Diumenge, 05 de Maig de 2024

L'emprenedoria, una oportunitat que hauria de desbancar al risc

L'Institut Baix Camp celebra les IV Jornades d'Emprenedoria, que tenen lloc fins aquest dimecres, 25 d'abril

25 d'Abril de 2017, per Alba Sancha
  • Aquest és el quart any que se celebren les Jornades d'Emprenedoria a l'Institut Baix Camp

    Alba Sancha

  • La coordinadora d'emprenedoria, Lluïsa Corominas, juntament amb els emprenedors, Aaron, Josep i Sílvia (d'esquerra a dreta), durant les ponències

    Alba Sancha

  • Els tres emprenedors al teatre de l'Institut Baix Camp

    Alba Sancha

Emprendre. Una paraula que, segons una opinió generalitzada, produeix més por que il·lusió. L'emprenedoria encara s'ha de desenvolupar i potenciar-se, com explica la participant dels Premis Emprèn 2016 de la Diputació de Tarragona, Sílvia Castellví, que també pensa que "els estudiants no estan gens motivats". La seva percepció és que encara queda molt treball per endavant per fer. Un altre dels participants d'aquesta última edició dels Premis Emprèn, Aaron Gómez, recolza aquesta opinió i afegeix que "és primordial que els centres inculquin aquest esperit emprenedor".

No obstant això, sembla que aquesta consciència d'iniciativa comença a despertar-se i centres com l'Institut Baix Camp ja duen a terme iniciatives d'impuls. Un exemple clar són les IV Jornades d'Emprenedoria 'Experiència Emprenedora' que aquests dies s'estan realitzant al centre, amb la participació de la Jove Cambra de Reus i la Diputació de Tarragona.

"La finalitat és fomentar l'esperit emprenedor entre els alumnes", explica Lluïsa Corominas, la coordinadora d'emprenedoria de l'Institut Baix Camp, un dels pioners en aquest camp, ja que poques escoles compten en la seva plantilla amb una persona amb un càrrec exclusiu dedicat a aquest àmbit. Corominas comenta que, tot i que es tracta d'un projecte per impulsar la iniciativa a crear negocis per part dels alumnes, si no és així "es vol fomentar l'esperit d'esforç, de tenir un projecte, d'iniciativa i d'il·lusió" i afegeix que "no només de cara a un negoci, sinó de cara al seu projecte personal i professional".

Il·lusió emprenedora

La coordinadora d'emprenedoria de l'Institut Baix Camp apunta que amb la celebració de les jornades cada any s'han anat afegint més activitats, tallers i altres accions. Actualment, el centre ofereix ponències de la mà d'emprenedors de proximitat que puguin ser un exemple proper i factible per als alumnes i que expliquin la seva experiència. És el cas de la Sílvia Castellví, el Josep Balastegui, i l'Aaron Gómez, que han estat aquest matí al teatre de l'institut amb els seus projectes i coneixença.

La Sílvia i el Josep són una parella de Tarragona que es va presentar als Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona i han desenvolupat el seu projecte de tasses interactives amb missatges inserits en un codi QR. L'Aaron, per la seva banda, ha aconseguit crear un projecte que culminarà amb el Karting Internacional Costa Daurada. Damunt l'escenari, tant el Josep com l'Aaron subratllen la dificultat de crear un negoci, però, volen traslladar una idea encara més important als estudiants, i és que si treballen en allò que els agrada, els apassiona, i amb l'afegit d'haver sorgit d'un mateix, la feina serà menys feina i es podrà gaudir cada dia d'ella.

Tot i això, els emprenedors convidats apunten que, actualment, ens trobem davant una generació de joves molt poc motivats i amb una capacitat d'iniciativa bastant baixa. No obstant això, la Sílvia explica que des del desembre, "aquesta és la tercera (ponència) que fem", la qual cosa deixa entreveure la iniciativa, cada cop més comú, dels centres per educar en aquesta direcció.

Educats en la por i no en la il·lusió

Però, si ben és cert que ara les escoles comencen a prendre mesures i a engegar projectes de foment, tradicionalment s'ha educat als alumnes en la por i no en la il·lusió respecte a la creació d'un negoci. Durant molts anys, la tendència de l'emprenedoria com a risc més que com a oportunitat ha imperat en l'educació, tant familiar com escolar.

Això és el que explica l'Aaron: "el que canviaria de la mentalitat de fa 15 anys és que et donaven a entendre que no et pots guanyar la vida passant-ho bé". El promotor del projecte del Karting Internacional Costa Daurada assegura que s'ha volgut distingir l'entreteniment del treball, com si divertir-se hagués de ser obligatòriament independent respecte a la feina o un negoci. "Si tu a la feina t'ho passes bé, no tindràs hores i ho faràs de la millor manera", afirma l'emprenedor, qui també recalca que tradicionalment "se'ns ha educat amb la idea que a la feina vas a esforçar-te i a patir".

L'impuls i l'ajuda d'institucions

Tant el Josep com l'Aaron coincideixen en el fet que el procés de creació d'un negoci no és gens fàcil i exigeix moltes hores de treball. Per això, l'ajuda d'institucions com la Diputació de Tarragona és un fet essencial quan es volen tirar endavant projectes de negoci, i molt més quan es comença.

Els tres emprenedors presents, aquest dilluns, a l'Institut Baix Camp van presentar-se als Premis Emprèn que ofereix la Diputació de Tarragona, i encara que cap dels dos projectes va fer-se amb el premi, creuen molt necessari la presència d'aquest tipus d'ajudes per fer realitat propostes i projectes de gran creativitat i que compten amb una bona base per acabar convertint-se en un negoci viable.

Així mateix, igual de necessària és l'acció dels centres educatius, com l'Institut Baix Camp, pioner en l'educació emprenedora, perquè els joves perdin aquesta por i acabin tenint inquietuds, il·lusions i iniciativa.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital
reusdigital.cat Reus Diari Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges