Diumenge, 24 de Novembre de 2024

«Rakugaki», dibuixar segons Bunpei Yorifuji

01 d'Abril de 2022, per
  • Il·lustracions del llibre "Rakugaki"

    Cedida

Bunpei Yorifuji és un dibuixant i dissenyador japonès, nascut a Nagano l'any 1973. L'any 2000 va crear l'estudi de disseny gràfic i il·lustració Bunpei Ginza, que, entre d'altres, va fer les campanyes de Muji i del metro de Tokio, molt populars arreu del món. Al catàleg de l'editorial Blackie Books  hi podeu trobar Rakugaki, un llibre que ens introdueix en el seu particular mètode de dibuix que ha aconseguit que molta gent s'oblidi dels complexos, perdi la por i comenci a dibuixar de manera lliure i sense preocupar-se pels resultats. La traducció és de Regina López Muñoz i el disseny de la col·lecció de Sergi Puyol.
 
Yorifuji vol desterrar els estereotips i les manies i convèncer tothom que es pot dibuixar sense necessitat de ser un geni dels pinzells, sense que calgui ser un mag de la perspectiva o tenir un domini absolut de la forma i del color. De fet, ell apunta que tenir mala lletra no t'invalida per escriure i que tenir una veu poc agraciada no té res a veure amb la possibilitat de parlar i afirma es pot dibuixar sense cap tècnica prèvia.
 
El llibre és gràfic i fàcil de seguir, només falta el punt de convenciment necessari que permeti fer-ho. La part del creador no té rebuig i, de fet, presenta explicacions i exercicis destinats dibuixar idees, a plasmar pensaments, a traduir imatges. En el sentit estricte del terme Rakugaki no seria un manual de dibuix clàssic i convencional per acabar pintant un bodegó, una natura morta o un paisatge. Amb una estètica lligada al còmic i al manga, ensenya sobretot a mirar, a descobrir les petites coses de la vida i a buscar sortides a aquestes imatges. Un punt és pot convertir en un cuc i un paraigua es pot transformar en un arbre i aquest acabar donant forma a un gran bosc.
 
Detalls, coses petites i, per damunt de tot, originalitat i imaginació a l'hora de posar-los sobre el paper, seguint una de les cites del dibuixant "dibuixa malament i encertaràs", cita que utilitza amb una certa ironia però que va sent una mena de declaració de principis que es posa de manifest al llarg de tot el llibre.
 
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics