El documental 'In Memoriam Biel', dirigit per Santi Suárez, arribarà aquest mes d'octubre a les sales comercials catalanes. La pel·lícula s'estrenarà, el proper 19 d'octubre al Cinema Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp i, el dia 24, ho farà als Cinemes Axions de Reus. El film, que compta amb la participació de Pere Arquillué i del jove actor Biel Castaño, recull la història dels fets reals que van precedir en plena Guerra Civil el poema 'In Memoriam' de Gabriel Ferrater, i dels conflictes al voltant del qual es va construir.
La pel·lícula explica la història d'un adolescent, Biel Ferrater, que veu com el seu món s'enfonsa a causa de la Guerra Civil. L'experiència marcarà tan profundament el Biel que quan, ja d'adult, la descriu en forma de versos, de retruc acaba transformant per sembre la llengua poètica catalana.
Al llarg de la pel·lícula, destaca la interpretació d'Arquillué, que "converteix la paraula nua dels versos de Ferrater en pura emoció i demostra, una vegada més, que la declamació pot commoure i remoure audiències quan està ben feta", tal com ressalta la ressenya que fa la productora del documental Un Capricho de Producciones.
Estrenes al festival de Thessaloniki (Grècia) i al FICCAT
'In Memoriam Biel' va tenir la seva estrena mundial al prestigiós Festival Internacional de Cinema Documental de Thessaloniki (Grècia), el passat mes de març, on va tenir una molt bona acollida per part del públic. A Catalunya, es va poder veure el mes de juny al Festival Internacional de Cinema en Català (FICCAT) de Roda de Berà on, de nou, la reacció del públic va ser entusiasta.
De la mà de la distribuïdora Movies For Festivals, la pel·lícula seguirà el seu periple per altres festivals, amb parada confirmada del 6 al 9 de novembre al Festival Memorimage 2024 de Reus, dedicat al cinema construït amb imatges d’arxiu. I, a finals d’aquest any, el documental s’emetrà per TV3, que ja n’ha adquirit els drets.
Un repte per als espectadors
El plantejament visual d''In Memoriam Biel' és tot un repte per als espectadors. La pel·lícula es va construir a partir d’una lenta i minuciosa recollida d’imatges que s’ha allargat durant prop de tres anys. Deu haver-hi poc més d'una dotzena d'imatges del Biel infant i adolescent. Tots aquests films i fotografies tenen poca o cap relació directa amb la família de Ferrater. Això permetra que, des de les primeres seqüències, l’espectador sigui partícip de la història i es vegi empès a aportar-hi sentit.
'In Memoriam Biel' compta amb les aportacions fonamentals de molts arxius del país, entre els quals hi destaquen: el Centre de la Imatge Mas Iglésias de Reus, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, la Filmoteca de Catalunya i el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de Girona.
La pel·lícula ha estat possible, entre altres, gràcies al suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales (ICAA), la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament d’Almoster, la Fundació Privada Reddis i l’Institut Ramon Llull.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics