d'Octubre de 2024

Una gran col·lecció de delictes

29 d'Abril de 2022, per Jordi Cervera Nogués
  • Marc Moreno

    Cedida

Avui, més que parlar d'un llibre en concret m'agradaria parlar d'una idea, d'un concepte, d'una manera especial de fer les coses. L'any 2013, amb la publicació del llibre Independència d'interessos, el periodista i escriptor, Marc Moreno, treia a la llum la seva segona novel·la i, a més, donava el tret de sortida de l'editorial Llibres del Delicte, especialitzada en novel·la negra.
 
Recuperava l'antiga tradició de la mítica i recordada Cua de palla, s'afegia a Crims.cat i, de pas protagonitzava tota una declaració d'intencions, una presa de posició decidida en favor de la literatura de gènere local, quilòmetre zero en podríem dir, una d'aquelles apostes valentes però sempre incertes, i més sabent que, a casa nostra, els índexs de lectura no són per a fer volar coloms i que la literatura de gènere té sempre aquesta consideració de material de segona que no desperta precisament optimisme.
 
Al caps d'uns mesos vindria el segon llibre i a l'abril del 2014 el tercer, Elles també maten, una antologia de relats escrits per dones i coordinada per Anna Maria Villalonga que es va convertir en un bon èxit i que va ser la demostració pràctica que el camí escollit no era un error i que hi havia present, futur i possibilitats.
 
Cert és que les coses no són fàcils i menys encara quan es fan només i com és el cas, amb l'esforç unipersonal que implica realitzar i protagonitzar tots els papers de l'auca i no defallir en cap moment, però ara, nou anys després entrar a www.llibresdeldelicte.com és veure un camí fet i consolidat que no admet ni dubtes ni mitges tintes. Una col·lecció central que s'acosta als 60 llibres, que inclou antologies realitzades des de tots els àmbits de la geografia catalana i títols, autors i autores que abasten des d'escriptors coneguts a noves veus passant per tota mena d'opcions i possibilitats que mostren clarament que el somni inicial del Marc s'ha complerts amb escreix i que, a més, Llibres del Delicte s'ha convertit en un gran catalitzador de creativitat literària i, de manera paral·lela, d'una sèrie d'activitats lligades directa o indirectament a la novel·la negra.
 
A hores d'ara, l'estructura interna de Llibres del Delicte ha crescut amb les incorporacions d'Irene Solanich i de Ramona Solé i noves col·leccions con Delictes juvenils, destinada a iniciar els lectors més joves en la bona literatura de gènere i la col·leció d'assaig amb temes com els polèmics CIE i el Tribunal Constitucional.
 
L'aposta inicial i decidida en favor dels autors d'aquí s'ha anat convertint pas a pas, llibre a llibre, en una realitat i, de fet, el catàleg de l'editorial ha servit, entre moltes altres coses, per esperonar una gran quantitat d'autors i d'autores a seguir escrivint, a anar endavant ja que veure l'obra ben publicada i ben difosa és un dels millors al·licients que pot tenir un escriptor. De l'altra banda, Llibres del Delicte ha servit i serveix per anar creant una comunitat lectora fidel i orgullosa de militar activament en la literatura de gènere i això no fa altra cosa que fer créixer la cultura del país i anar-la dotant de mecanismes que la fan bategar i avançar.
 
I si bé és cert que finalment del que es tracta és de llegir i de promoure els llibres, no és menys veritat que cal felicitar la tasca titànica de Marc Moreno que, sovint lluitant contra els elements (i aquesta vegada més literalment que mai, atès l'efecte devastador de l'últim Sant Jordi) ha aconseguit aixecar una idea, fer-la rendible, popular i dotar-la de vida i de futur.
 
Estic segur que si sou amants o seguidors del gènere negre ja sabreu de què us parlo. Si no ho sou, val la pena que feu una ullada al catàleg de Llibres del Delicte, segur que hi trobareu una i més d'una històries que us captivaran i us portaran a buscar-ne d'altres. Parafrasejant allò de les patates fregides, segur que no podreu llegir-ne només una.
 
I un consell, no perdeu de vista l'activitat de Llibres del Delicte, visiteu la pàgina web o aneu a la llibreria i compreu els ara ja inconfusibles llibres grocs i vermells, val la pena i, a més, és la millor manera d'ajudar a que les  bones idees es consolidin, es facin fortes i es projectin directament al futur.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Shaudin Melgar-Foraster  29 d'Abril de 2022

Robarts

Fins i tot hi ha un munt de llibres de Llibres del Delicte a la importantíssima biblioteca Robarts de la Universitat de Toronto.

Reportatges