Dimecres, 11 de Setembre de 2024

Real Zaragoza: El Titànic de Segona A

24 de Novembre de 2016, per Jordi Garcia Arnau
  • El Real Zaragoza va perdre en la darrera jornada de lliga contra el Getafe

    La Liga 123

Que segueixi la festa. Després de l'apassionant i exitós derbi del diumenge, arriba la visita a la Romareda, un dels desplaçaments més curts i il·lusionants d'aquesta temporada.

Tot i que el CF Reus mai s'ha enfrontat en campionat de lliga al primer equip del Real Zaragoza, aquesta no serà la primera vegada que els ganxets trepitgin la gespa de la Romareda. El precedent més llunyà l'hem de buscar al novembre de 1977 en un partit de Copa en què els reusencs van caure per un clar 5 a 0. El més proper, és del 20 de novembre de 2005 en què els homes de Natxo Gonzalez van aconseguir la primera victòria (0-2) d'aquella temporada i la primera que vam narrar des del 99.8 de la FM.... però va ser a Segona B i davant el Real Zaragoza B. Al final, tots dos equips acabarien baixant.

Els orígens

Que el Real Zaragoza és el titànic de Segona ho demostren els seus números. És el novè classificat històric de Primera Divisió, havent sumat 2109 punts en 58 temporades. Tants anys a l'elit del futbol espanyol els ha servit per guanyar sis títols de Copa, una Supercopa d'Espanya i dos títols europeus, una Copa de Fires i una Recopa. Cap dels equips que enguany juguen a Segona A poden presentar un palmarès ni remotament similar al del conjunt de la capital aragonesa.

Per si no n'hi hagués prou, també cal dir que Saragossa és la ciutat més gran de l'Estat, 700.000 habitants, amb el primer equip a Segona A. En una sola cosa no és el primer, la Romareda no és el camp amb més capacitat de Segona. Amb 34.600 espectadors és el segon estadi amb més capacitat només per darrere del Nou Altabix d'Elx, amb 36.000 seients.

La història del Real Zaragoza comença el 1932 i com la de molts altres equips, és el resultat de la fusió de dos clubs anteriors. Són l'Iberia SC i el CD Zaragoza, també anomenats els "avispas" i els "tomate" pels colors que vestien. En record d'aquests dos clubs, la segona equipació del R. Zaragoza és a ratlles grogues i negres ('avispas') i la tercera és de color vermell ('tomate').

L'estadi

La Romareda és l'estadi del Real Zaragoza des de 1957. Abans havien jugat al camp de Torrero, propietat de l'Iberia SC. Inicialment hi cabien unes 8.000 persones tot i que va acabar tenint una capacitat per a 15.000 espectadors. L'estadi aragonès té l'honor d'haver vist tres partits del Mundial de futbol d'Espanya de 1982, i també va ser seu futbolística dels Jocs Olímpics de Barcelona a l'any 1992. Fa més d'una dècada que a Saragossa es parla de fer un nou camp de futbol, però la crisi econòmica i la mala marxa esportiva del club ha fet que la decisió s'hagi anat posposant.

Èpoques de glòria

La primera època gloriosa del club coincideix amb la inauguració de la Romareda. Entre 1963 i 1966 va jugar quatre finals seguides de Copa aconseguint dos títols davant l'Atético de Madrid i l'Athletic de Bilbao. Però el millor any va ser el 1964 en què van aconseguir el seu primer títol europeu. Va ser davant el València i en una final jugada al Nou Camp de Barcelona. Villa, Marcelino i Lapetra va ser els noms que van oferir més tardes de glòria a l'afició aragonesa, coneguts amb el renom de "los magníficos".

La segona etapa més gloriosa la van viure a mitjans dels noranta aconseguint un subcampionat de Copa al 93, un títol de Copa davant el Celta de Vigo al 94 i la recordada per tots, Recopa d'Europa, al 95. Per arribar a la final, els aragonesos van haver d'eliminar al Feyenord i al Chelsea. La final contra l'Arsenal londinenc es va jugar a París, aconseguint la victòria a la pròrroga amb un impressionant gol de Nayim des de pràcticament el mig del camp. D'aquell equip tots recordem noms com el del català Xavi Aguado, Poyet, Pardeza o Esanider, autor del primer gol d'aquella final a París.

Els convulsos anys 2000

Després de guanyar la seva cinquena Copa davant el Celta de Vigo l'any 2001, el club va fer una gran despesa en fitxatges que van fracassar i el Real Zaragoza va baixar a Segona després de 24 anys ininterromputs a Primera. Recordo Goran Drulic, el fitxatge més car de la història del club que va acabar jugant amb l'Andorra de Teruel a Segona B contra el CF Reus ara fa cinc temporades.

Després d'una pas fugaç per Segona, el club va aconseguir el seu últim títol de Copa del Rei l'any 2014 a Montjuïc, davant el Real Madrid. Les noves estrelles del club eren Milito i un jove David Villa. El 2006 arribaria la seva última final copera després d'eliminar a les semifinals al Real Madrid per 6 a 1, però va perdre la final davant l'Espanyol. En l'última dècada el club ha hagut de patir molt per mantenir-se a Primera. Ascensos i descensos, inestabilitat econòmica i institucional han provocat que la crisi del club s'hagi anat agreujant en els últims anys.

Ara ja són cinc les temporades que el Real Zaragoza porta a Segona Divisió. Han jugat promocions d'ascens i l'han tingut a tocar, en especial, ara fa dos anys després d'haver eliminat al Girona remuntant un 0 a 3 en contra a Montilivi. L'any passat es van quedar sense promoció en perdre l'últim partit de lliga a Palamós davant el Llagostera per 6 a 2. Una autèntica desfeta per l'equip aragonès que va veure com el reusenc Querol els feia quatre gols en l'adéu del club gironí del futbol professional.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges