Divendres, 19 d'Abril de 2024

'La millor campanya sobre el càncer és parlar-ne de tu a tu'

La pedagogia és una eina essencial per a l'entitat que vetlla pel malalt oncològic

18 de Juny de 2014, per Albert Sunyol
  • Recaptació de diners en favor dels malalts de càncer

    Cedida

  • Camina solidària organitzada per la lliga contra el càncer

    Cedida

  •  

"Quan vam començar, fa vint-i-un anys, diverses persones agafaven els cotxes per a fer conferències a les poblacions, on explicaven que hi havia una entitat en favor del malalt oncològic i per ajudar-lo". La societat ha evolucionat, i els mitjans de comunicació i les xarxes socials han possibilitat una major difusió, però, segons el parer de David Ortega, "la proximitat i la pedagogia segueixen sent la millor arma per fer difusió de la malaltia. Te n'adones com cada any que passa, allà on vas, es segueixen creant expectatives", explica el qui és director de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Unes trobades on una de les frases més repetides entre els presents és el "per què", més enllà del "què em pot passar".

Ens qüestionem si, en tota aquesta experiència pedagògica de la Lliga, hi ha diferències a l'hora de plantejar discursivament la malaltia en un indret o en un altre. La resposta d'Ortega és aclaridora. "El discurs és el mateix, però és evident que hi ha un component de percepció diferent, per exemple, quan t'adreces a alguna població que viu al costat de les químiques i té la sensació que aquestes tenen relació directa amb la malaltia".

El terme 'càncer' no ha canviat etimològicament, però sí socialment, en vint anys. "Abans era una malaltia molt relacionada amb la mort, avui en dia la gent reconeix obertament que s'està tractant, veiem més persones amb mocador i amb el cap descobert", comenta el director. Part d'aquest canvi es pot atribuir a la tasca del voluntariat hospitalari, un dels primers vincles que el pacient pot tenir amb aquesta entitat, o als Grups d'Ajuda Mútua (GAM), que acostumen a estar liderats per persones que han sobreviscut a la malaltia. 

Càncer de còlon i mama, els més detectats

El càncer de còlon i recte és el que més afecta a homes i dones del Camp de Tarragona, segons l'informe editat per la Fundació de la Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer el 2013. Si desglossem els nous casos estimats, per sexes i tipologies, copsem com, el 2013, en els homes es van detectar principalment casos de càncer de pròstata (23%), còlon i recte (18,47%) i pulmó i tràquea (15,51%), mentre que en dones, el de mama (30,41%), còlon i recte (17,76%) i pulmó i tràquea (4,99%).

Si bé en el cas de les dones, el càncer mamari va ser també la primera tipologia de defunció en el darrer any, en els homes, ho va ser el pulmonar. Amb les dades sobre la taula, "hem de trencar mites: a la demarcació de Tarragona no hi ha més casos de càncer que a altres indrets similars de la Conca Mediterrània, tenim el nombre de casos que toca tenir per estadística", constata el director de la Lliga.

Si copsem l'evolució de nous casos entre 1982 i l'actualitat, la tendència ha anat a l'alça, sobretot en el cas masculí, on s'ha passat de menys de mil als més de dos mil cinc-cents diagnosticats en l'actualitat. Unes xifres que augmenten però que s'interpreten per diversos factors, segons argumenta Ortega. Un de clar és el programa de detecció precoç, que "fa aflorar càncers en estadis inicials", i un altre, no menys d'important, l'envelliment de població, un fet que "augmenta la probabilitat de la malaltia".

Creada el juliol de 1993, la Lliga Contra el Càncer compta amb dos mil cinc-cents socis i amb nombroses seus al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, aquest darrer, un territori a tenir en compte, perquè Tortosa compta des de fa sis anys amb un aparell de radioteràpia, que ha permès reduir substancialment els temps de desplaçaments. El proper objectiu de l'associació, més enllà de les nombroses activitats de difusió, passa per reivindicar el desplegament del programa de detecció precoç del càncer de còlon al Camp de Tarragona.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital reportatge lliga contra el càncer camp de tarragona
reusdigital.cat Reus Diari Digital logo de la fundació privada reddis

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics