Unió de Pagesos (UP) adverteix que la important sequera d'aquest estiu a Catalunya tindrà greus afectacions sobre diversos sectors tant agrícoles com ramaders. El sindicat adverteix que la falta de pluges pot fer perdre a Catalunya la meitat de collites de vinya, fruita seca, olivera i pastures i pot matar la meitat dels ametllers de les zones més de secà. UP considera que si no plou en els propers dies, es pot malmetre un 30-40% de la collita de raïm i un 50% de la d'oliva de secà.
La sequera, a més, afectarà també aquests ametllers i avellaners, ja que els arbres que han patit molt i que no es desprendran del fruit acabaran morint. En les zones més de secà, que no són fondalades i que han patit força, el sindicat calcula que ja s’han mort el 20% dels ametllers i si no plou en 15 dies es poden arribar a perdre el 50% dels arbres.
Pel que fa a la fruita seca, els ametllers i avellaners en terres de secà, asseguren estan força afectats, i produiran ametlles i avellanes petites que costaran de pelar. En el cas de les ametlles, si la pell no s’obre i queda enganxada, tampoc es podran assecar, i es malmetrà així l’ametlló, que es florirà.
Tot i que plogui, la collita no es recuperarà però se salvaran els arbres, que tornaran a rebrotar. A aquest problema de l’ametlla cal sumar-hi les pèrdues provocades pel fred i la manca de quallat en les varietats primerenques com la marcona i la llargueta, que afectaran greument la producció tant si estan en secà com en reg de suport. En determinades zones, aquestes varietats primerenques d’ametlla poden arribar a patir pèrdues de més del 50% de la seva producció.
Quant als avellaners en regadiu, la collita serà igual o més curta que l’any passat, però els productors patiran un increment dels costos d’energia, ja que han hagut de regar des del maig al setembre, gairebé el doble que en un any normal.
Respecte a l’olivera, si no plou en quinze dies es pot donar per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà. En cas de que les pluges arribin, tampoc serà una campanya excel·lent però s’allunyarà de ser desastrosa.
Pel que fa a la ramaderia, el sector també pateix greument els efectes de la sequera. A les comarques de la Catalunya central es perdran els farratges per ensitjar, i la ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s’ha perdut. Les pastures de muntanya ja van començar a patir la sequera el mes de juliol en alguns indrets, però el mes d’agost ha estat molt sec a tot el territori, de manera que els animals han pogut aprofitar molt poques pastures seques.
Encara que a primers de setembre arribin les pluges, ja és massa tard per esperar una recuperació d’aquests conreus, i per tant, hi ha ramaders que ja han comprat aliment per al bestiar des del mes d’agost, mentre que altres preveuen que hauran de retirar els animals de les pastures abans del previst i comprar aliment que no s’ha pogut produir en els prats, pastures i camps de conreu.
Com altres anys, també durant aquest estiu Unió de Pagesos ha estat realitzant un seguiment del comportament de l’assegurança de compensació de pèrdua de pastures per tal de valorar si els períodes de sequera que detecta el sistema, i que es realitzen per teledetecció amb les lectures realitzades per un satèl·lit, es corresponen amb els que realment pateixen els ramaders. En aquest sentit, el sindicat ja ha aconseguit importants millores en aquesta assegurança agrària que es posaran en marxa l’any que ve.
A més, Agroseguro està realitzant, a petició d’Unió de Pagesos, visites de camp per complementar les dades que s’obtenen a través del satèl·lit i identificar els desajustaments del sistema de detecció i millorar-los. El sindicat va fer aquesta demanda per complementar la informació que utilitza Agroseguro per detectar els períodes de sequera, la ubicació de les zones que la pateixen aquesta i la intensitat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics