Diumenge, 28 de Juliol de 2024

Montserrat Caelles: 'Dir que Reus ha perdut lideratge comercial i cultural és no estimar-se la ciutat'

La regidora de Cultura respon les crítiques del portaveu socialista, Andreu Martín, en què qüestiona la gestió del govern en aquestes àrees

21 d'Abril de 2017, per Marc Busquets
  • Caelles, a l'Ajuntament de Reus

    Marc Busquets

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, es mostra satisfeta a l'hora de fer una valoració dels primers mesos de la capitalitat cultural catalana d'enguany. "Reus ja tenia una agenda d'actes molt potent, però amb aquest esdeveniment hem apostat per l'excel·lència", manifesta en una entrevista a Reusdigital.cat. De passada, respon les recents afirmacions del portaveu del PSC reusenc, Andreu Martín, en què aquest ha assenyalat que la capital del Baix Camp "ha perdut lideratge sanitari, cultural i comercial" per la gestió del govern de Pellicer. "Les seves paraules són pròpies d'algú que o bé no coneix Reus o no s'estima la ciutat", carrega.

Reus ha perdut lideratge comercial, com apunten els socialistes?

No, no és així. He de dir que les declaracions del regidor Martín m'han sorprès i decebut. Jo no em guio per percepcions, per si els carrers són buits o no, com fan altres, sinó per les xifres. I les xifres són bones. L'any passat, posem per cas, l'ocupació als pàrquings va créixer un 4,7% respecte el 2015, i dubto que els usuaris es quedessin al cotxe de braços creuats. Bé que devien sortir a tombar per la ciutat. Jo ho faig, i els carrers no són buits, i no només els caps de setmana. Potser és que Martín no s'hi passeja, pels carrers. A més, cal recordar que tenim en marxa un projecte per atraure nous operadors comercials, i no pas per omplir forats buits. A banda, de locals se n'obren i se'n tanquen, perquè la ciutat i el món estan canviant i ens hi hem d'adaptar.

En aquest sentit, el projecte al qual s'ha referit contenia l'elaboració d'un cens dels locals buits. Està llest?

Estarà llest en un futur immediat, però al capdavall el que cal remarcar és que es tracta d'un projecte de llarg recorregut. Que Martín hagi dit que Reus no té potència comercial és simplement fals. Tenim una ciutat viva i no volem acomodar-nos, i d'aquí aquesta iniciativa. És un acció de Promoció de Ciutat, feta perquè volem mantenir l'excel·lència i anar a cercar nous operadors que creiem que poden ajustar-se al nostre model estratègic comercial. La nostra obligació, de fet, és estar pendents de les evolucions del mercat per adaptar-nos-hi i donar cabuda a les iniciatives que sumin.

Hi ha més locals buits, però, a Reus?

Les dades que tenim no són exhaustives, és cert, però al passat febrer teníem 1.729 llicències d'activitats comercials, el que suposa un increment del 15,2% respecte l'exercici de 2011. D'aquestes, 281 són al nucli antic de Reus, un 14,5% més que en relació també al 2011. Si això és perdre competitivitat i lideratge comercial, el senyor Martín s'ho hauria de fer mirar. El meu to és crític, ho admeto, però crec que hem d'estar orgullosos de la força de la nostra ciutat.

Com s'entenen les paraules del portaveu socialista, llavors?

Això li hauríem de preguntar a ell, no fos cas que no conegui les accions que s'estan duent a terme des de l'Agència Reus Promoció, que torno a dir que són de futur. Ell potser se centra només en el present. En conseqüència, repeteixo que fer aquest tipus de declaracions és una gosadia que evidencia que no coneix la ciutat o que no se l'estima. Les nostres iniciatives estan planificades a termini per tal de tenir èxit i precisament per garantir la capitalitat comercial que sí que tenim i que sempre hem tingut.

I què me'n diu, de la suposada pèrdua de lideratge cultural?

Dir que Reus ha perdut lideratge cultural em sembla, altre cop, fruit de la desconeixença. No ho sé pas, si Martín s'ha passejat pels nostres teatres i ha vist que estan plens, els dies que hi fan una representació. Jo sí que hi vaig, i quan veig els teatres Fortuny i Bartrina plens comprovo la vitalitat que tenen. Sé que (Martín) es va referir al Consorci del Teatre Fortuny, però escolti, no crec pas que el lideratge cultural de la ciutat tingui res a veure amb la quantitat d'administracions o persones que s'asseuen a la taula d'un ens com aquest, sinó en la xifra de públic que va a veure els espectacles programats. Si parlem de gestió, per tant, jo em centraria en l'ocupació o la satisfacció dels espectadors.

N'està satisfeta, del funcionament fins ara de la capitalitat cultural catalana?

La ciutat és viva. Jo la passejo però també parlo amb molta gent, pel meu càrrec. I la gent de fora veu en Reus un referent en aquest àmbit, l'admira i li reconeix un potencial impressionant. Per tant, com es pensa que m'haig de sentir, com a regidora i ciutadana, quan llegeixo unes declaracions com les de Martín? Com m'he de sentir quan un regidor de Vic, posem per cas, valora millor la nostra tasca que no pas un regidor reusenc? Ho haig de dir, les crítiques socialistes m'han sorprès. Que es pot millorar? I tant. El que espero, però, és que l'equip de Martín s'adreci a nosaltres i ens faci propostes constructives.

No els n'han fet cap?

No, no m'han vingut a veure mai. Si creuen que poden fer un suggeriment per fer-nos millorar, benvingut serà. Sóc la primera en assegurar que sempre s'ha d'anar un pas més enllà i assegurar l'excel·lència, i per això les portes de l'àrea de cultura són obertes a la resta de regidors i a les nombroses entitats de la ciutat que, s'ha de dir, ens aporten molta informació per definir polítiques culturals. Més endavant podrem fer un balanç de la capitalitat d'enguany amb dades, així és que ara potser sí que parlo també guiada per les percepcions. El cert, però, és que són evidents, i per això em permeto la gosadia d'avançar que la valoració final serà molt positiva. Tindrem reculls de premsa i 'inputs' de l'exterior per valorar-la. El discurs de Martín sembla el d'algú d'una ciutat competidora, que no vol que les altres llueixin.

Està fent oposició.

Quina oposició és aquesta? Atacar la seva pròpia ciutat és la manera més indicada de fer oposició? Si aquesta és la seva estratègia, em preocupa. Trobo que és molt més constructiu fer propostes positives que tirin endavant i que puguin explicar-se als votants per fer constar la nostra aportació a Reus.

La programació de la capitalitat ja està tancada?

Precisament avui (aquest passat dijous, per al lector), ha sortit el segon diari de la capital, en què hi figuren totes les activitats previstes fins al proper mes de juliol. Fins que no tinguem pressupostos la situació ens condiciona, però això no ens impedeix avançar. I avancem gràcies a l'esforç a les entitats de la ciutat, als tècnics i a l'equip de govern. Plegats estem tirant endavant una capitalitat de la qual em sento molt orgullosa perquè s'ha fet una gran tasca de captació de fons que ens ha permès començar amb força, tal i com es va evidenciar en la inauguració. El nivell de la programació és alt, i seguirem programant tal i com vam dir a principis d'any. El fet d'anar programant amb prudència és per no estirar més el braç que la màniga, però ha estat bo perquè finalment ens ha enriquit més que no pas si haguéssim tingut un programa estàtic i tancat.

Hi cabran totes les propostes?

És la nostra intenció, però si no és possible les programarem ja de cara a l'any vinent. D'aquesta manera posarem en valor el paper de les entitats de la ciutat. A banda, no tot és per una qüestió de recursos econòmics. També és pel calendari, perquè hi ha tants esdeveniments previstos que hem de vigilar que no ens contraprogramem de cara a les properes setmanes. Reus ja tenia una agenda d'actes culturals molt potent, però amb aquest esdeveniment hem apostat per l'excel·lència.

Però si ja teníem una programació cultural potent, què ens pot aportar la capitalitat?

L'activitat cultural ordinària, per entendre'ns, es manté. I la capitalitat ens aportarà una activitat extraordinària que farà de Reus una eclosió cultural que ens permetrà dur amb orgull el nom de Reus pel país. És més, estem preparant una sèrie d'accions d'abast internacional que anirem anunciant i per tot plegat enguany som un referent. La línia de treball segueix sent la mateixa, és a dir, que mantenim el que ja teníem i ho potenciem i hi afegim noves iniciatives perquè no volem acomodar-nos i volem millorar. Molts dels actes que hem preparat, a més, volem consolidar-los i que tinguin continuïtat.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Lota  22 d'Abril de 2017

Just al revés!

Dir el que diu és negar la realitat, que es posin les piles q fan molt tard...!

reusenc crític  21 d'Abril de 2017

No,sra. rgidora,no.

Aquesta regidora no passaria una prova de cultura bàsica. No sap de què parla i és massa agosarada

Marc  21 d'Abril de 2017

Doncs jo no

Ja n'hi ha prou de fer demagógia amb la nostra ciutat, i més per part dels socialistes, gràcies als quals l'he vist plagada de guardia civils. Millor que callin. Més esperit constructiu i més humiltat srs politics.

Ton Capi  21 d'Abril de 2017

Ho veig al revés

Estimar-se la ciutat és ser exigent per apujar-ne el llistó. El que potser no l'estimen són els que cauen en l'autocomplaença condemnant-la a la mediocritat.

Reportatges